You are here: Home > gedragsverandering, mindful eten, voeding > Je favoriete snack is misschien niet zo lekker als je denkt

Je favoriete snack is misschien niet zo lekker als je denkt

Je favoriete snack is misschien niet zo lekker als je denkt 

Herken je dit? Je neemt je voor om een kleine portie van je favoriete snack te nemen en voor je het weet is de hele verpakking leeg. Sommige dingen zijn zo lekker, dat je er niet mee kunt stoppen, als je er eenmaal aan begonnen bent. De beste remedie lijkt, dat je het maar beter niet in huis kunt halen. Zo kom je immers niet in de verleiding.

Maar is dat wel zo?

De verboden vrucht

Op korte termijn natuurlijk wel. Als je het niet in huis hebt, kun je het immers niet eten. Het kan voor jou belangrijk zijn, om een ontstane gewoonte op deze manier te doorbreken.

Maar aan de andere kant, geef je jezelf hiermee de boodschap, dat je jezelf niet vertrouwt in de nabijheid van dat lekkere voedsel. Je vergroot de macht die dit voedsel op jou heeft. Je maakt het sterker dan jezelf. Hierdoor kan de aantrekkingskracht groter worden. Als je dan wel oog in oog komt te staan, met dat specifieke voedsel, heb je niet geleerd om er mee om te gaan.

Een kussensloop vol m&m’s

Geneen Roth schrijft in haar boek “vrouwen, eten en God” een verhaal over een kind, die een obsessie had voor m&m’s. Er werd haar door een deskundige aanbevolen, om een kussensloop tot aan de rand toe, met haar favoriete snoepjes te vullen. Het kind mocht dit overal mee naar toenemen. Na aanvankelijk flink van de m&m’s gesmuld te hebben, waren deze na een aantal dagen niet meer zo interessant. Het kussensloop werd steeds vaker vergeten. Zo was de obsessie voor deze gekleurde snoepjes na een week totaal verdwenen.

Gewoontevorming

Misschien is dit voor jou of jouw kind ook een goede remedie. Dat zou in sommige gevallen kunnen. Toch ben ik er niet zo’n voorstander van, omdat er tegelijkertijd een gewoonte aangeleerd wordt om trek te stillen met iets zoets.

Wat dan wel?

Mindful eten

In mijn praktijk vraag ik mijn cliënten altijd om iets mee te nemen, dat ze heel erg lekker vinden en waarmee het moeilijk is om te stoppen als ze er eenmaal aan begonnen zijn. Meestal doen we deze oefening aan het einde van een sessie. Het lekkers komt steevast met een grote lach op tafel. Dropjes, chocolade, chips, koekjes en kaas zijn hierbij de favorieten.

Na een korte meditatie gaan we dit lekkers met aandacht opeten. We besteden er uitgebreid aandacht aan. Hoe ziet het er uit? Hoe zijn de kleurschakeringen? Hoe valt het licht erop? Hoe ruikt het? Hoe voelt het aan? Pas dan wordt het in de mond genomen, waarbij er aandacht besteedt wordt aan de textuur, de temperatuur en het gevoel in de mond. Dan wordt er één keer  in gebeten, zodat de smaken vrijkomen. Vervolgens wordt het lekkers met alle aandacht en opmerkzaamheid verder opgekauwd, totdat de behoefte ontstaat om het door te slikken. De deelnemer wordt uitgenodigd om te voelen hoe het hapje via de slokdarm in de maag terecht komt. Daarna is er aandacht voor de (na)smaak in de mond. Als er helemaal geen sporen meer van het hapje in de mond aanwezig is en ook alle smaak weg is, wordt de cliënt aangemoedigd om nog een hapje te nemen en deze op dezelfde manier op te eten.

Mindful eten is meer genieten en minder eten

De meeste deelnemers nemen een tweede hapje. Sommige een derde. Maar dan is het in de meeste gevallen echt genoeg. Een aantal geeft aan dat het echt heerlijk was om hun favoriete snack met zoveel aandacht te eten. De smaak kwam volledig tot zijn recht en daarom is er aan een behoefte voldaan. Meer eten is dan niet nodig.

Helemaal niet lekker!

Bij een groot percentage van de deelnemers vindt er iets opmerkelijks plaats. Ze vinden hun favoriete snack helemaal niet lekker! Ze geven aan dat het niet lekker ruikt, het te chemisch, te zoet, te zout of te vet smaakt of dat de structuur niet fijn aanvoelt.

Gedragsverandering

In beide gevallen vindt er een belangrijke gedragsverandering plaats.

In het eerste geval, wordt het gemakkelijk om te stoppen met het eten van het lekkers. Aandacht is hierbij de sleutel.

In het tweede geval, betekent het vaak het einde van de favoriete snack.

Conclusie

Door met aandacht te eten, ga je meer genieten van dingen, die je echt lekker vindt.  Je gaat de subtielere smaken van pure onbewerkte voeding meer waarderen. Je gaat beter voelen wat goed voor je is.

Wil je ook ervaringen opdoen in mindful eten?

Kom dan naar de workshop “In balans met mindfulness”

Lees ook:

Koffie de feiten op een rij

Het belang van sterke buikspieren

Mindful eten

Slank denken

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.