You are here: Home > bewust eten, voeding > Voorlopige nieuwe richtlijn voor suikergebruik door de WHO

Voorlopige nieuwe richtlijn voor suikergebruik door de WHO

Voorlopige nieuwe richtlijn voor suikergebruik door WHO

De Wereld gezondheidsorganisatie is bezorgd over het suikergebruik in verband met tandziekten en het toenemende overgewicht in de wereld.    suikergebruik

Tot nog toe werd een maximale suikerinname van 10% van het totale energie inname aanbevolen. Zij geven nu aan, dat een suikerinname van minder dan 5% van toegevoegde waarde voor de gezondheid kan zijn. En brengen dit als een voorlopige richtlijn uit. 

Deze richtlijn geldt niet alleen voor de door de fabrikant, de kok of de consument toegevoegde suikers; maar ook voor de suikers die van nature in vruchtensap, vruchtensapconcentraat, honing en siropen voorkomen.

Dit komt voor een gemiddelde mens neer op minder dan 25 gram=5 suikerklontjes per dag.  Je komt al aan deze hoeveelheid door het drinken van 1 glas frisdrank of 3 boterhammen met jam of 2 koppen tomatensoep (uit blik).

Aan een heleboel voedingsmiddelen, die je in de supermarkt vindt, is (veel) suiker toegevoegd. Je verwacht dit waarschijnlijk in koekjes, chocolade, mueslirepen, vruchtdranken, ontbijtgranen, tomatenketchup en jam. Maar ook vleeswaren, conservengroenten en -soepen, salades, kant en klare sausjes worden vaak op smaak gebracht met zoetigheid. Daarom is deze richtlijn alleen haalbaar als er geen of heel weinig gefabriceerde producten gegeten worden.

De suikerindustrie voelt zich bedreigd door deze nieuwe norm en gaat frontaal in de aanval. Zij achten het bewijs waarop deze nieuwe richtlijn gebaseerd is onvoldoende gefundeerd.

Lees ook: Zelf notenmelk maken

De granaatappel, een gezonde vrucht met verrassende mogelijkheden

Puur gezonde voeding

Wil je verder lezen? Download het gratis Ebook: Op weg naar je optimale gewicht

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.