You are here: Home > gedragsverandering, mindful eten > Mindful eten in je vakantie

Mindful eten in je vakantie

Mindful eten in je vakantie

Aandacht 

De vakantietijd is bij uitstek geschikt om mindful te gaan eten. Als je je vaste woonplek omruilt voor je vakantieadres, ga je vanzelf al meer aandacht schenken aan alles om je heen. Ook het eten is vaak anders dan thuis. Dit nodigt uit tot meer interesse voor wat er op je bord ligt. Al je zintuigen worden wakker. Je gaat met aandacht kijken, ruiken, proeven, kauwen, luisteren, voelen en vooral … de tijd nemen.

Luisteren naar je lichaam

Doordat je in de vakantie uit de dagelijkse regelmaat bent en in principe niets hoeft, kun je gemakkelijker luisteren naar de behoeften van je lichaam. Je merkt op of je behoefte hebt aan rust of juist aan actie. Je wordt je meer bewust van je honger – en verzadigingsgevoelens. Laat je eet- en leefpatroon hierop aansluiten.

Homemade

Als je op vakantie zelf je eten klaarmaakt, neem je natuurlijk de tijd om lekker vers eten op een plaatselijke markt of winkel in te kopen. Om het daarna met liefde te bereiden en (misschien onder het genot van een glaasje wijn) met veel smaak en aandacht op te eten.

Eten in een restaurant

Eet je liever in een restaurant? De maaltijden in een restaurant zijn vaak wat “rijker”. Het kan dan goed werken om ’s middags van een uitgebreide maaltijd, met alles erop en eraan, te genieten. Dan zal je merken, dat je ’s avonds voldoende hebt aan een wat lichtere maaltijd. Dit helpt je tevens om ‘s nachts goed te slapen.

Mindful eten = minder eten en meer genieten

Genieten van lekker eten hoeft niet gelijk te zijn aan teveel eten. Integendeel! Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Fransen. Hoewel ze een echte eet- en wijncultuur hebben, hebben ze minder te kampen met overgewicht, dan veel andere volken. Ze genieten van het eten en besteden er veel aandacht aan. Ze eten 3 goede maaltijden en weinig tussendoortjes. Ja, je kunt dus een echte Bourgondiër zijn en toch een gezond gewicht houden!

Aanpassen aan de omgeving

We zijn sociale dieren, die geneigd zich aan te passen aan anderen. Dat is heel fijn, als je met sportieve en matige mensen op vakantie bent. Maar erg lastig als je op een “all inclusive reis” bent, waar er drie keer per dag, door iedereen om je heen enorm gebunkerd wordt. Houd daar rekening mee!

Heeft je eetgedrag een aan- en een uitknop?

Ben jij een type die zichzelf het hele jaar van alles ontzegt, om tijdens de vakantie helemaal los te gaan? Dan heb je het lastig. Houd jezelf tijdens de vakantie voor, dat het niet nu of nooit is. Gun het jezelf om, ook gedurende de rest van het jaar van iets lekkers te genieten. Dat zal je helpen om tijdens je vakantie te blijven luisteren naar de signalen van je lichaam.

Neem voldoendoende nachtrust

Slapend werken we stevig aan onze gezondheid. Er worden reparatiewerkzaamheden uitgevoerd aan lichaamscellen. We versterken ons geheugen. We leggen nieuwe herinneringen en motorische vaardigheden vast. We ontdoen onszelf van stress en gaan ontstekingen te lijf. We houden tevens ons metabole systeem in balans.

Uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap, er de oorzaak van is, dat de hormonen die het hongergevoel reguleren van slag raken. Tezamen met het feit, dat er meer tijd is om te eten, blijkt er dan een grotere behoefte aan vooral zoet en vet voedsel te zijn.

Ont-dek het plezier van het bewegen

Natuurlijk leent de vakantietijd zich voor wandelingen in de natuur, aan het strand of in de stad. Fietsen, zwemmen, roeien, klimmen, joggen, kanoën, steppen en yoga zijn allemaal uitstekend manieren om je lichaam tijdens je vakantie op een plezierige manier in beweging te zetten.

Zo kom je energiek, uitgerust en in goede vorm terug van je vakantie!

Lees ook:

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

 

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”
Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.