You are here: Home > bewust eten, emotie-eten, gedragsverandering, voeding > De dooreetfactor

De dooreetfactor

Laatst kwam ik in een blog van diëtiste Karin Hoenderbos van Puur gezond  een leuke woord tegen.

“De dooreetfactor”

Dit is een prachtige term, die direct  de onzin van lightproducten en producten met zoveel min mogelijk calorieën duidelijk maakt.

Wat heeft het voor zin om voor iets te kiezen, dat je niet echt lekker vindt en je ook niet echt verzadigd? Als de dooreetfactor van zo´n product hoog is, ga je er heel waarschijnlijk te veel van eten.

Ontdek je eigen dooreetfactor

Zij pleit ervoor om de dooreetfactor van producten  in de voedingsmiddelen tabellen aan te geven. Maar ze geeft ook aan dat de dooreetfactor met persoonlijke voorkeuren te maken heeft. Daarom is het zo belangrijk om je eigen dooreetfactor te gaan ontdekken.

Die is niet alleen afhankelijk van het voedingsmiddel, maar ook van je stemming en de omstandigheden.

Kies producten die je voeden en waar je echt van kunt genieten, waardoor je je verzadigd voelt, in plaats van alleen maar gevuld.

Onderdrukken van emoties

Emoties zorgen er soms voor dat je door kunt blijven eten, zonder dat er verzadiging op lijkt te treden. Het eten heeft dan de functie om de onprettige emoties niet te hoeven voelen.

Door niet naar de emotie te luisteren onthoud je jezelf zeer waardevolle informatie. De pijn van de emotie leidt je naar je werkelijke behoefte. Vraag jezelf daarom af: waar heb ik nu echt behoefte aan? Het eten is een surrogaat voor die behoefte en bevredigt daarom niet.

Bovendien voel je je er misschien schuldig over. Dat kan weer een nieuwe reden zijn om te eten en daarmee het schuldgevoel te onderdrukken. Zo kom je in een vicieuze cirkel.

Externe prikkels

Omstandigheden, zoals je ongemakkelijk voelen op een feestje, waar er hapjes in overvloed zijn, kunnen er voor zorgen, dat je meer eet dan nodig en zou willen. Maar ook uit eten gaan met vrienden, die grotere porties eten dan jij heeft invloed op jouw eetgedrag.

Ik nodig je uit om je eigen “dooreetfactoren” te gaan ontdekken.

Veel plezier ermee!

Lees ook:

De macht der gewoonte.

Gezond eten op drukke dagen

Kan je afvallen, door ‘s avonds na 8 uur, niets meer te eten?

Emotie eten

Mindful eten

Wil je verder lezen? Download dan het gratis Ebook: Op weg naar je optimale gewicht; een verrassende ontdekkingsreis

dooreetfactor

 

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “De dooreetfactor”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.