You are here: Home > bewust eten, voeding > Zijn koolhydraten de oorzaak van ons overgewicht?

Zijn koolhydraten de oorzaak van ons overgewicht?

Zijn koolhydraten de oorzaak van ons overgewicht?  

Koolhydraatarm eten wordt steeds populairder. Foodlog vermeldde onlangs, dat zelfs vermaarde wetenschappers van mening zijn, dat deze manier van eten de voorkeur verdient. Het zou met name, een belangrijke rol hebben in de bestrijding van overgewicht en obesitas. Het feit dat er op dit artikel al 148 reacties gekomen zijn, zegt iets over de verschillende meningen omtrent dit onderwerp.

Het ei van Columbus?

Het lijkt het ei van Columbus. Je kunt door het sterk beperken van koolhydraten, zoveel eten als je wilt en toch in korte tijd veel gewicht verliezen. Bovendien geven mensen aan minder hongergevoelens te hebben, waardoor ze het dieet gemakkelijk kunnen volhouden.

Snel afvallen

Hoe komt het dat je door een koolhydraatarmdieet zo snel gewicht verliest?

Koolhydraten binden water aan zich. Op het moment, dat je koolhydraatarm gaat eten, verlies je voornamelijk veel vocht. Dit vochtverlies kan in de eerste week van het dieet wel tot 3,5kg bedragen.

Doordat je een groep voedingsmiddelen uit je dieet weglaat, ga je minder eten. Die kruidenboter smaakt zonder het stokbrood, veel minder lekker. Je gaat dus minder eten, omdat het minder lekker is. Als je minder eet, val je af.

De langere termijn

Op langere termijn heeft het volgen van koolhydraat arm dieet weinig voordelen, boven het volgen van een caloriebeperkt mediterraan dieet.

In deze studie blijkt, dat er na een jaar nog nauwelijks een verschil is in gewichtsafname tussen de deelnemers die zich hielden aan een mediterraan dieet ten opzichte van de koolhydraatarme dieetgroep.

Afvallen met koolhydraten

Je kunt met een dieet met normale hoeveelheden koolhydraten, heel goed gewicht verliezen. Je wordt van koolhydraten niet dik. Je wordt zwaarder als je meer energie tot je neemt, dan dat je verbruikt. Professor Haub heeft dit in een ludiek onderzoek met zichzelf aangetoond. Hij at dagelijks 1800kcal, vrijwel uitsluitend in de vorm van met room, gevulde gefrituurde koekjes. Na 10 weken was hij 12 kg afgevallen.

Gemakkelijk vol te houden?

Toch kan het minderen van koolhydraten ervoor zorgen, dat het gemakkelijker voor je wordt om minder te eten. Het gaat erom, dat je gaat eten op een manier die bij je past. Een manier waar je je prettig bij voelt en waarbij je, op langere termijn, niet het gevoel hebt dat je iets mist.

Ben je gek op een lekkere maaltijdsalade als lunch en kun je je ’s avonds verheugen op een flink stuk vlees of vis met veel groenten? Taal je totaal niet naar zoetigheid, pasta of een stukje brood? Wil je de rest van je leven op deze manier blijven eten, omdat je zo gemakkelijk een gezond gewicht kunt behouden? Voel je je er fit en en energiek bij? Misschien is koolhydraatarm eten dan voor jou de oplossing. Ik ken er persoonlijk voorbeelden van. Prima!

Cravings  

Maar voor veel mensen is een koolhydraatarm dieet op de langere termijn niet ideaal. Ze missen het brood, de aardappeltjes, de pasta en de rijst. Er kunnen cravings naar koolhydraten en zoetigheid ontstaan. Bovendien kunnen er door het weglaten van een groep voedingsmiddelen tekorten ontstaan. Zo is er bijvoorbeeld, mede door de vermindering van het eten van brood, bij een groot deel van de bevolking, een tekort aan jodium ontstaan.

Lege calorieën 

Het ligt veel meer voor de hand om alleen de geraffineerde koolhydraten en de suikers uit je dieet weg te laten. Dit zijn de zogenaamde lege calorieën. Ze leveren wel energie, maar te weinig essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Hieronder vallen onder andere, witbrood, witte rijst en –pasta, de meeste sausjes en soepen uit een pakje, chips, snoepjes, koekjes, chocolade, taartjes, frisdrank en zoete sapjes.

De dooreetfactor

De voedingsindustrie heeft deze voedingsmiddelen zo ontworpen, dat we er gemakkelijk teveel van eten of drinken. Het bevat precies de juiste verhouding van zout, zoet en vet. En … het hapt zo lekker weg! Er is veel aandacht besteedt om de “dooreetfactor” zo hoog mogelijk te maken, waardoor we er meer van eten dan we willen.

Conclusie

Schrap deze producten uit je menu en eet gerust je volkorenboterham, je havermout of ander volwaardig graan, je aardappel, je (volkoren) rijst of -pasta. Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen, die een plaats kunnen hebben in een gezond voedingspatroon.

Lees ook:

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Zijn koolhydraten de oorzaak van ons overgewicht?”

 1. astrid says:

  Dank je voor je reactie Alvaro,
  Fijn dat je je zo goed voelt, nu je minder koolhydraten eet. Eet je ook meer groenten en fruit dan daarvoor?
  Groet, Astrid

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.