You are here: Home > voeding > De granaatappel, een gezonde vrucht met verrassende mogelijkheden

De granaatappel, een gezonde vrucht met verrassende mogelijkheden

De granaatappel

een gezonde vrucht met verrassende mogelijkheden

De granaatappel wordt al sinds de oudheid geprezen. In het oude Egypte werd zelfs gedacht dat granaatappelsap en levenselixer was dat onsterfelijk maakte. In China is de granaatappel een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme.

Voedingswaarde

Granaatappels bevatten een aantal mineralen, zoals kalium en een geringe hoeveelheid vitamine C. Het meest bijzondere aan deze vrucht is echter dat deze 3 a 4 maal zoveel polyfenolen bevat als groene thee, druivensap of rode wijn.

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Ze verminderen de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een verlaging van LDL-cholesterol. Ze hebben ook nog een bloeddrukverlagend effect en lijken het risico op de ziekte van Alzheimer te verlagen.

Bewaren

De granaatappel is een decoratieve vrucht, die het goed doet op een fruitschaal en daar een paar weken lang goed blijft. Hoewel hij wel kan uitdrogen. Koop een vrucht met een gladde schil die zwaar aan voelt, dan weet je zeker dat hij lekker sappig is.

Bereiding

Dit filmpje toont je hoe je de eetbare pareltjes van deze bijzondere vrucht gemakkelijk kunt losmaken. Ikzelf vindt het lospeuteren van de pitjes een heerlijk mindful werkje. Als je haast hebt, kan het wat rommelig worden. De pitjes kunnen in het rond vliegen en lastig te verwijderen vlekken veroorzaken. Een manier om dit te voorkomen is om de pitjes in een bak met water los te maken.

Hoe te eten?

Je kunt de bolletjes, die allen een pitje bevatten, zo oppeuzelen. De smaak varieert naar gelang de soort van wrang en zuur tot zoet en fris. Niet iedereen kan deze smaak en structuur zeer waarderen. Maar in combinatie met andere gerechten kunnen er zowel qua smaak als qua decoratie verrassende effecten bereikt worden.

Denk eens aan de volgende toepassingen.

  • Snijd de granaatappel in tweeën. Pers ‘m samen met je sinaasappels uit tot een heerlijke drank. Op deze manier komen er nog meer polyfenolen vrij. Deze zitten ook in de schil zitten en komen vrij door het persen.
  • Met wat pitjes over je ontbijt, begin je de dag fris en fruitig.
  • Een salade fleurt zichtbaar op door ‘m met granaatappelpitjes te versieren
  • Vooral lekker in combinatie met geitenkaas en/of noten.
  • Couscous met verse kruiden en granaatappel.
  • Serranoham met granaatappel, avocado en rucola
  • Fruitsalade

Heb je zelf nog ideeën of een lekker recept? Ik hoor het graag!  granaatappel width=

 

Google auteur

Lees ook:

Is kaneel een superfood?

Het belang van sterke buikspieren

Puur gezonde voeding

Wil je verder lezen? Download dan het gratis Ebook, op weg naar je optimale gewicht, een verrassende ontdekkingsreis.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.