You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, voeding > Gezond eten op drukke dagen

Gezond eten op drukke dagen

Gezond eten op drukke dagen    gezondeten2

Er zijn van die dagen, dat je gewoon geen tijd lijkt te hebben om fatsoenlijk te eten. Je loopt de hele dag achter jezelf aan. Even rustig zitten om een goede maaltijd te gebruiken lukt dan echt niet. Je pakt en eet gewoon snel iets, wat er op dat moment voor handen is. En dat is in de meeste gevallen, niet de meest gezonde optie. Thuisgekomen ben je vaak te moe om te koken en ga je alweer voor iets makkelijks.

Juist op deze drukke dagen, is het van belang om goed te eten. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt en je geest scherp blijft.

Hoe doe je dat? De volgende tips kunnen je hiermee helpen.

1. Zorg altijd voor een goed ontbijt

Hoe druk je ook bent, zorg voor een goed ontbijt. Dan begin je de dag in ieder geval al goed. Het brengt je spijsvertering op gang en het helpt je om je beter te concentreren. Bovendien voorkomt het, dat je later op de ochtend gaat snacken.

Een goed ontbijt kan bestaan uit een graanproduct (zonder toegevoegde suiker), een zuivelproduct en een stuk fruit. Varieer zoveel mogelijk!

Volkoren graanproducten en eiwitrijke voedingsmiddelen zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Zo kun je er de hele ochtend tegenaan!

Ben je ’s morgens niet op je best? Zet dan ’s avonds de ontbijtspullen alvast klaar.

Krijg je vroeg in de ochtend geen hap door je keel? Dit is vaak een kwestie van wennen. Maak er tijd voor en ga er rustig voor zitten. Drink iets warms en eet een klein beetje. Na een bepaalde periode, zal je lichaam dit leren te waarderen.

Lukt het je echt niet om op iets te eten voor je op pad gaat? Neem dan je ontbijt mee en eet het op in de trein of op je werk.

2. Plannen

Vooruitzien is de sleutel, naar een gezond eetpatroon. Neem een goede voorraad mee voor de hele dag.

Als je ervoor zorgt, dat je voldoende goed voedsel bij je hebt, ben je niet afhankelijk van het aanbod van de supermarkt of cafetaria. Bovendien wordt het gemakkelijker om de snoeppot links te laten liggen en om traktaties vriendelijk af te slaan.

Ideeën om je lunchbox te vullen vind je hier.

3. Nootrantsoen

Is er echt geen tijd om een verantwoorde lunch te nuttigen? Een noot-rantsoen, doet goede dienst in deze gevallen. Noten zijn lang houdbaar en zeer voedzaam.

Ze bevatten gezonde onverzadigde vetten, mineralen en vezels, die zorgen voor een langdurig verzadiging. Samen met een stuk vers fruit, kun je daar een groot deel van de dag mee door komen.

Het voedingscentrum is huiverig voor noten, omdat ze veel kilocalorieën en vetten bevatten. Daarmee zouden ze overgewicht in de hand werken. Daarom zijn ze niet opgenomen in de schijf van vijf.

Jammer, want er zijn volgens datzelfde voedingscentrum sterke  aanwijzingen dat noten kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Bovendien wijst dit  onderzoek uit dat noten juist gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Ik denk dat noten, door de hoge verzadigings- en voedingswaarden, juist niet uitnodigen tot teveel eten. Ongebrande en ongezouten noten smaken heerlijk als je honger hebt en worden minder interessant naarmate je verzadigd raakt. Zo werkt het in ieder geval bij mij.

Als noten voor jou wel een hoge “dooreetfactor” hebben, is het natuurlijk verstandig om er een afgepaste portie van te nemen, die je vervolgens met aandacht opeet.

4. De avondmaaltijd

Een gezonde avondmaaltijd bestaat uit eerlijke en volwaardige producten, zoals groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, zuivel, vlees, eieren of vis. Deze producten vereisen wat meer bereidingstijd dan een kant en klaar pakje, bakje of zakje.

Als je ’s avonds moe thuis komt, is dit niet het goede moment om nog bewuste keuzes te maken. Plan dit daarom van te voren!

Bepaal ’s morgens of aan het begin van de week, wat je ‘s-avonds wil gaan eten. Haal de juiste boodschappen in huis. Wees daarbij realistisch. Plan geen ingewikkelde maaltijd, als je weet, dat je daar geen fut meer voor zal hebben.

Zorg ervoor, dat er ook een paar zeer gemakkelijke opties bij zijn. Bijvoorbeeld door je vriezer te vullen met bakjes van een zelfgemaakte maaltijdsoep of een ander gerecht dat je alleen maar hoeft op te warmen.

Met een potje peulvruchten en een zakje roerbakgroenten, maak je snel een gezonde maaltijd. Je maakt het lekkerder met wat verse kruiden en geraspte kaas. Hier vind je meer recepten om snel een volwaardige avondmaaltijd voor jezelf klaar te maken.

5. Prioriteit!

Laat voeding niet het niet het sluitstuk zijn, maar geef het prioriteit! Het kost je misschien wat extra tijd en energie, maar die krijg je dubbel en dwars weer terug, als je de zoete en zoute snacks kunt laten staan.

Lees ook:

Puur gezonde voeding

De macht der gewoonte

Wil je verder lezen? download dan het gratis ebook

Wil je regelmatig goede tips over bewust en vitaal leven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.