You are here: Home > Uncategorized > Stress ondermijnt discipline

Stress ondermijnt discipline

Wat de hersenen ons leren over stress en discipline

Onlangs heeft Professor dr. Erik Scherder zijn passie voor de hersenen weer eens met ons gedeeld in een boeiend betoog voor de DWDD university. Mocht je het niet gezien hebben, dan kun het hier nog bekijken.

Daarin legt hij op zijn bekende enthousiaste wijze uit, hoe de structuur en de verschillende delen van ons brein in elkaar zitten.

De buitenste laag is het nieuwste gedeelte van onze hersenen. Dit is de neocortex of hersenschors, het menselijke gedeelte van het brein. Hiermee onderscheiden we ons van de dieren. Het zorgt ervoor dat we de gevolgen van onze daden kunnen overzien en bewuste beslissingen kunnen nemen. In de frontale lob van de hersenschors vindt de impulsbeheersing plaats.

De invloed van stress

Tijdens hevige stress verliest het meest ontwikkelde deel van onze hersenen het vermogen om ons gedrag te sturen. Er vinden in de neocortex minder activiteiten plaats. Diepere en oudere delen, die we gemeen hebben met zoogdieren en reptielen, nemen het dan over. We gaan als het ware op een lager niveau functioneren.

Je kunt merken dat er remmingen wegvallen, als je tijdens een emotionele ruzie dingen roept, die je normaal gesproken nooit over je lippen zou krijgen. Er wordt wel gezegd dat het de krokodil in ons is, die in de aanval gaat. Deze is vooral op overleving gericht en kan heftig reageren. Je gaat dan dus letterlijk uit je dak.

Leefstijl

Als lezer van dit blog, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een gezonde leefstijl. Je wil gezonder gaan eten, actiever worden en/of gewicht verliezen.

Merk je dan ook dat het steeds een tijdlang goed gaat, totdat er iets gebeurt waardoor je er de brui stress11646487_saan geeft? Het kan je dan echt even niets schelen en je valt terug in je oude gewoonten. Dit wordt dus veroorzaakt, doordat de delen van de hersenen waar de impulsbeheersing plaats vindt, op dat moment even buiten werking gesteld worden.

Het is niet erg als het af en toe eens voorkomt. Je pakt dan de gezonde leefstijl weer gemakkelijk op. Het wordt pas echt bezwarend als het een vast patroon wordt.

Begrip voor jezelf

Inzicht in dit mechanisme helpt je om begrip voor jezelf te krijgen. Er is niets mis met je. Zo werkt het gewoon.

Schuldgevoelens spannen het paard achter de wagen. Ze bezorgen je nog meer stress, waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belanden.

Dit wil niet zeggen dat je een slachtoffer van de situatie bent. Er is wel degelijk iets dat je kunt doen!

Stressbeheersing

Stressbeheersing programma’s zorgen ervoor dat de verbinding met het bewuste denken in stresssituaties beter in stand gehouden kan worden. Hierdoor verlies je minder snel de controle.

Je kunt hierbij denken aan mindfulness meditaties, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Wil je hier direct mee aan de slag? Op deze pagina vind je een simpele en effectieve ademhalingsoefening.

Ook lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op het behouden van de harmonie in de hersenen.

Wees niet te streng!

Voor een streng eetregime heb je veel discipline nodig. Het zorgt voor lichamelijke en geestelijke stress, waardoor de kans op een terugval vergroot wordt.

Daarentegen geeft een goed voedingsplan met voldoende goede voedingsstoffen, je lichaam een veilig en aangenaam gevoel.

Het goede bericht

Zodra een verandering in je leefstijl een ingesleten gewoonte is geworden, gaat het automatisch en heb je de neocortex hierbij niet meer nodig.

Als je bijvoorbeeld iedere zaterdagochtend gaat sporten, merk je dat je bij het opstaan als vanzelf je sportkleding aantrekt. Je gaat dan gewoon, zonder daar bewust een beslissing over te nemen.

Plannen

Van te voren plannen voor momenten dat je wellicht niet zo goed in je vel zal gaan zitten, helpt je door deze moeilijke tijden heen.

Je zet bijvoorbeeld een heerlijke ovenschotel klaar op de dag dat je een stressvolle werkbespreking hebt. Als je thuis komt, heb je voor jezelf de gezonde keuze wel erg gemakkelijk gemaakt. Eén druk op de knop, even wachten en klaar!

Ik help je er graag bij om dit voor jezelf in de praktijk te gaan brengen!

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.