You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, mindful eten > Multitasken zorgt voor een grotere drang naar zoet en zout voedsel

Multitasken zorgt voor een grotere drang naar zoet en zout voedsel

Multitasken zorgt voor een grotere drang naar zoet en zout voedsel.   multitasken

Ben jij goed in multitasken? Eet je tussen middag je broodje achter de computer? Stuur je tijdens het eten van je snack nog even een sms’je? Nuttig je de avondmaaltijd voor de buis? Of zit je wel aan tafel, maar lees je daarbij de krant of een boek? Raak je tijdens een maaltijd vaak verzeild in een heftige discussie?

In een artikel van Voeding Nu wordt ingegaan op een onderzoek waaruit blijkt dat dit een reden kan zijn voor een voorkeur voor zoute en zoete voeding.

Minder smaak

In het onderzoek werd de deelnemers gevraagd om tijdens het eten een opdracht uit te voeren. Wat bleek? Als de uitvoering van de opdracht meer aandacht opeiste, maakte zij hun limonade onbewust zoeter en werden er meer zoute crackers gegeten. De proefpersonen gaven aan, dat het genuttigde voedsel of drank dan minder smaak had.

De onderzoekers komen met de volgende logische verklaring. Door de afleiding is er minder capaciteit over, om aandacht te besteden aan focussen op wat men proeft. Doordat je minder goed proeft, ga je vervolgens compenseren, door meer zout of zoet aan je eten toe te voegen.

Volledige aandacht

Multitasken zorgt voor beperkte aandacht en kan zo dus resulteren in een ongezond eet- en drinkpatroon. Daarom wordt er door de onderzoekers geadviseerd, om tijdens het eten, volledige aandacht te hebben voor wat er gegeten wordt.

Teveel eten

Een ander onderzoek geeft aan, dat er door afleiding tijdens een maaltijd, meer gegeten wordt. Niet alleen tijdens die maaltijd, maar ook tijdens de daaropvolgende eetmomenten.

Dit werd onderzocht door een aantal mensen, tijdens de lunch, een computerspelletje te laten spelen. Een half uur daarna was er een koekjes-proef-test. Hierbij aten de mensen, die tijdens hun lunch het computerspelletje hadden gespeeld, meer koekjes.

De mate waarin we ons kunnen herinneren wat we gegeten hebben, lijkt invloed te hebben op de hoeveelheid, die we bij een volgende maaltijd gaan eten.

Mindful eten

Multitasken en gebrek aan aandacht, dragen dus bij aan het ontwikkelen van een voorliefde voor de intensere smaken van de bewerkte producten uit de voedingsindustrie. Deze producten bevatten in de regel meer zout, suiker, vet en smaakversterkers.

Aandacht voor je eten, helpt je om meer te genieten van de subtielere smaken van puur gezonde en eerlijke voeding.

Tips om met aandacht te eten vind je hier

Lees ook:

Mindful eten

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.