You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, voeding > De schijf van vijf in een nieuw jasje gestoken

De schijf van vijf in een nieuw jasje gestoken

De schijf van vijf in een nieuw jasje gestoken. Schijf-van-Vijf-vaknamen

De vertrouwde schijf van vijf heeft een make over gekregen. Wat vind je ervan?

Naast een modernere vormgeving zijn de vijf vakken grotendeels hetzelfde gebleven. Toch zien we wat opmerkelijke verschillen.

Wat is er nieuw?  

De dagelijkse portie groenten is van 200 naar 250 gram gegaan. Lijkt dit je wat veel? Maak er dan een gewoonte van om groenten aan je lunch of als tussendoortje toe te voegen.

Verder wordt er aanbevolen om wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje ongezouten noten te nemen.

Bewerkt vlees (worstjes, vleeswaren en hamburgers) staat niet langer in de schijf van vijf. Het ideale menu bestaat uit een afwisseling van mager vlees, vis, peulvruchten, noten en ei.

Dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee drinken levert gezondheidswinst.

De adviezen zijn wetenschappelijk zeer goed onderbouwd en gebaseerd op de richtlijnen goede voeding die de gezondheidsraad in november 2015 uitbracht.

Er wordt niet meegegaan met hypes. Wel is er duidelijk een tolerantere houding ontstaan en is er meer ruimte om anders te eten.

Website met interactieve tools

Er is de laatste tijd duidelijk zeer hard gewerkt aan de website, die een aantal interessante interactieve tools bevat.

Mijn eet up to date maakt goed inzichtelijk waar er in jouw voedingspatroon winst te behalen valt. Het is een leuke eenvoudige tool waarmee je stap voor stap in je eigen tempo verbeteringen in je eetpatroon aan kunt brengen.

Persoonlijke adviezen

Ik vind het heel goed dat er in de nieuwe schijf van vijf rekening wordt gehouden met individuele voorkeuren en culturele verschillen. Het is echt een soort keuzemenu geworden.

Deze persoonlijke adviezen vind je op mijn schijf van vijf

Als je geslacht en leeftijd invult krijg je hier aangepaste dagmenu’s. Alhoewel ik hier best enthousiast over ben, wil ik er een kanttekening bij plaatsen.

De gevarieerde dagmenu’s die je hier vindt, zijn gebaseerd op iemand van klein tot normaal postuur met een weinig actief bestaan.

Praktijkvoorbeeld

Ben je als vrouw bijvoorbeeld 1.80m lang met een gewicht van 90 kg en een actief (sport)leven, dan is dit dagmenu wel erg mager.

Stel dat deze vrouw gezonder wil gaan eten en daarbij wat afvallen.

Ze gaat één van de aanbevolen dagmenu’s volgen. Gedurende de dag lukt dat haar misschien heel goed. Als ze in de avond besluit om een klein extraatje zoals een biscuitje bij de koffie te nemen, merkt ze dat ze wel erg “naar meer” smaken. Er volgen een tweede en derde, omdat haar lichaam die energie goed gebruiken kan en dit wel een heel aantrekkelijke vorm is. Er is niets aan de hand, maar ze denkt op dat moment, dat ze gefaald heeft; het moraal daalt naar een dieptepunt, waardoor de hele rol er uiteindelijk aangaat.

Herkenbaar?

Je energiebehoefte

Je kunt dit voorkomen door meer rekening te houden met jouw werkelijke energiebehoeften. Die is, naast je geslacht en leeftijd, ook afhankelijk van je gewicht, lengte en je dagelijkse activiteiten. Je kunt je energiebehoefte hier gemakkelijk zelf bepalen.

Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te gaan vaststellen welk eetpatroon het beste bij jou past. Waar voel jij je het meest voldaan bij? Lukt het jou op een prettige manier lekker te eten, zonder teveel te eten?  Ik help je er graag bij!

Wil je verder lezen?

Van schijf van vijf naar schijf van jouw lijf

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

5 Responses to “De schijf van vijf in een nieuw jasje gestoken”

 1. Rene says:

  De schijf van 5 is een stuk verbeterd. Het aandeel granen en graan producten en zuivel producten mag nog altijd kleiner… veel kleiner. Daarbij vind ik dat ze zich te weinig uitspreken over goede en slechte vetten. Al die bakmiddelen en margarines kunnen echt niet door de beugel qua samenstelling en gezondheid naar de laatste wetenschappelijk uitingen.
  Het is namelijk maar net wat je wel of niet aanvaard of optelt in het geheel van wetenschappelijk bewijs (BIAS). Daarin komen ze te veel te gemoed aan Unilever etc… die deze producten maken. Als ik mij niet vergis komt de huidige baas van het voedingscentrum namelijk bij Unilever vandaan.
  Weet niet of die totaal onpartijdig zijn werk doet.

  • astrid says:

   Dank je voor je reactie Rene. Ik ben het met je eens, dat de hoeveelheid granen en zuivel best wat kleiner kan zijn. Dat geeft geeft het VC zelf ook aan. Maar dan moet er wel gecompenseerd worden met extra groenten, fruit en noten ivm vezels en mineralen als calcium. En dat is voor veel mensen lastig. Zo komt slechts 5% van de Nederlanders aan de vorige richtlijnen. Ik begrijp wel dat ze voor deze aanpak gekozen hebben. De discussie over vetten is in nog volle gang. Er komt inderdaad steeds meer bewijs, dat verzadigde vetten in een gezond eetpatroon passen. Het vervangen van verzadigde vetten door koolhydraten heeft zelfs een negatief effect op hart en bloedvaten. Daarom ga ik liever voor de zienswijze van Puur Gezond.
   In het volgende blog wilde ik daar iets meer over schrijven.
   Een vitale groet, Astrid

 2. Beste René en Astrid,
  Top om deze blog en jullie reacties te lezen. Ons advies baseren we op de richtlijnen van de Gezondheidsraad, het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid. Zij hebben niet alleen naar de onderzoeken van het afgelopen jaar gekeken, maar naar alle relevante onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid. Het Voedingscentrum heeft die richtlijnen vertaald naar aanbevolen hoeveelheden per leeftijd en geslacht. De aanbevolen hoeveelheden voldoen passen bij richtlijnen van de Gezondheidsraad en zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De meeste mensen kunnen met deze adviezen flinke stappen maken richting een gezond eetpatroon. Wel moeten we nog voor meer groepen (actieve mensen, andere culturen) nieuwe berekeningen maken. Voor advies op maat verwijzen we naar diëtisten en gewichtsconsultenten. Ik ben benieuwd naar je volgende blog. Vriendelijke groet, Bram, webredactie Voedingscentrum

  • astrid says:

   Dank je voor je reactie Bram. Mijn complimenten voor jullie vernieuwde website met mooie interactieve tools. Daarnaast is ook de al langer bestaande eetmeter een zeer gewaardeerde tool. Goed om te horen dat er nieuwe berekeningen komen voor actievere mensen en mensen uit andere culturen. Want voldoende eten is naar mijn ervaring de beste basis om verleidingen te weerstaan.Fijn dat jullie voor advies op maat naar diëtisten en gewichtsconsulenten verwijzen. Vriendelijke groet, Astrid

 3. Beste Astrid,

  Dank voor het compliment! Leuk om te horen dat de langer bestaande Eetmeter zo goed gewaardeerd wordt. Misschien goed om te weten dat op onze site alle materialen en tools rondom de nieuwe Schijf van Vijf voor professionals op een rijtje staan. Je vindt hier bijvoorbeeld de pdf’s die per doelgroep de persoonlijke hoeveelheden voor het dagmenu weergeven en ruimte bieden voor individuele aantekeningen. Misschien heb je daar nog wat aan in je dagelijkse praktijk. We wensen je veel succes!

  Een vriendelijke groet,
  Patricia webredactie Voedingscentrum

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.