You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, mindful eten, voeding > Reset je eetgedrag na je vakantie

Reset je eetgedrag na je vakantie

Reset je eetgedrag na je vakantie

Een nieuw begin

Nederlanders gaan gedurende het jaar regelmatig op een korte vakantie. Hoe die ook is geweest. Geweldig of in het water gevallen, relaxed of juist heel actief. De opgedane ervaringen zorgen ervoor, dat je het thuisfront weer met andere ogen bekijkt. Dat is goed. Het kan ervoor zorgen, dat je zin hebt om iets aan je huis te veranderen of om dingen anders te gaan doen. Het is een soort van opnieuw beginnen.

Eetgedrag

Ook het eetgedrag is vaak anders geweest in de vakantie. Als je de tips voor mindful eten in je vakantie gevolgd hebt, heb je waarschijnlijk echt kunnen genieten van het aanbod in je vakantieomgeving. Misschien heb je goede ideeën opgedaan om je kookrepertoire te verrijken. Ga er vooral mee experimenteren!

Ik wil bijvoorbeeld de superlekkere flinterdunne kamutpizza die ik in Sarronno gegeten heb, proberen na te maken. We hebben al gesmuld van de heerlijke gevulde courgettes en tomaten (uit de moestuin) volgens het recept van mijn Italiaanse schoonzus. Het recept vind je onderaan dit blog.

Gezelligheidsmodus

Misschien ben je tijdens je vakantie ook wat meer in de “gezelligheidsmodus” gegaan. Je hebt jezelf wellicht wat meer toegestaan dan normaal, waardoor er een beetje gewicht bijgekomen is. Dat is niet zo erg.

Wel is het heel belangrijk om te voorkomen dat je van dit aangenomen vakantiegedrag een gewoonte maakt. Het is tijd om wat te gaan minderen. Om jezelf als het ware te “resetten”.

Teveel van het goede

Teveel van het goede wordt op een bepaald moment namelijk niet meer waargenomen. Het wordt dan “gewoon”. Zo kan het eten van de lekkerste snack een gewoonte worden, waar je niet eens meer zoveel van geniet. Dat is toch zonde!

Lekker in je lijf

Daarom is het goed dat de vakantie voorbij is. Het is fijn om de touwtjes weer een beetje aan te trekken. Je mag best een beetje streng voor jezelf zijn. Hiermee kun je jezelf als het ware “resetten”.

Het doorbreken van een gewoonte is best even lastig, maar je zult merken, dat je al gauw beloond wordt. Je krijgt meer energie en je voelt je lekkerder in je lijf. Bovendien ga je meer genieten van kleine dingen.

Richt je er vooral op om zo goed mogelijk voor jezelf te gaan zorgen.

Hoe kan je goed voor jezelf zorgen?  eetgedrag

 1. Eet iedere dag 3 goede maaltijden met zoveel mogelijk verse, volwaardige en ongeraffineerde producten, zoals groenten en fruit, noten, zuivelproducten, peulvruchten, volkoren granen, vis en vlees(vervangers).
 2. Neem de tijd om je eten zelf te bereiden en om het rustig op te eten.
 3. Drink voldoende water of andere (ongezoete) dranken
 4. Neem een tussendoortje als dat nodig is en kies ook dan, voor volwaardige en ongeraffineerde producten.
 5. Eet niet teveel, maar ook niet te weinig!
 6. Kom in beweging.
 7. Neem voldoende rust en ontspanning.
 8. Neem jezelf serieus en luister naar je behoeften. Wat is voor jou belangrijk?
 9. Eet mindful. Dat wil zeggen, wees je bewust van wat je eet. Geef het je volledige aandacht. Je zult merken, dat je meer van het eten geniet en dat je aanwijzingen krijgt om goede keuzes te maken. Zo blijf je ook tijdens die gezellige borrel, bewust van alles wat je in je mond stopt.

Wil je nog verder geïnspireerd worden? Kom dan op 9 september naar de workshop “Lekker in je lijf” of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Recept van gevulde tomaten, courgettes en aubergines.

Maar nu, zoals beloofd het recept van de gevulde courgettes en tomaten a la Helena.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de courgettes, de grote tomaten en de aubergines in plakken van 1 a 2 cm  (de laatste had ze van te voren kort gekookt).

Bedek deze met een mengsel van paneermeel  of een fijngemalen oude boterham, klein scheutje olijfolie of bouillon, verse kruiden (peterselie, salie, oregano of rozemarijn) en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Zet het geheel op een ingevette bakplaat of of op bakpapier 20 minuten in de oven, totdat de groenten mooi zacht zijn en een knapperig korstje hebben.

Smaakt lekker bij de spaghetti!

Heb jij ook een lekker recept aan je vakantie overgehouden? Ik hoor het graag!

Lees ook:

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.