You are here: Home > bewust eten, leefstijl, recepten, voeding > Een pleidooi om meer groenten te eten

Een pleidooi om meer groenten te eten

Een pleidooi om meer groenten te eten. groenten

Zo wordt het gemakkelijk.                                 

Houd je van groenten? Dan heb je geluk! Want groenten zijn een geweldige bron van vitamines, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze dragen bij  aan een ijzersterk  immuunsysteem. Je stoelgang profiteert ervan en je huid wordt er zichtbaar mooier van.

Energiedichtheid

Daarnaast hebben groenten over het algemeen een heel lage energiedichtheid. Onderzoeken laten zien, dat het eten van een voeding met een lage energiedichtheid, meer succes heeft bij het verliezen van lichaamsgewicht dan het verkleinen van porties bij de maaltijd. De reden hiervan is dat de verzadiging ervan groter is en het hongergevoel minder snel terug komt.

Dit is een goede reden om bij iedere maaltijd een ruime portie groente te eten en ook nog wat tussendoor.

Er zijn vele manieren om groenten op een zeer smakelijke manier klaar te maken.

Moeilijk? Met deze tips lukt het zeker!

1. Soepjes

Kook of stoom groenten kort en pureer ze met wat water of bouillon (van een blokje of zelf getrokken). Zo heb je heel snel een heerlijke en super gezonde soep, die je eventueel op smaak kunt brengen met een schepje mosterd een drupje olijfolie of kookroom en kruiden.

Lekkere combinaties zijn:

 pompoen, bietjes, tomaat: geeft een prachtige kleur

 courgette en prei

 bloemkool: is lekker met veel mosterd

 broccoli

 uien: eerst met een beetje olie heel langzaam gaar laten worden en daarna het water met bouillon erbij gooien

 Alle restjes groenten die je in koelkast kunt vinden.

 spliterwten, prei, knolselderij, wortel = snert of erwtensoep: is lekker met wat fijngesneden achterham of rookworst.

2. In de oven

Snijd de groenten in stukken; doe ze in een kom samen met een klein beetje olijfolie. Verdeel de olie erover met je handen. Leg de stukken op een bakplaat in het midden van een oven met een temperatuur van 180 graden, totdat ze gaar zijn. Smaakt ook goed met (Provençaalse) kruiden en hele tenen ongepelde knoflook.

Bijvoorbeeld: courgettes, paprika, zoete aardappel, champignons of andere paddenstoelen, pompoen, kerstomaatjes, bloemkool (kleine stukjes)

Lof, prei, venkel, aardappels, ui, wortel stoom ik zelf altijd even voor; zo zijn ze sneller gaar.

Experimenteer ook met andere groenten!

3. Roerbakken

Met een beetje olijfolie, ghee of kokosvet in een koekenpan of wok de fijngesneden groenten snel gaar laten worden. Er is veel variatie die kant en klaar te koop is. Dit is gemakkelijk en snel, als je weinig tijd hebt.

Als je wel een beetje tijd hebt, is het natuurlijk veel leuker en lekkerder om de groenten zelf te snijden. Na een hectische dag kan dat een heerlijke en ontspannende bezigheid zijn.

Je kunt de roerbakgroenten ook in een kruidige bouillon in een wok roerkoken. Daarbij gebruik je weinig vocht, zodat die na de bereiding verdampt is. Dit is bijvoorbeeld een goede manier om broccoli te bereiden, omdat die zo gemakkelijk gaar wordt en de kruiden er goed intrekken.

4. Stampotten

Vermeerder de hoeveelheid groenten en gebruik minder aardappels. Bijvoorbeeld andijviestamppot, prei stamppot, hutspot (peen en uien), boerenkoolstamppot, broccoli of bietenstamppot. Er zijn online heel veel lekkere recepten te vinden.

5. Rauwkost

Rauwkost smaakt heerlijk bij de boterham en als tussendoortje. Verrijk je boterhammen met schijfjes tomaat, blaadjes sla, komkommer, radijs, avocado en plakjes gekookte biet (oeps, dat is niet rauw, maar smaakt wel lekker). Of maak deze heerlijke taboulehsalade van bloemkool.

6. Maaltijdsalades

Combineer rauwkost met gekookte groenten en vlees of vis. Serveer eens gewone Hollandse maaltijd van bijvoorbeeld bietjes, aardappels en gehaktballetjes op een bedje van sla. In plaats van jus maak je wat mosterdsaus (magere kwark, Zaanse mosterd en een klein beetje mayonaise). Dat is weer eens iets anders en smaakt heel lekker. Bovendien ziet het er door die kleurencombinatie heel mooi uit.

Of maak een tonijnsalade van sla, sperzieboontjes, paprika, tomaat, olijven, ui, gekookt ei en tonijn. De mogelijkheden zijn eindeloos!

7.  Guacamole

Schil een rijpe avocado en prak die op een diep bord samen met wat peper, zout en citroensap. Bedekken met fijngesneden tomaat, stukje fijngesnipperde ui en wat verse groene kruiden. Smaakt heel lekker op brood of met knäckebröd.

Avocado heeft wel een hoge energiewaarde, maar hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon, vanwege de waardevolle voedingsstoffen.

Van een lieve cliënte kreeg ik deze link naar een site vol met heerlijke vegetarische recepten. Het ziet er veel belovend uit.

Heb jij nog een tip om meer groenten te eten of een lekker recept? Ik hoor het graag!

Google auteur

Lees ook:

Is kaneel een superfood?

10 Gemakkelijke en gezonde recepten voor 1 persoon

Wil je verder lezen? Download het gratis Ebook: Op weg naar je optimale gewicht

Puur gezonde voeding

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Een pleidooi om meer groenten te eten”

  1. Mirjam Ateş says:

    Tip: gebruik een snelkookpan om de diverse gerechten snel te koken – broccolisoep is op die manier in 10 min. (inclusief schoonmaken en serveren) klaar!
    Bij stamppot: aardappelen ook veel sneller klaar. Gebruik je het zeefje erbij, dan behoud je vitamines ook beter. (Niet nodig voor soep natuurlijk!)
    Momenteel: heerlijk ook is een stamppot met raapstelen! Veel groente, relatief weinig aardappels nemen. Omelet erover – gezond en verantwoord!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.