You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Groene smoothies. De feiten op een rij.

Groene smoothies. De feiten op een rij.

Groene smoothies. De feiten op een rij. groene smoothies34943077_s

Groene smoothies zijn ongelooflijk populair. Je kunt geen gezondheidssite openen of er staat iemand je toe te lachen met een glas van dit groene sap in zijn hand. Natuurlijk met de nodige recepten en een flink aantal gezondheidsclaims. Het zou je gezondheid verbeteren, je meer energie geven, je huid en haren gezond houden, de kans op ziekten verminderen, je helpen om fit te worden en om gewicht te verliezen.

Zijn groene smoothies nu werkelijk zo goed voor je? Of zijn er ook nadelen? Ik zocht het voor je uit.

Groenten en fruit

Groene smoothies zitten boordevol groenten en fruit. Dat is goed. Volgens het nationaal kompas krijgt op het moment slechts 5 % van de Nederlandse bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hiervan binnen. Van de kinderen eet slechts 1% voldoende groenten.

Groene smoothies helpen je op een makkelijke en smakelijke manier om de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen. Dit wordt inderdaad in verband gebracht met de eerder genoemde gezondheidsclaims.

Verlies aan voedingsstoffen

Het blenden van de ingrediënten zorgt voor een verlies aan voedingsstoffen door de inwerking van warmte, licht, en zuurstof. Als je de smoothie direct na de bereiding opeet/ drinkt zal het verlies maar klein zijn.

Opname van voedingsstoffen

Daarentegen kan het blenden van je voeding er waarschijnlijk voor zorgen dat de opname van de voedingsstoffen beter wordt. De celwanden worden afgebroken, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker beschikbaar worden om door je lichaam opgenomen te worden.

Het toevoegen van een beetje vet in de vorm van olie, lijnzaad, avocado of noten zorgt voor een betere opname van de aanwezige vitamines en mineralen.

Vezels

Je smoothie bevat meer vezels als je de hele vrucht en groenten gebruikt. Vruchten- en groentesap bevatten wel de voedingsstoffen, maar missen een groot deel van de broodnodige voedingsvezels.

Suiker

Maak een smoothie met 1 a 2 porties heel fruit. Meer dan dit of het toevoegen van vruchtensap, zorgt voor te veel suiker in je drankje. Dit zorgt voor een suikerpiek en geeft je sneller een hongergevoel.

Afvallen met groene smoothies?

Afvallen is een zaak van energiebalans. Om gewicht te verliezen is het nodig om minder calorieën tot je te nemen dan je verbruikt. Dit kun je doen met smoothies, maar ook met een junkfooddieet van gefrituurde koekjes.

Wil je afvallen? Dan is het belangrijk om de negatieve energiebalans te bereiken op een voor jou haalbare en plezierige manier. Daarnaast is het voor je gezondheid belangrijk dat je voldoende goede voedingsstoffen tot je neemt. Gefrituurde koekjes zijn dan ook geen goed plan. Maar hoe zit het met groene smoothies?

Verzadiging

Het drinken van groene smoothies zorgt voor minder verzadiging en vol gevoel, dan het eten van een vergelijkbare hoeveelheid groenten en fruit. De belangrijkste reden hiervoor lijkt de tijd die je ervoor nodig hebt om het te consumeren. Smoothies passen in een snelle leefstijl. Je kunt ze in no-time naar binnen slaan. In veel gevallen tien keer zo snel als in de vaste vorm.

Een goede verzadiging helpt je om minder te eten. Heel nuttig als je af wilt vallen. Het geeft je een voller gevoel als je alle ingrediënten van je smoothie rustig opeet en goed kauwt. En daarnaast de hoeveelheid vloeistof in de vorm van water opdrinkt. De vraag is natuurlijk of dit voor jou haalbaar en plezierig is.

Het helpt ook om de smoothie heel langzaam te nuttigen. Als het ware te kauwen en vermengen met speeksel. Te snelle consumptie zorgt niet alleen voor minder verzadiging. Het bemoeilijkt ook de vertering en geeft vaak een opgeblazen gevoel.

Een andere manier is om de smoothie op te warmen en er een soep van te maken, die je met een kleine lepel rustig opeet. Dit verzadigt goed; vergelijkbaar met eten van de “droge” ingrediënten. Uit onderzoek blijkt dat er minder gegeten wordt in een maaltijd die begonnen wordt met een soep.

Tanderosie

Groene smoothies bevatten vaak zuur, vooral door toevoeging van citroensap of ander zuur fruit. Dit tast het tandglazuur aan. Vooral als je voor een goede verzadiging en vertering de smoothie langzaam nuttigt en lang in je mond houdt. Om je tandglazuur te beschermen wordt er aanbevolen om de smoothie met een rietje te drinken. Spoel je mond na afloop met water en poets ze pas weer na een half uur.

Conclusie

Groene smoothies kunnen zeker deel uitmaken van een gezond voedingspatroon. Eet ze langzaam, gebruik niet teveel fruit en liever geen vruchtensappen. Voeg een beetje vet toe en varieer met de ingrediënten. Om je tanden te beschermen, nuttig je de smoothie met een rietje.

Om af te vallen kun je de ingrediënten beter in zijn geheel eten.

Maar uiteindelijk is de beste manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen de manier, die jou het beste bevalt. De manier waarop jij er het meest van eet. En waar jij je goed bij voelt.

Zorgen groene smoothies ervoor dat je meer groenten en fruit eet. Prima!

 

Wil je verder lezen?

Van schijf van vijf naar schijf van jouw lijf

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.