You are here: Home > emotie-eten, mindful eten, Stress, voeding > Genieten van je eten zonder schuldgevoel

Genieten van je eten zonder schuldgevoel

schuldgevoel

Genieten van je eten zonder schuldgevoel

Eten wordt wel eens verdeeld in goede en slechte voeding. Slecht voedsel, zoals taart, pizza, chocolade en saucijzenbroodjes vinden we vaak erg lekker. Maar als we het eten, geeft dit ons een schuldgevoel, omdat we weten dat het niet goed voor ons is, vooral als je overgewicht hebt.  Waarom worden we toch steeds aangetrokken om die dingen te eten, terwijl er zoveel lekkere en gezonde alternatieven zijn?

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vroegen kinderen van 5 en 6 jaar om gele en rode snoepjes te proeven. De helft van de kinderen mocht de rode snoepjes niet eten. Wel mochten zij van de gele snoepjes eten zoveel als ze wilden. De andere helft van de kinderen mocht van alle snoepjes eten, zoveel als ze wilden. Een tijdje later mochten alle kinderen van alle snoepjes eten.

Het bleek dat de kinderen die eerst geen rode snoepjes mochten, na opheffing van het verbod aanzienlijk meer rode snoepjes gingen eten. Dus het verbod stimuleerde ze om daarna, zodra de gelegenheid zich voordeed, extra veel van het verboden waar te eten. Het verbod maakte van het snoep de spreekwoordelijke “verboden vrucht”.

Door jezelf  bepaalde “lekkernijen” te ontzeggen, worden deze steeds aantrekkelijker voor je. Waardoor er steeds weer een moment komt, vaak veroorzaakt door stress, vermoeidheid of emoties, dat je ze niet meer kunt weerstaan en je je er aan te buiten gaat. Het berouw, dat na de zonde komt, kan een heftig schuldgevoel met zich mee brengen, waarna je jezelf  plechtig belooft, dat je je leven nu echt gaat beteren…

Totdat de volgende “crisis” zich aandient. Hiermee is de vicieuze cirkel rond, waardoor je dit eetpatroon in stand houdt.

Hoe kom je hieruit?

 1. Jezelf geen enkel soort voedsel ontzeggen. Je mag alles eten, wat je wilt.
 2. Als je ergens trek in hebt,  adem dan even diep in en uit en vraag  jezelf af: “wil ik dit echt?”  Als het antwoord bevestigend is, dan neem je het.
 3. Ga er rustig bij zitten en neem er de tijd voor.
 4. Proef wat je eet en geniet ervan met al je zintuigen. (Dus niet tegen jezelf zeggen of denken dat het lekker is, maar het daadwerkelijk proeven.)
 5. Merk op wat het met je doet.
 6. Wees alert op signalen van je lichaam, die aangeven of je meer wilt of  genoeg hebt.

Met mijn cliënten doe ik vaak deze oefening in mindful eten. Het is daarbij opmerkelijk, dat ze voeding, waar ze verslaafd aan denken te zijn zoals bijvoorbeeld m&m’s of Engelse drop,  eigenlijk helemaal niet zo lekker vinden. In andere gevallen wordt het wel lekker gevonden, maar is  het na 1, 2 of 3 hapjes toch wel genoeg. Door het eten de aandacht te geven die het verdient kunnen zij de vicieuze cirkel van het eetpatroon blijvend doorbreken en meer gaan genieten van de  subtiele smaken van natuurlijke producten.

Wil je dit zelf ervaren? Kom dan naar de workshop “Lekker in je lijf”
Wil je verder lezen? : Tips om met aandacht te eten.

Of download gratis het Ebook: op weg naar je optimale gewicht.

Google auteur

Tags: , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.