You are here: Home > bewust eten, leefstijl, voeding > Het koolhydraatarme dieet

Het koolhydraatarme dieet

Het koolhydraatarme dieet bij overgewicht.  

Het koolhydraatarme dieet is nog steeds populair. Het lijkt zo gemakkelijk. Door het sterk beperken van koolhydraten, kun je van al het andere zoveel eten als je wilt en toch in korte tijd veel gewicht verliezen. Bovendien geven mensen aan minder hongergevoelens te hebben, waardoor ze het dieet gemakkelijk kunnen volhouden.

Snel afvallen

Hoe komt het dat je door een koolhydraatarmdieet zo snel gewicht verliest?

Koolhydraten binden water aan zich. Op het moment, dat je koolhydraatarm gaat eten, verlies je voornamelijk veel vocht. Dit vochtverlies kan in de eerste week van het dieet wel tot 3,5 kg bedragen.

Doordat je een groep voedingsmiddelen uit je dieet weglaat, ga je minder eten. Die kruidenboter smaakt zonder het stokbrood, veel minder lekker. Je gaat dus minder eten, omdat het minder lekker is. Als je minder eet, val je af.

Een koolhydraatarm dieet bevat een groter percentage eiwit. Dit zorgt voor een goede verzadiging en je hebt minder snel trek.

De langere termijn

Op langere termijn heeft het volgen van koolhydraat arm dieet geen voordelen, boven het volgen van een caloriebeperkt mediterraan dieet.

In deze studie blijkt, dat er na een jaar nog nauwelijks een verschil is in gewichtsafname tussen de deelnemers die zich hielden aan een mediterraan dieet ten opzichte van de koolhydraatarme dieet groep.

Bovendien is het in een koolhydraatarm dieet heel lastig om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen en ontstaan er gemakkelijk tekorten.

Levensduur het koolhydraatarme dieet

Uit een recent onderzoek gepubliceerd in de Lancet blijkt dat een koolhydraatinname tussen de 40 en 70% het meest gunstig is. Daarnaast bleek dat het van groot belang is hoe de koolhydraten worden vervangen. Het vervangen van koolhydraten door dierlijke eiwitten en vetten kan de levensduur verkorten. Kies je voor plantaardige alternatieven dan is dit verband er niet.

Eet meer plantaardig

Deze grote overzichtsstudie bevestigt wat we eigenlijk al weten: dat veel vlees niet zo gezond is en groenten, noten, en volkorenbrood wel.

Michael Pollan geeft dit in zijn richtlijnen voor gezonde voeding kort en krachtig weer: Eat food. Not too much. Mostly plants.

Lees ook:

Zijn koolhydraten de oorzaak van ons overgewicht?

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.