You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl, mindful eten > Zorgen kleinere porties voor minder hongergevoel?

Zorgen kleinere porties voor minder hongergevoel?

Kunnen kleinere porties voor minder hongergevoel zorgen?

kleinere porties

Een tijdlang werd ik bijna iedere avond gehinderd door een vervelend knagend gevoel in mijn maag. Voor het slapen gaan wilde ik steeds iets eten, om niet met een hongergevoel naar bed te hoeven gaan. Soms hield ik het bij iets heel kleins, zoals een paar snacktomaatjes of een stukje fruit. Maar veel vaker at ik al eerder op de avond een stuk chocolade of wat noten. Dat was eten, dat ik eigenlijk niet nodig had en ik merkte dat mijn gewicht langzaam aan het toenemen was.

Meer eten, zorgt voor meer hongergevoel

Om dit te voorkomen, ging ik bij het avondeten iets meer eten. Maar gek genoeg kon dit niet voorkomen dat mijn maag een aantal uren later, opnieuw hinderlijk begon te knorren.

Een passage uit het boek mindful eten van Jan Chozen Bays, herinnerde me aan iets, dat ik onbewust eigenlijk al lang wist.

Maaghonger is trainbaar

Als je maag begint te knorren, betekent dit niet altijd, dat je voeding nodig hebt. De honger van je maag is namelijk ook afhankelijk van je gewoonten. Mensen die gewend zijn om stevig te ontbijten, staan op met een rammelende maag. Mensen die dat niet gewend zijn, hebben op dat moment geen hongergevoel.

Vasten

Mensen die een vastenkuur doen, hebben de eerste 3 dagen bijna allemaal last van hongergevoelens en een knagend gevoel in de maag. Daarna verdwijnt dit bijna altijd en is de maag tevreden met het leeg zijn. Dit leert ons dat we niet altijd direct hoeven in te gaan op de eisen van de maag. Zodoende kunnen we de maag dus trainen.

Kleinere porties

Toen ik, in plaats van een grotere portie, juist kleinere porties ging eten, raakte mijn maag er aan gewend om minder vol te zitten. Hierdoor kreeg deze er tegelijkertijd minder moeite mee om wat leger te zijn. Dit voelde na een paar dagen zelfs prettig aan.

De angst om honger te krijgen

We gaan dus soms, uit angst om later honger te krijgen, meer eten dan we op dat moment nodig hebben. Deze te grote portie zorgt ervoor, dat de maag meer opgerekt wordt. We raken gewend aan zo’n volle opgerekte maag en ervaren dit als normaal. Als de maag dan weer in een ontspannen toestand komt, wordt dit ervaren als “vervelend leeg”. Dit kan er de oorzaak van zijn, dat we continue meer eten dan we nodig hebben. Het logische gevolg hiervan is dat we zwaarder worden.

Tips om je maag in vorm te houden

  1. Neem kleine porties en eet langzaam en met aandacht.
  2. Zorg er wel voor dat je de goede hoeveelheden van de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Dat zorgt ervoor dat je maag en je lichaam tevreden zijn.
  3. Door het eten van lege calorieën blijft je lichaam vragen om essentiële voedingsstoffen.
  4. Schenk aandacht aan de maag als je eet. Merk op wat er gebeurt.
  5. Houd er rekening mee, dat de maag ongeveer zo groot als je vuist. Pas de hoeveelheid die je per keer eet, daaraan aan.

Verwarringen van het  hongergevoel

Je zorgen maken kan soms een sensatie geven, die te vergelijken is met een hongerige maag. Je kunt dan eten wat je wilt, maar dit vervelende gevoel zal hierdoor niet verdwijnen.

Als er zuur van de maag in de slokdarm terecht komt, kan dit irritatie veroorzaken, die soms verward wordt met maaghonger. Dit wordt ook wel “het zuur” genoemd. Je zou dan ten onrechte het gevoel kunnen hebben, dat je voeding nodig hebt, maar eten heeft hierop een averechts effect.

Conclusie

Door kleinere porties met aandacht te eten, kun je op een natuurlijke manier de maag verkleinen. Je zult hierdoor op den duur, minder worden lastiggevallen door hongergevoelens.

Is dit herkenbaar voor je? Of heb je een andere ervaring? Ik hoor het graag! Je kunt hieronder je mening geven.

Natuurlijk zijn er, naast maaghonger, nog meer redenen om te gaan eten. Jan Chozen Bays noemt in haar boek  nog 6 andere soorten honger, die je kunnen aanzetten om te gaan eten. Hierover wil ik graag de volgende keer iets schrijven.

Lees ook: Kun je verslaafd raken aan teveel eten?

Lekkere trek? Een klein hapje voldoet!

Wil je er goed uitzien? Let dan eens op je houding.

Mindful eten

Wil je verder lezen? Download dan gratis het Ebook: “Op weg naar je optimale gewicht”

 

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Zorgen kleinere porties voor minder hongergevoel?”

  1. Marius says:

    Dank je wel voor deze prachtige informatie! Wel al lang onbewust bekend maar nu is het voor mij nog duidelijker. Voor mijn coachpraktijk (mannencoaching) heel bruikbaar.

  2. astrid says:

    Fijn dat je deze informatie in je coachingspraktijk kunt gebruiken Marius. Veel succes ermee!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.