You are here: Home > bewust eten, emotie-eten, gedragsverandering, leefstijl, mindful eten > Sinterklaas de baas!

Sinterklaas de baas!

In de sinterklaastijd krijg je het letterlijk en figuurlijk behoorlijk voor je kiezen.

Nu de Sint in het land is, liggen de supermarkten vol met taaitaai, marsepein en chocoladeletters. Je collega’s trakteren spontaan op speculaasjes en ook bij je beste vriendin staat opeens een gezellig schaaltje met pepernoten op tafel. Hoe ga je met deze verleidingen om?  Met deze tips gaat het een stuk gemakkelijker.

Zorg voor goede maaltijden.

Verleidingen zijn het moeilijkste te weerstaan wanneer je trek hebt. Zorg er daarom voor dat je ook rond de sinterklaastijd goed ontbijt, luncht en dineert. Je zult zien dat je veel minder snel geneigd bent om iets lekkers te pakken.

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Als het moment daar is en je staat bij dat ‘eiland’ in de supermarkt, neem dan verstandige beslissingen. Is het echt nodig om een grote chocoladeletter en een zak kruidnoten extra large in je mandje te gooien?  Kies liever voor kleinere varianten en verpakkingen. Of nog beter ga naar een goede banketbakker en koop daar een kleine portie van jouw favoriete lekkernij. Trakteer jezelf daar mee en geniet er van.

Laat je niet onder druk zetten.

Dat het Sinterklaas is, betekent niet dat het nu of nooit is met al dat lekkers. Houd in je achterhoofd dat speculaas, marsepein en chocolade het hele jaar door te verkrijgen zijn. Je kunt het dus ook eten wanneer je er zelf echt zin in hebt.

Vraag jezelf af: “wil ik dit echt?”  

Haal een paar keer diep adem en maak contact met je lijf. Stel jezelf vervolgens de vraag  “wil ik dit echt?”. Als het antwoord “nee” is, dan ga je wat anders doen. Als het antwoord een volmondig “ja” is dan neem je het en geniet je ervan. Ga even zitten en neem er de tijd voor. Merk op hoe het smaakt en hoe het aanvoelt in je lichaam. Merk ook op hoe je je in de uren erna voelt. Word je sneller hongerig en krijg je trek in meer? Hoe is het met je humeur?

Leer de kunst van het mindful weigeren.

Voel je nooit verplicht om iets te nemen dat je wordt aangeboden, als je er op dat moment geen zin in hebt. Natuurlijk houd je daarbij rekening met de gevoelens en de goede intenties van de ander. Een complimentje doet hierbij vaak wonderen. Vertel vervolgens duidelijk, dat je er op dit moment voor kiest om het niet te nemen.

Zorg ervoor dat er geen snoepschaaltjes onder handbereik staan.    

Dit lokt uit tot gedachteloos pakken en eten, ga daarom eventueel ergens anders zitten of staan om dit te voorkomen. Thuis berg je snoepgoed op, uit het zicht en in een goed afsluitbare doos in de kast.

Als je restjes over hebt die je liever niet op eet.       

Geef ze aan de buren, vrienden, familie of gooi ze desnoods weg. Je lichaam is een prachtig instrument en je bewijst jezelf geen dienst om het als vuilnisbak te gebruiken. Eet alleen die dingen die je “goed doen”.

Wil je verder lezen? Download dan het gratis Ebook ” Op weg naar je optimale gewicht”

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.