You are here: Home > emotie-eten, gedragsverandering, mindful eten > Is overgewicht te wijten aan gebrek aan discipline?

Is overgewicht te wijten aan gebrek aan discipline?

Is overgewicht te wijten aan gebrek aan discipline?

Misschien ben je, net als veel andere Nederlanders, het nieuwe jaar begonnen met het goede voornemen om af te vallen. Na de overvloed aan eten en drinken tijdens de decembermaand heb je nu besloten, dat het maar eens afgelopen moet zijn en dat je vanaf nu, matig zult zijn en flink zult gaan sporten.

Het begin is gemakkelijk

Na een enthousiaste start, zul je vroeg of laat, waarschijnlijk een moment meemaken, waarin je het gevoel hebt: het kan me allemaal niets meer schelen; ik wil gewoon op de bank neerploffen en dingen eten en/of drinken waar ik zin in heb.

Schuldgevoel

Als je daar dan aan toegegeven hebt, komt het schuldgevoel. Je hebt het gevoel dat je niet deugt, want dat was niet, wat je je had voorgenomen. Je denkt dat het helemaal niks met je wordt, dat het weer niet gaat lukken, omdat je geen greintje discipline hebt .

Maar is dit wel zo?

Het is gebleken dat iedereen maar een bepaalde hoeveelheid discipline tot zijn beschikking heeft. Als je je portie discipline gedurende de dag al opgebruikt hebt omdat je zoveel van jezelf moet, is het logisch dat je ´s avonds tijd nodig hebt om de batterij weer op te laden. Hoe graag je dit ook wilt, de boog kan echt niet altijd gespannen zijn. Als het volgen van een gezond leefpatroon jou veel discipline kost, zal dit het moment zijn, waarop je dit niet meer kunt opbrengen en zal je weer gemakkelijk terugvallen in oude patronen.

Hoe kun je hier het beste mee omgaan ?

  1. Zorg ervoor dat het gewenste eet/leef patroon je niet zoveel discipline kost, door die aanpassingen te maken waar jij je gemakkelijk aan kunt houden.
  2. Dit doe je door je lichaam tevreden te houden, door het de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te geven die het nodig heeft. Je zult echt merken dat je dan veel minder behoefte aan dat stuk chocolade hebt.
  3. Maak  hiervoor concreet plan. Bijvoorbeeld, goed ontbijten, een stuk fruit in de koffiepauze in plaats van een gevulde koek, water drinken bij het eten in plaats van frisdrank, een wandeling maken in je lunchpauze of het eten van twee ons groente bij je avondmaaltijd.
  4. Wees er bewust van dat de omgeving  je wil verleiden om meer te eten dan goed voor je is. Er is een overvloedig aanbod van (lekker) eten. De marketing, maar ook je vrienden, collega’s en familie, maken je het vaak niet gemakkelijk.
  5. Zorg ervoor dat in jouw directe leefomgeving de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt, door gezond en voedzaam eten voor het grijpen, op je aanrecht of in je ijskast of vriezer te hebben staan.
  6. Houd er rekening mee, dat soms de hoeveelheid discipline aan andere zaken wordt opgemaakt, zoals werk, stress, onrust, emoties of familieomstandigheden. Wees dan mild en vriendelijk voor jezelf. Je zult merken dat je dan veel minder sterk doorslaat. Door jezelf op zo´n moment iets extra´s toe te staan en de tijd te nemen om ervan te genieten, ontstaat er geen schuldgevoel, waardoor je de draad daarna weer gemakkelijker op kunt pakken. (Kijk hier voor de tips om met aandacht te eten)

Goede gewoonten

Het doel is om nieuwe gewoonten te ontwikkelen, waar je je prettig bij voelt. Als je zover bent, dan zal het je heel weinig discipline kosten om ermee door te gaan.

Vergeet daarbij niet dat kleine veranderingen, die langdurig worden volgehouden op lange termijn grote gevolgen voor je gewicht en voor je gezondheid kunnen hebben.

Lees ook:

De macht der gewoonte

Slank denken

Waarom we meer eten, dan we denken of willen

discipline

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.