You are here: Home > leefstijl, voeding > Notenmelk zelf maken

Notenmelk zelf maken

Notenmelk zelf maken Notenmelk

Is melk goed voor elk? Niet iedereen is het daar mee eens. Er kunnen verschillende redenen zijn om minder melk te willen drinken. Bijvoorbeeld vanwege de dieronvriendelijke manier waarop in de bio-industrie met de dieren omgesprongen wordt. Of vanwege een lactose intolerantie of koemelk allergie, die ervoor zorgt dat je gewone melk niet kunt verdragen.

Variatie

Maar ook als je zonder problemen melk kunt drinken, kan het geen kwaad om koemelk af en toe eens te vervangen door een plantaardige variant. Gewoon uit het oogpunt van de variatie. Hoewel amandelmelk of andere notenmelk niet dezelfde samenstelling heeft als koemelk, heeft het een uitstekende voedingswaarde en is het heel lekker om zo te drinken. Ook kun je er heel goed havermout in koken of er een pannenkoekenbeslag of chocolademelk van maken.

Kant en klaar

In de supermarkt kun je verschillende soorten notenmelk kant en klaar in een pak kopen. Deze bevat meestal maar 2% amandelen en wordt op smaak gebracht met suiker, zout en zonnebloemlecithine. Aan deze melk worden vitaminen B2, B12, E en D2 en tricalciumfosfaat toegevoegd.

Maak zelf een romige notenmelk

Notenmelk kun je heel gemakkelijk zelf maken. Je laat een half kopje rauwe noten een nacht in water weken. De volgende ochtend giet je ze af en voegt een kwart liter water toe. Je maalt het geheel fijn met een staafmixer of blender. Voor een zoete smaak, voeg je een beetje honing, ahornsiroop of andere zoetstof  toe. Je kunt ook een paar gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen of vijgen mee blenden.

Je kunt deze melk, die nog kleine stukjes noot bevat, in zijn geheel verwerken. Als je liever een gladde en minder calorierijke melk wilt, kun je het mengsel zeven in een fijne zeef of kaasdoek. Zorg dat alle vloeistof erdoor gaat. Knijp de doek goed uit of roer in de zeef en druk met de bolle kant van de lepel al het vocht eruit.

Wat doe je met de overgebleven stukjes noot?

De achtergebleven stukjes noot, bevatten veel voedingsstoffen, essentiële vetten en vezels. Je kunt ze, uitgespreid op een bordje, drogen op de verwarming of in de oven. Je hebt dan huisgemaakte amandelmeel, die je later in een gerecht kunt verwerken.

Mogelijke ideeën:

  • Maak er samen met een eitje , gesnipperd uitje, geraspte zoete aardappel en kruiden heerlijke burgers van
  • Gebruik het als paneermeel
  • Gebruik het als basis voor pesto
  • Maak er koekjes van of gebruik het voor de bodem voor de appeltaart
  • Eet het op de boterham met een beetje honing

Heb je nog meer ideeën? Ik hoor het graag!

Lees ook: Een pleidooi om meer groenten te eten

Kan je verslaafd raken aan teveel eten?

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook: “Op weg naar je optimale gewicht, een verrassende ontdekkingsreis”

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.