You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl > Het hebben van een goed voornemen is niet genoeg

Het hebben van een goed voornemen is niet genoeg

 goed voornemenGoede voornemens

Heb jij goede voornemens voor je leefstijl in het nieuwe jaar? Misschien vind je me nu een beetje vervelend, maar vraag jezelf eens af hoe dit je de afgelopen jaren is vergaan. Is er toen daadwerkelijk op langere termijn iets veranderd?

Het hebben van een goed voornemen is niet genoeg, want leefstijlveranderingen zijn lastiger dan je denkt. Het lijkt zo gemakkelijk om vaker te gaan sporten totdat je ’s avonds na je werk moe thuiskomt. Het is gemakkelijk om geen alcohol te drinken, totdat je met vrienden uitgaat, die allemaal graag een flinke slok lusten. Het is gemakkelijk om te stoppen met roken, totdat je een vervelend boodschap te verwerken krijgt.

Het gedrag dat je wilt veranderen staat niet op zichzelf. Aanleg, opvoeding, omgeving, cultuur en conditionering spelen hierbij een rol.

De leefstijl die je op dit moment hebt, zijn jouw gewoonten geworden. Het veranderen van die gewoonten kost tijd en energie. Je komt problemen tegen, moeilijke situaties waarin het nieuwe gedrag moeilijk vol te houden is.

Je omgeving

Mogelijk stribbelt je omgeving tegen; deze is er niet altijd bij gebaat. Een goede communicatie met de mensen in jouw directe omgeving kan ervoor zorgen, dat ze je wel steunen. Vertel ze hoe belangrijk dat voor jou is.

De hunkering

Een hunkering kan altijd opkomen. Het is belangrijk om te gaan ervaren, dat het een golf is die opkomt en ook weer afneemt. Het praten over een hunkering met een vriendelijke, begrijpende persoon haalt de druk van de ketel. De hunkering duurt minder lang en is minder intens. Bovendien kun je met deze persoon bespreken wat je wilt gaan doen, als je een hunkering voelt opkomen. Iedere keer dat het lukt om niet toe te geven aan de hunkering, wordt het gemakkelijker.

Als-dan plannen.

Je kunt jezelf helpen om je goede voornemens waar te maken door het maken van als-dan plannen. Bijvoorbeeld:

Als ik me gestrest voel op mijn werk, dan neem ik een korte time-out.

Als ik ik ‘s-avonds thuis kom, begin ik direct met het bereiden van een goede maaltijd.

Als ik mijn favoriete toetje neem, dan neem ik een klein bakje en schep ik maar 1 maal op.

Zulke plannen helpen je om je intenties om te zetten in werkelijk gedrag.

Je kunt nog een stapje verder gaan, om jezelf te helpen, door dingen alvast klaar te zetten. Zo zet je ’s morgens al de pannen klaar zodat je ‘s-avonds gemakkelijker kunt gaan beginnen met koken.  Of je legt je sportkleding klaar om een rondje te gaan lopen.

Lekker lopende schoenen kun je ‘s-morgens al aantrekken; ze nodigen je uit tot het zetten van meer stappen gedurende de dag.

Terugval

Bij iedere gedragsverandering zijn er momenten van terugval in oude gewoonten. Die kans is het grootst wanneer je in een zogenaamde hoogrisicosituatie terecht komt oftewel een moeilijke moment.  Dit kunnen negatieve gevoelens zijn (zoals boosheid, somberheid, frustratie), conflicten met anderen, situaties met sociale druk, maar ook positieve gevoelens (iets te vieren hebben, weekend, vakantie). Daarbij komt dan ook nog de fysieke omgeving die je uitnodigt om iets te gaan eten. Denk aan de vele eetgelegenheden en uitstallingen van snacks in winkelstraten en (benzine) stations.

Het vertrouwen in jezelf

Zo’n eenmalige terugval kan zorgen voor een gevoel van schuld en schaamte en je kunt het vertrouwen in jezelf verliezen. Dit maakt de kans op een totale terugval groter. Het beoefenen van zelfcompassie en jezelf toestaan om fouten te maken, kan je helpen om weer gewoon door te kunnen gaan. Oefen erin om jezelf onder alle omstandigheden te blijven steunen. Wat er ook gebeurt … laat jezelf niet in de steek. Je bent in een mens in ontwikkeling en je mag fouten maken. Je kunt ieder ogenblik opnieuw beginnen!

 

Wil je verder lezen?

7 Redenen om voor volkoren te kiezen

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.