You are here: Home > ademhalingstechnieken, leefstijl > Meer vitaliteit met een goede ademhaling

Meer vitaliteit met een goede ademhaling

Vitaliteit en je ademhaling

We doen het iedere dag zo’n 15.000 tot 30.000 keer en we besteden er normaal gesproken weinig aandacht aan. Dat hoeft ook niet, want het gaat automatisch. Gelukkig maar!

holiday-2120259_640

Toch is er een direct verband tussen de ademhaling en het ervaren van stress en emoties. De ademhaling is een directe weerspiegeling van hoe je jezelf voelt.

Heb je een gehaast en druk leven, dan past de ademhaling zich hieraan aan. Deze wordt sneller en oppervlakkiger. Dit versterkt op zijn beurt het gehaaste en jachtige gevoel.

Maar … je kunt je ademhaling ook bewust beïnvloeden. Hiermee heb je een belangrijk gereedschap in handen om je welzijn te verhogen. Het is de sleutel om indirect invloed uit te oefenen op negatieve gedachten, emoties en stress.

Ademhalingsfrequentie

Hoe vaak adem jij per minuut? Test het maar eens. Ga rustig zitten en kijk hoeveel keer je inademt in 60 seconden. Het is lastig, maar probeer er niets aan te veranderen. Zo heb je een indicatie hoeveel keer jij per minuut ademt.

Voor veel mensen is dit 10 tot 14 keer. Deze frequentie zou geschikt zijn om een stuk hard te lopen. Als je rustig op een stoel zit is het te veel. Het zorgt ervoor dat je je lichaam onnodig onder druk zet.

Burn out

De inademing geeft je energie en een uitademing brengt de nodige rust en ontspanning. Bij een te snelle en onrustige ademhaling neem je te weinig tijd om goed uit te ademen. Er is dan te weinig ontspanning en dat merk je. Je voelt je onveilig, onrustig, gehaast en gestrest. Je gedachten slaan op hol of je moet steeds iets doen en gunt jezelf geen tijd om te rusten of te spelen. Het is zeker niet erg als dit af en toe eens gebeurt, maar op langere termijn raak je uitgeput en letterlijk opgebrand.

Bewust ademen

Door regelmatig te oefenen kan je veranderingen in je ademritme aanbrengen. Maar de kern van alle ademhalingsoefeningen is gewoonweg het contact maken met die ademhaling en bewustzijn dat je ademt. Zoals mindfulnessleraar Thich Nhat Hanh zegt: “Ik adem in en ik weet dat ik inadem. Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem”. Het contact met de ademhaling brengt ons bij het rustpunt in onszelf. Het is een anker dat je helpt om meer voeling te krijgen met alles wat hier en nu aanwezig is. En daar wordt je gelukkig en kalm van!

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan snel een afspraak!

Of doe alvast een simpele ademhalingsoefening, die je vindt onderaan deze pagina.

Wil je verder lezen?

Kan mindfulness je helpen om af te vallen?

Waarom diëten niet werken.

Mijn voedingsdagboek

Evaluatie van de cursus door de deelnemers

Bewegen helpt je eetlust in bedwang te houden

Nudging en mindfulness

 

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.