You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

slim afvallenshutterstock_126187640-250x250Slim afvallen met wetenschappelijke onderbouwde tips

Ben jij te zwaar? Dan ben je in goed gezelschap. Meer dan 50% van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Ruim de helft hiervan doet regelmatig een dappere poging om af te vallen. Daarom komen er steeds nieuwe diëten die je beloven om snel van het overgewicht af te komen. Want dat is wat we willen. Maar een tijdelijk dieet heeft een tijdelijk effect. Zodra je weer normaal begint te eten, komt het gewicht er weer bij. Dat is logisch!

Nieuwe gewoonten

Het gaat erom, dat je het normale eet- en leefpatroon verandert en nieuwe gewoonten vormt. Dat valt niet mee. Je bent gewend geraakt aan een bepaalde leefstijl. Bovendien leef je in een omgeving die je aanmoedigt om teveel te eten en niet uitnodigt om te bewegen. Er wordt zelfs gesproken over een obesogene omgeving, waarin overgewicht een normale reactie is op een abnormale omgeving.

Daarom kun je best wat hulp gebruiken.

Wetenschappers van de universiteit van Amsterdam zochten uit hoe het komt dat we teveel eten. Ze kwamen met praktische strategieën om dit te voorkomen.

Zien doet eten

We worden constant aangemoedigd om te eten. Eten is overal. Op iedere hoek van de straat, op het station en in de supermarkt worden voedingswaren met geur en kleur aangeprezen.

De omgeving buitenshuis kunnen we niet veranderen, maar daarbinnen hebben we gelukkig wel invloed.

Zorg er in ieder geval voor dat je thuis niet steeds oog in oog komt te staan met verleidelijke producten.

Zet ze uit het zicht en buiten handbereik. Want zien, doet eten. Dat geldt zeker ook voor verleidelijke televisie reclames.

Meer in huis, betekent meer gebruiken

Uit onderzoek is gebleken, dat je meer gebruikt van een product naarmate je er meer van in huis hebt. Dat geldt niet alleen voor etenswaar maar bijvoorbeeld ook voor wc-papier en afwasmiddel.

Waarom kopen mensen grotere hoeveelheden?

  • De verpakkingen zijn groter geworden. Een familiefles cola bevatte 60 jaar geleden 750 ml en in 1993 wel 2000 ml. In 1990 zaten er 6 kleine zakjes chips in een multi-verpakking en tegenwoordig zijn dat er 15!
  • Aanbiedingen en voordeelverpakkingen zorgen ervoor dat je meer van een product koopt, dat je anders wellicht niet eens in huis zou halen.

Een grotere portie = meer eten.

Mensen denken vaak dat ze stoppen met eten zodra ze verzadigd zijn, maar dit gevoel blijkt niet altijd betrouwbaar. De hoeveelheid die je eet, wordt mede bepaald door de hoeveelheid, die je voorgeschoteld krijgt. Mensen die een bord pasta van 1000 gram voor hun neus kregen, aten 30% meer dan degene die half zoveel kregen. Dit is later ook uitgetest met drinken, snacks en voorverpakte eenheden.

Leer dus om je porties eten en drinken te controleren.

Verschuiving van  maten.

Kunnen we kiezen tussen small, medium en large, dan kiezen we bij voorkeur voor de middelste maat. Maar de medium van weleer is de small van nu. We krijgen dus steeds vaker een grotere hoeveelheid voor onze kiezen.

Onduidelijke labeling

De hoeveelheid kcal wordt vaak per portie op het etiket aangeven. Zo lees je bijvoorbeeld dat een portie pizza 565 kcal bevat. Dat is een goede hoeveelheid voor een warme maaltijd. Maar dan blijkt dat een portie uit een halve pizza bestaat. Grote kans dat je dat niet gezien hebt en de hele pizza op hebt gegeten.

Hetzelfde geldt voor een Twix die per portie 124 kcal bevat. Maar een portie bestaat slechts uit 1 reepje en er zitten er 2  in een verpakking. Lukt het jou om er maar één van op te eten?

Proeven = kopen

Je ziet steeds vaker standjes in de supermarkt, waar je iets kunt proeven. En het werkt! Proeven in de supermarkt zorgt ervoor dat het product 300% beter verkoopt. Vooral personen met sterk overgewicht zijn na het proeven geneigd om meer van het product te kopen.

Slim koken

Je kunt ook maat houden door je voeding anders te bereiden. Als je gangbare recepten minder energiedicht maakt, heeft dat tot gevolg dat er minder energierijk gegeten wordt. Er is met wat kleine aanpassingen in de ingrediënten of een andere bereidingswijze veel winst te behalen.

Eten met aandacht.

Zelf koken en aan tafel eten blijkt een grote invloed te hebben op de hoeveelheid die we eten. Gedachteloos eten, zorgt er niet alleen voor dat we op dat moment meer weghappen. Het is ook van invloed op ons snackgedrag daarna. In een onderzoek bleek dat de proefpersonen na een tv-maaltijd meer koekjes aten, dan na een maaltijd aan tafel.

 

Wil je deze tips zelf in de praktijk gaan brengen?

Dinsdagavond 13 oktober is er een kosteloze informatie avond om je te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.

Eind oktober starten we met een kleine groep de cursus Smartsize me.

Dit programma:

  • leert je met behulp van een interactieve website, portiecontrole strategieën en maakt je bewust van de hoeveelheden die je eet.
  • helpt je om sterke en zwakke punten met betrekking tot je leefstijl in kaart te brengen, je kansen te zien en je valkuilen te onderkennen.
  • leert je in drie kookcursusbijeenkomsten om minder energiedicht te koken
  • laat je gebruik maken van een interactieve homescreener, die je helpt om je thuisomgeving in kaart te brengen.
  • leert je om duidelijke en slimme doelstellingen te formuleren, waardoor je je leefstijl stap voor stap kunt veranderen.
  • maakt gebruik van het boek Smartsize Me, een slimme manier om maat te houden. Het bevat praktische oefeningen, tips en lekkere voorbeeldrecepten.

De resultaten

Het verbeteren van de portiecontrole strategieën bleek bij de deelnemers na drie maanden ongeveer 6% verlies van lichaamgewicht op te leveren.

Kijk hier voor meer informatie

 maxresdefault

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.