You are here: Home > bewust eten, leefstijl > Kruidnootjes en andere baksels

Kruidnootjes en andere baksels

Kruidnootjes en andere bakselskruidnootjes8379412_s

Vorige week is de Sint in ons land aangekomen. In de schappen van de supermarkt liggen al maandenlang de daarbij horende lekkernijen naar ons te lonken. Vandaag koop ik, na aandringen van manlief, bij de bakker een zakje verse knapperige en zorgvuldig ingepakte kruidnootjes.

Na een stevige boswandeling, maak ik voor mijzelf een kop warme chocolademelk en neem daarbij een handje van het lekkers. Maar … wat valt dat tegen. Geen heerlijke kruidige smaak, zoals ik in mijn hoofd had. Ze zijn wel erg knapperig en vooral heel zoet. Het lijken wel suikerballetjes. Zelfs mijn man (een echte zoetekauw) die er een paar bij zijn koffie neemt is teleurgesteld. Waarom wordt er toch zoveel suiker aan toegevoegd? Zo jammer!

Zoeter is lekkerder?

Waarschijnlijk is de gemiddelde consument het niet met mij eens. Zoet is toch lekker. En dus is nog zoeter nog lekkerder. Het heeft waarschijnlijk met gewenning te maken. Hoe meer zoet je eet, hoe minder gevoelig je smaaksensoren worden voor het zoet. (Hetzelfde geldt voor zout) En daarnaast heeft het te maken met aandacht. Dit onderzoek toonde aan, dat eten met een afleiding ervoor zorgt dat je kiest voor zoetere en zoutere varianten. Eten met aandacht helpt je om meer te genieten van subtielere smaken.

Heel Holland bakt

Dit aardige televisieprogramma heeft ervoor gezorgd dat we weer enthousiast aan het bakken zijn geslagen. Heel gezellig om iets voor je dierbaren te bakken en dit samen met hen op te eten. Zelf maakte ik vaak met mijn kinderen kruidnootjes. Het fijne van dit heel gemakkelijke recept is dat het deeg niet aan je handen plakt. Het is goed kneedbaar en je kunt er gemakkelijk balletjes van kan draaien. Het is een leuk werkje en het ruikt heerlijk in huis!

Sinterklaastaart

Er zijn grote verschillen in ingrediënten in de talloze recepten die je kunt vinden. Het deeg van een klassieke appeltaart wordt gemaakt van 300 gram bloem, 175 gram boter en 150 gram suiker. Een punt van zo’n appeltaart bevat ongeveer 275 kcal. Als ik op appeltaart Google zie ik dat er varianten zijn waarbij er twee keer zoveel boter en suiker wordt gebruikt. Zo wordt een puntje appeltaart wel erg energierijk. Dat is toch niet nodig.

Mocht dat nog niet genoeg zijn, maak dan eens de sinterklaastaart van de Allerhande recepten online. Als je deze taart keurig in 12 porties verdeeld heb je per persoon 600 kcal. Dat staat gelijk aan een hele maaltijd. Ik vind dat overdreven voor een tussendoortje.

Gezond bakken?

Aan de andere kant zie je soms recepten voorbijkomen waarbij er helemaal geen vet wordt gebruikt. De boter en suiker wordt simpelweg vervangen door banaan en/of appelmoes; of kwark en frambozen. Als basis dient dan vaak volkoren(spelt)meel of havermout. Deze baksels kunnen zeker verantwoord en lekker zijn, maar misschien niet voor iedereen een echte traktatie.

Natuurlijke ingrediënten 

Daarnaast zie je de zogenaamd gezonde cakes, gebakken met amandelmeel, kokosolie, banaan, noten en natuurlijke suikers  in de vorm van dadels of gedroogd fruit. Er wordt dan soms zelfs gezegd, dat er geen vet en geen suiker in zit. De gezonde vetten uit amandelmeel en kokosolie en de natuurlijke suiker uit de dadels en gedroogd fruit tellen immers niet mee. Nou … nee, het is heel jammer, maar voor je lichaam zijn deze bijna hetzelfde. Hoewel zo’n stuk cake je wellicht wat meer verzadiging kan geven dan een plakje “wolkencake”. Het bevat wat meer goede voedingsstoffen, vezels en mineralen, maar ook wel zo’n 400 a 500 kcal. Je kunt er zeker op zijn tijd lekker van genieten. Maar eet er alsjeblieft geen paar plakken van, omdat het zo gezond is!

Hoe kan het dan wel?

Gebruik je gezonde verstand. Vet en zoet zijn lekker en ze horen wat mij betreft in feestelijk gebak. Kies een variant waarbij deze ingrediënten in een goede balans zijn.

Je kunt proberen om de hoeveelheid toegevoegde suiker en vetten van het recept iets te verminderen. En merk op of dit iets afdoet aan de smaak.  Of vergelijk verschillende recepten met elkaar en kies voor de wat minder zoete en/of vette variant.

Vind je de calorierijke variant toch lekkerder. Let dan op de grootte van de portie en geniet er met volle teugen van! Je eet het immers niet iedere dag!

Vergeet nooit de twee allerbelangrijkste ingrediënten. Aandacht en liefde.

 

 

Wil je verder lezen?

7 Redenen om voor volkoren te kiezen

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Kruidnootjes en andere baksels”

 1. Piet says:

  Wat een volwassene als zoet ervaart is voor een kind nog lang niet zoet genoeg. Een fysiologisch principe waar natuurwetten aan ten grondslag liggen.

  • astrid says:

   Dank je voor je reactie en je aanvulling Piet. Het is een interessant gegeven. Als de drang naar heel zoet uit de kindertijd stamt, zou het dan kunnen zijn, dat volwassenen met het eten van heel zoet, naar deze kindertijd terug verlangen?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.