You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Snel afvallen met een crashdieet. Is dat effectief?

Snel afvallen met een crashdieet. Is dat effectief?

Snel afvallen met een crashdieet snel afvallen16908079_s

Vorige week kwam er een verrassend persbericht naar buiten. Snel afvallen met een crash-dieet is op termijn net zo effectief als een minder streng dieet.

Het jojo effect

Voedingswetenschappers van de universiteit van Maastricht deden een onderzoek. Hieruit bleek dat mensen die in korte tijd veel gewicht verliezen, na het dieet niet méér aankomen dan mensen die geleidelijker afvallen. Na negen maanden zat in beide groepen de helft van de verloren kilo’s er weer aan.

Het jojo-effect is dus bij geleidelijk afvallen, net zo groot als bij een crashdieet. Weer een mythe ontkracht. Overigens is dit niet nieuw. Deze onderzoeken vonden al eerder gelijksoortige uitkomsten.

Een tijdelijk dieet heeft een tijdelijk effect

In beide gevallen wordt er gesproken over een dieet in de vorm van een tijdelijke onthouding. De crashdieetgroep kreeg 5 weken lang, dagelijks slechts 500kcal binnen. Het gematigde dieet duurde 12 weken en bevatte 1250kcal per dag. Daarna gingen de deelnemers weer naar eigen inzicht, normaal eten. Omdat zij allemaal overgewicht hadden, was het voor hen normaal om te veel te eten. Ze vielen terug in hun oude gewoonten, met het logische gevolg dat het lichaamsgewicht weer toenam.

Levenslang

Als je eenmaal overgewicht of obesitas hebt, zal dit (bijna altijd) levenslang om aandacht vragen. Jouw lichaam is gericht op het aanleggen van reserves. Je eet gemakkelijk meer dan je nodig hebt. Dat is lastig in een omgeving met een overvloed aan verleidelijk voedsel, dat ook nog eens aan je wordt opgedrongen. Denk maar aan tv-reclames, sociale druk en gewoonten in familie en vriendenkring.

Vetcelstress

Met een sterke wil en veel discipline kun je je eigen vetzucht een tijdlang onderdrukken, door je strikt aan een dieet te houden, maar zodra je teugels weer laat vieren, gaat het al gauw weer mis. Het is om moedeloos van te worden.

Het zou te maken kunnen hebben met de vetcelstress, die ontstaat als een vetcel door het afvallen zijn inhoud verliest. Om de stress kwijt te raken gaan ze opnieuw vetstapelen. Wat dat betreft berust de volgende uitdrukking van een goede vriend wellicht op waarheid. Hij zegt vaak: “Mijn vetcellen schreeuwen om weer gevuld te worden.”

Slachtofferrol

Kun je hier dan helemaal niets aan doen? Dat weiger ik te geloven. Maar het is belangrijk om je te realiseren, dat het niet gemakkelijk is. Je bent niet dom, ongedisciplineerd of lui als het je niet lukt om op een goed gewicht te blijven.

Goede gewoonten

Om het jezelf gemakkelijker te maken, is het van belang om een gezonde leefstijl “normaal” te maken. Maak er een gewoonte van om voldoende groente, fruit en volkoren producten te eten. Zoek uit wat een normale portiegrootte is en wen jezelf eraan om die ook te eten. Zoek hulpbronnen in je omgeving. Eet met aandacht en beweeg dagelijks, liefst in de natuur. Neem voldoende nachtrust en maak tijd voor jezelf vrij om te ontspannen.

Slank denken

Denkprocessen kunnen je nieuwe leefstijl saboteren. Gedachten als “ik moet afzien en alle lekkere dingen laten staan” helpen je niet. Zie een gezonde leefstijl als “goed voor jezelf zorgen” en “je lichaam geven wat het nodig heeft”.

Merk op dat je energie en vitaliteit toeneemt. Dat je kwaliteit van leven toeneemt.

Dat zal je helpen om ermee door te gaan!

Nooit meer jojo-en?

Naar mijn weten zijn er geen onderzoeken over de mate van terugval na een stap voor stap aanpak van de hele leefstijl. Zo’n onderzoek is heel lastig uit te voeren en ook niet nodig. Er zijn voorbeelden genoeg; ook in mijn eigen praktijk. Na een tijdlang goed bezig geweest te zijn, zie je een aantal mensen door allerlei omstandigheden toch weer terugvallen in oude patronen.

Het is dan van belang om de draad weer op te pakken. De kans is groot, dat je er je leven lang mee bezig blijft. Dit wetende, kun je het maar beter op een prettige en liefdevolle manier doen. Ik help je er graag bij!

Je leven begint niet pas, als alle obstakels uit de weg geruimd zijn. De obstakels zijn je leven! (Fr. Alfred D’Souza)

 

Wil je verder lezen?

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 

 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.