You are here: Home > emotie-eten > Het belang van bewegen bij het ouder worden.

Het belang van bewegen bij het ouder worden.

Bewegen is van groot belang bij het voortschrijden der jaren, omdat het voordelen biedt voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom beweging zo belangrijk is:

 1. Fysieke gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun algemene fysieke gezondheid te behouden en te verbeteren. Het kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht, het versterken van spieren en botten, het verbeteren van de balans en coördinatie, en het verlagen van het risico op chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en osteoporose.
 2. Behoud van onafhankelijkheid: Door regelmatig te bewegen, kunnen ouderen hun kracht en uithoudingsvermogen behouden, waardoor ze dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunnen uitvoeren. Dit kan hen helpen om langer zelfstandig te blijven, zonder afhankelijk te zijn van anderen voor eenvoudige taken zoals boodschappen doen, huishoudelijke taken of persoonlijke verzorging.
 3. Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit: Ouder worden kan leiden tot stijfheid in gewrichten en afname van de mobiliteit. Door regelmatig te bewegen, kunnen ouderen hun gewrichten soepel houden, de flexibiliteit verbeteren en de bewegingsvrijheid vergroten. Dit kan het risico op vallen verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.
 4. Vermindering van het risico op vallen: Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen, wat kan leiden tot ernstige verwondingen en verlies van onafhankelijkheid. Regelmatige lichaamsbeweging, met de nadruk op balans- en krachttraining, kan helpen de spieren te versterken, de coördinatie te verbeteren en het evenwicht te behouden, waardoor het risico op vallen wordt verminderd.
 5. Gezondheid van de hersenen: Beweging heeft ook positieve effecten op de gezondheid van de hersenen en kan het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang verminderen. Het kan de doorbloeding naar de hersenen verbeteren, de vorming van nieuwe neuronen bevorderen en het geheugen en de cognitieve functies stimuleren.
 6. Sociale interactie: Bewegen kan ook een sociale activiteit zijn, vooral als ouderen deelnemen aan groepsactiviteiten, zoals danslessen, wandelgroepen of sportteams. Dit biedt kansen voor sociale interactie, het opbouwen van vriendschappen en het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie.

Het is voor iedereen belangrijk een bewegingsprogramma volgen dat geschikt is voor individuele behoeften en conditieniveau.

Als lerares lichamelijke oefening heb ik mij gespecialiseerd in bewegen voor ouderen. Ik geef op verschillende locaties in Den Haag en Nootdorp sportieve lessen voor verschillende leeftijdsgroepen. De leeftijden variëren van 50 en 100 jaar.

Kijk hier voor meer informatie of bel Astrid Schneiders Het belang van het bewegen voor ouderen

0637198385

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.