You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, mindful eten > Diëten is uit, mindful eten in.

Diëten is uit, mindful eten in.

Diëten is uit, mindful eten in. mindful eten14662773_s

Wat fijn dat er in de media steeds meer aandacht komt voor mindful eten. Het wordt vanuit allerlei hoeken aangeraden; door de Weight Watchers, door het voedingscentrum en zelfs door vooraanstaande voedingswetenschappers.

Aandacht

Alle diëten werken zolang je je eraan houdt. Dat is logisch. Het probleem is, dat je tijdens een dieet vaak het gevoel hebt, dat je iets tekort komt. Dit zal vroeg of laat tegen je gaan werken. Daarom werkt mindful eten zo goed. Je laat namelijk niets weg; je voegt alleen iets toe. En dat is: aandacht.

Die aandacht voor je eten, heeft tot gevolg dat je minder gaat eten. Probeer het maar eens!

Mindful eten: minder eten en meer genieten.

Er is nu zelfs wetenschappelijk bewijs, dat je meer kunt genieten door minder te eten.

Het is onderzoek is weliswaar bij muizen gedaan, maar er sterke aanwijzingen, dat dit bij mensen op dezelfde manier werkt.

Muizen die minder voeding kregen, hadden een hogere insuline respons. Zij werden dus gevoeliger voor het hormoon insuline. Er bleek een directe samenhang te zijn met die gevoeligheid voor insuline en het beloningssysteem in de hersenen. Een laagcalorisch dieet zorgde voor meer dopamine, een stof die zorgt voor een prettig gevoel.

Mijn eerste ervaring met mindful eten

Alweer zo’n 10 jaar geleden, deed ik tijdens een mindfulnesstraining mijn eerste ervaring op met mindful eten. We waren de dag al vroeg begonnen en tegen het middaguur had ik flink trek gekregen. Toen kwam de bekende “rozijn-oefening”, die we op dat moment met een druif deden.

In deze oefening schenk je een flink aantal minuten, je onverdeelde aandacht aan een klein stukje voeding, gebruikmakend van al je zintuigen. Ik had echt het gevoel, dat ik na die ene druif genoeg gegeten had. De druif groeide in deze oefening uit tot een volledige maaltijd. Heel bizar! Door de aandacht was de druif werkelijk gegroeid. Althans in mijn perceptie. Bovendien was die druif heerlijk zoet en sappig; lekkerder dan ik ooit geproefd had. Er ging een wereld voor me open. Zo wilde ik voortaan gaan eten!

Het lukte mij sindsdien zeker niet om iedere hap op deze manier te verorberen. Maar toch is er sinds deze ervaring structureel iets aan mijn eetgedrag veranderd.  Sommige producten met schreeuwende smaken (zoet en zout) trekken mij bijvoorbeeld helemaal niet meer. Ik geniet meer van subtiele smaken en eet minder.

Wat is nu eigenlijk mindful eten?

Mindful eten is heel eenvoudig, eten met volledige aandacht, gebruikmakend van al je zintuigen. Het natuurlijk gevolg hiervan is dat er geen tijd of ruimte overblijft om te oordelen.

Dat geeft rust. Ik hoorde onlangs een cliënt zeggen, dat er sinds ze met het programma begonnen is, een last van haar afgevallen is. Dit is haar verhaal.

Yolanda heeft flink overgewicht en is al tientallen jaren bezig allerlei (strenge) eetregels op zichzelf toe te passen. Hierdoor groeide er een innerlijk verzet, die zich bij haar uitte in eetbuien. Haar gewicht nam alsmaar toe. Bovendien raakte ze zo teleurgesteld in zichzelf, dat het haar leven ging beheersen. Ze voelde zich vaak echt een mislukkeling. Sinds ze mindful is gaan eten, zijn de eetbuien verdwenen en neemt haar gewicht heel langzaam af. Ze merkt eerder op dat ze haar verzadigingspunt bereikt heeft en laat regelmatig iets op haar bord achter. Iets wat voorheen ondenkbaar was. Maar veel belangrijker is, dat eten weer leuk is en dat ze het vertrouwen in zichzelf weer aan het terugwinnen is.

Omgaan met terugval

Mindful eten is zeker niet altijd gemakkelijk. We passen ons nu eenmaal graag aan, aan onze omgeving. En we functioneren het merendeel van de tijd op de automatische piloot. Al mijn cliënten verlaten regelmatig het “mindvolle” pad en vallen terug in hun oude gedrag.

Zo’n “terugval” hoort erbij en is zelfs een sleutelonderdeel van het programma. Het gaat erom jezelf te blijven observeren, zonder te oordelen. En jezelf vragen te stellen. Is het fijn om teveel te eten? Is het fijn om lekker eten in een paar minuten naar binnen te werken, terwijl mijn aandacht ergens anders is? Helpt dit eten me om me beter te gaan voelen? Is dit wat ik werkelijk wil?

Voor (bijna) alle mensen blijkt dan dat ze dit helemaal niet willen. Zij verheugen zich erop om de draad weer op te pakken. Om weer bewust te gaan genieten van het eten. Bij mindful eten gaat het erom zelf te bepalen, waar je je goed bij voelt. Zo kun je gaan eten wat JIJ wil!

Lees ook:

Tips om met aandacht te eten

Falen is waardevolle feedback

Verhogen noten de levensverwachting?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.