You are here: Home > voeding > Met 2 stuks fruit en 3 porties groenten leef je langer.

Met 2 stuks fruit en 3 porties groenten leef je langer.

met 2 stuks fruit en 3 porties groenten leef je langer

De bekende “5 a day” regel blijkt te kloppen. Een team van Harvard onderzoekers heeft bevestigd dat het eten van 2 stuks fruit en 3 porties groenten daadwerkelijk samengaat met extra levensjaren. Het is volgens deze onderzoekers juist deze combinatie die ervoor zorgt dat je ouder wordt. Meer levert geen extra winst op.

Jammer dat maar zo weinig mensen zich aan deze vuistregel houden. Slechts 12% van de Nederlanders eet voldoende fruit. Voor groenten (passend in de schijf van vijf) is dat zelfs maar 5% . Gemiddeld eten de Nederlanders helft van de aanbevolen hoeveelheden 1 stuk fruit en 1.5 portie groenten per dag. Dat is te weinig.

Niet alle groenten en fruit hebben dezelfde positieve effecten. Zetmeelrijke groenten, zoals erwten, mais en aardappels en ook het drinken van vruchtensap werden niet geassocieerd met een langere levensduur.

Bladgroenten, zoals spinazie, sla, boerenkool en groenten en fruit rijk aan betacaroteen en vitamine c, zoals citrusvruchten, bessen en wortels lieten wel een goed effect zien.

Hoe eet je meer groenten en fruit?

Een makkelijke manier om meer groenten en fruit te eten is om bij iedere maaltijd iets toe te voegen. Een goede vuistregel is om steeds je bord voor de helft met groenten en/of fruit te vullen.

Stampotten

In een stamppot gerecht kun je heel goed extra groenten verwerken. Gebruik simpelweg minder aardappels en meer groenten in je andijviestamppot, prei stamppot, hutspot (peen en uien), boerenkoolstamppot, broccoli of bietenstamppot. Een gewone aardappelpuree kun je verrijken met pastinaak of knolselderij. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijkse 250 gram groenten per dag.

Hier vind je meer tips om meer groenten te eten.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.