You are here: Home > emotie-eten, gedragsverandering, mindful eten, voeding > Kan je afvallen door ‘s avonds na 8 uur niets meer te eten?

Kan je afvallen door ‘s avonds na 8 uur niets meer te eten?

afvallen

Kan je afvallen door ‘s avonds na 8 uur niets meer te eten.

Als ik een periode ‘s avonds na 8 uur niets meer eet, val ik af.

Hoe kan dit nu?

Is het zo dat avondsnacks gemakkelijker in lichaamsvet worden omgezet, omdat je in de avond niet meer zo actief bent en minder energie verbruikt?

Dat blijkt niet zo te zijn. Je verbrandt namelijk constant calorieën, ook als je slaapt. Je kunt alleen gewicht verliezen als er een negatieve energiebalans is, dat wil zeggen dat je minder calorieën eet of drinkt dan je verbruikt.

Er werd altijd gedacht, dat het niet uitmaakt, wanneer je dat doet.

Onlangs is er een onderzoek met muizen gedaan, die dit wellicht tegenspreekt. Het bleek dat muizen met obesitas gewicht verloren en gezonder werden, als ze slechts 9 uur toegang tot voedsel hadden. Ondanks dat ze evenveel calorieën tot zich namen, als muizen die de hele dag konden eten.

Dit zou dus kunnen betekenen, dat we wel degelijk gewicht kunnen verliezen, door ‘s avonds na het avondeten, tot aan het ontbijt te vasten. Maar we kunnen we deze conclusie niet zomaar trekken. We zijn immers geen muizen.

Afvallen

Het simpele voornemen om ’s avonds na 8 uur niets meer te eten, kan er sowieso voor zorgen dat je overtollig lichaamsgewicht kwijtraakt.

Hoe kan dat dan?

 • Na het avondeten worden er vaker calorierijke snacks gegeten dan overdag.
 • Als je overdag iets extra’s eet, wordt dat vaak in de uren erna gecompenseerd. Als je bijvoorbeeld een gebakje bij de koffie eet, neem je bij de lunch misschien een boterham minder. Dat gebeurt bij overeten in de avond niet, omdat je daarna gaat slapen.
 • Je gaat ’s avonds gemakkelijker eten, terwijl je geen honger hebt, omdat je dan moe bent. De behoefte aan rust wordt vaak verward met de behoefte aan voedsel.
 • Na een lange dag is de hoeveelheid discipline opgebruikt.
 • Je hebt de behoefte om iets voor jezelf te doen. Iets lekkers eten prikkelt het beloningscentrum.
 • Tijdens het tv-kijken, computeren maar ook bij sociale gelegenheden kun je ongemerkt meer eten dan je zou willen.
 • Avondsnacken wordt heel snel een gewoonte, omdat het een prettige bezigheid is als we ons vervelen.

Hongergevoelens

Als je gewend bent om iedere avond iets te eten, dan zul je in het begin een hongergevoel ervaren. Dat komt omdat je afwijkt van je dagelijkse eetritme. Het kost een tijdje voordat je lichaam aan het nieuwe eetpatroon is gewend. Na verloop van tijd zal je ervaren dat dit hongergevoel vanzelf afneemt.

Goede gewoonten

Maak er een goede gewoonte van om overdag voldoende te eten, zodat je  ’s avonds na 8 uur niets meer hoeft te eten.

Natuurlijk kan het voorkomen, dat je overdag te weinig gegeten hebt, waardoor je aan je lichaam merkt dat het voeding nodig heeft. Eet dan iets dat voedzaam is, maar niet te zwaar op de maag ligt, zodat je erna goed kunt slapen.

Eten als je geen honger hebt: lekkere trek

Als je wilt eten als je geen honger hebt is dat meestal omdat je het beloningscentrum wilt prikkelen. Je wilt even een lekker gevoel hebben. Je hebt de overtuiging aangenomen eten=lekker. Maar teveel eten is helemaal niet lekker; je voelt je er vol en opgeblazen van. Bovendien levert het vaak een schuldgevoel op. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn.

Hoe kun je hier mee omgaan, zonder vervelende gevolgen?

Voel je een sterke behoefte om een bepaalde smaaksensatie te ervaren? Neem dan een kleine portie van dit lekkers en eet het met al je aandacht op.

Is er een sterke behoefte om iets te eten, om iets in je mond en in je maag te voelen? Neem dan wat snoeptomaatjes, worteltjes, stukjes komkommer of een klein beetje fruit waar je heerlijk op kunt knabbelen.

Werkelijke behoeften

Nog beter is het om een andere meer bevredigende manier te vinden om je beloningscentrum te prikkelen. Ga op zoek naar je werkelijke behoeften. Wat zou je het liefst willen? Wat geeft je energie en brengt een lach op je gezicht? Ga daar mee aan de slag! Dat geeft pas echt vervulling!

afvallen

Wil je meer lezen?

Lekkere trek? Een klein hapje voldoet.

Kom uit je stoel!

Download het Ebook

 

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.