You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, mindful eten > Kun je op gewicht blijven door te luisteren naar je lichaam?

Kun je op gewicht blijven door te luisteren naar je lichaam?

Kun je op gewicht blijven door te luisteren naar je lichaam?

De verleidingen 

Op gewicht blijven24939628_l

Je hebt net gegeten. Het was een flinke maaltijd in je favoriete restaurant en je voelt je echt verzadigd. Dan komt er een ober met een dessertkar aanrijden. “Willen jullie nog iets”? Het water loopt je in de mond, bij het zien van zoveel lekkers. Je vriendin kiest voor een heerlijk uitziende slagroomsoes. Wat doe jij?

Na een vermoeiende en stressvolle dag loop je over het station. Je bent daar omringd door prikkels, die je aanzetten om te eten. Geuren, kleuren, uitnodigende teksten en overal etende mensen. Je hebt vandaag al meer dan genoeg gegeten, maar die goudbruine frietjes lonken naar je. Wat doe je?

Dit zijn zo’n maar 2 voorbeelden, waarin je zou kunnen gaan eten, terwijl je eigenlijk geen honger hebt.

Eetprikkels ontregelen de hongerhormonen

Je komt in aanraking met iets lekkers. Je lichaam, dat op dat moment geen voedsel nodig heeft, reageert er desondanks op door het hongerhormoon ghreline aan te maken. Dit heeft tot gevolg dat er vanuit de hersenstam een seintje naar de rest van je lijf gaat. Er wordt extra maagsap aangemaakt en meer speeksel. We beginnen te watertanden. En warempel soms gaat je maag zelfs knorren. Het wordt dan wel heel lastig om de verleiding te weerstaan.

De voortdurende blootstelling aan aantrekkelijke eetprikkels, zorgt er voor dat we er zin in krijgen. Je lichaam reageert alsof het voedsel nodig heeft.

Eet mij

“Eet mij” is de titel van het zeer interessante boek over de psychologie van eten, diëten en teveel eten. De schrijvers, Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen, betwijfelen ten zeerste of je op gewicht kunt blijven door te luisteren naar je lichaam. De verzadigingssignalen, die uit je maag of darmen komen, zijn namelijk verre van accuraat en worden heel gemakkelijk overschreven door je brein. Dit blijkt ook nog eens uit het volgende onderzoek.

Zijn we werkelijk onverzadigdbaar?

Hierin laat Paul Rozin patiënten met het syndroom van Korsakov een uitgebreide lunch verorberen. De deelnemers geven aan volledig verzadigd te zijn. 20 Minuten later zet hij deze mensen eenzelfde maaltijd voor hun neus. Bij mensen met dit syndroom worden recente gebeurtenissen iedere 10 a 20 minuten uitgewist. Zij herinneren zich dus niet dat ze gegeten hebben. Zij eten daarom deze tweede maaltijd met smaak op. Dit herhaalt zich in totaal 4 keer en de deelnemers eten gewoon 4 complete maaltijden. Ook de proefpersoon, die altijd iets op zijn bord liet liggen, omdat hij vol was!

De signalen uit de maag en darmen worden hier dus volledig overschreven door het brein, dat denkt dat het etenstijd is.

Hierbij kan de kanttekening geplaatst worden dat het syndroom van Korsakov vaak optreedt ten gevolge van alcoholmisbruik. Wellicht is deze groep sowieso minder gewend om naar het lichaam te luisteren.

Aanpassen aan de omgeving

In onze maatschappij zijn er constant prikkels, die je vertellen dat het oké is om teveel en verkeerd te eten. Je wordt door de voedingsindustrie, door middel van aantrekkelijke reclames, aangemoedigd om producten met een hoge calorische waarde en weinig echte voedingswaarde te consumeren. Bovendien moedigen we elkaar aan. Het voelt goed, omdat anderen het ook doen.

Luisteren naar je lichaam?

Ik denk dat het juist in deze tijd noodzakelijk is om te luisteren naar je lichaam. Met gerichte aandacht en oefening kun je wel degelijk gaan voelen wanneer je genoeg gegeten hebt. Hiermee ga je ook voelen dat het niet fijn voelt om teveel te eten.

Aandacht voor je lichaam zorgt ervoor, dat de signalen uit de omgeving minder invloed op je hebben. Zo kun je in de bovengenoemde situatie met de dessertkar je aandacht op je lichaam en op je ademhaling gericht houden. Het feit dat je verzadigd bent, zal dan beter tot je doordringen, waardoor je minder kwetsbaar voor de externe prikkels bent.

Luisteren naar je lichaam heeft als prettig bijeffect, dat je even niet geplaagd wordt door de overload van de prikkels die via je hersenschors binnen komen. Het betekent rust in je hoofd. Er gebeurt wel van alles, maar je hoeft er niets mee te doen. Je aandacht is immers op je lichaam gericht. Dit wordt als zeer prettig en ontspannend ervaren.

En …

Daarnaast is het van groot belang om er rekening mee te houden, dat verleidingen in je omgeving een grote invloed op je kunnen hebben. Vooral als je moe of geïrriteerd bent lukt het vaak niet om mindful te blijven.

Ga op zoek naar verleidingen waar jij gevoelig voor bent. Leer ze eerst kennen en neem dan maatregelen.

Soms is het mogelijk om de verleiding uit de weg te gaan. Als je bijvoorbeeld een lekkere geur van een bakkerij moeilijk kunt weerstaan op het moment dat je na je werk, moe en hongerig bent. Loop dan op dat moment niet langs die bakkerij en neem een andere route.

Dit doe je omdat je weet dat het voor jou op dat moment lastig is om naar je lichaam te luisteren. Zo werken lichaam en geest optimaal samen. Bovendien neemt je zelfvertrouwen toe.

Wil jij inzicht krijgen in jouw eetgedrag? Bel of mail me voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Kun je op gewicht blijven door te luisteren naar je lichaam?”

 1. Mariet says:

  Dag Astrid,

  Dank je voor de informatie, maar de de info betreft korsakov is niet volledig.
  Deze ziekte ontstaat door een gebrek aan Vitamine B1 en niet door alcohol. Daar alcoholisten vaak niet goed meer voor zichzelf zorgen en heel heel slecht en weinig of niets eten voor een langere periode ontstaat het gebrek aan vitamine B1 en dat veroorzaakt korsakov.

  De schijf van vijf is niet meer dan deze tijd. De organisatie is bezig om aanpassingen aan te brengen.

  Ik hoop dat je deze aanvulling kunt waarderen.

  Warme groet
  Mariet

 2. astrid says:

  Dank je voor je aanvulling Mariet. Je hebt gelijk, de ziekte van Korsakov wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B1. Het treedt voornamelijk op bij alcoholmisbruik, omdat deze mensen vaak slecht eten en een verhoogde vitamine behoefte hebben.

  De schijf van vijf zal inderdaad begin 2016 worden aangepast. De aanbevelingen zijn teveel gericht op het traditionele Hollandse voedingspatroon. De adviezen in de nieuwe schijf van vijf zullen meer rekening houden met de diverse eetculturen in ons land.
  Zelf gebruik liever de Puur gezond piramide, daarbij ligt de nadruk nog meer op puur en onbewerkt eten en geeft wat meer ruimte aan variatie.

 3. Mariet says:

  Fijn dat je mijn aanvulling waardeert.

  Een ding meer is ook erg belangrijk om te weten betreft de info van het Voedingscentrum. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheden is gebaseerd op het minimale. De waardes dienen veel hoger te zijn om gezond te blijven. Om het Voedingscentrum aan te bevelen als leidraad zou ik niet aanraden. Er ontstaan ernstige tekorten als je van deze adviezen uitgaat.

  Pure eerlijke voeding zonder toevoegingen van Enummers en dergelijke heeft het lichaam nodig zoals onze voorouders aten.

  Warme groet
  Mariet

 4. astrid says:

  Beste Mariet 😉

  Pure eerlijke voeding lijkt mij inderdaad van groot belang. Daarom gebruik ik ook de puur gezond piramide.

  Eten volgens de voorschriften van het voedingscentrum is zeker niet altijd optimaal. Er kunnen inderdaad tekorten nog tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen ontstaan. 75% van de Nederlanders komt echter lang niet aan de door het voedingscentrum aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van groente, fruit en voedingsvezels. Deze groep zou er al veel baat hebben als zij deze voorschriften wel zouden volgen.

  Vriendelijke groet, Astrid

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.