You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl, voeding > De wandel gewichtsconsulent.

De wandel gewichtsconsulent.

Motivatiewandeling in de natuur

Sinds het begin van de Coronacrisis heb ik mijn afspraken in mijn praktijkruimte afgezegd. Een aantal consulten heb ik via een video telefoongesprek gehouden. Dat ging best goed. Maar ik merkte dat een aantal cliënten toch liever een fysieke afspraak met mij maakte.Daarom ben ik wandelafspraken gaan inplannen.  Een motivatie wandeling in de natuur bleek een groot succes! Tijdens een fijne wandeling in de natuur krijg je heldere inzichten om je leefstijl op een prettige en duurzame manier te gaan aanpassen.

Jouw persoonlijke situatie

Daarbij gaan wij in op jouw persoonlijke situatie. Wat heb jij nodig om je leefstijl en je eetgedrag te veranderen?

Wat zijn de moeilijke momenten, wanneer heb je de neiging om teveel te eten? Daar gaan we aandacht aan besteden

Sofia

Vandaag liep ik met Sofia. Door de coronacrisis kan zij haar beroep niet meer uitoefenen. Door het verplichte thuiszijn mist zij structuur in haar eet en leefpatroon. Ook haar geliefde groepsfitnesslessen moet zij nu alweer 3 maanden missen. Hierdoor merkte ze dat haar broeken wel heel strak gingen zitten. Op de weegschaal durfde ze al een poosje niet meer te gaan staan.

Moeilijke momenten

Ze vertelt dat het voor haar vooral in de namiddag moeilijk is. De verveling slaat toe en dan gaat ze tv kijken. Daarbij hoort dan een zak chips. Die gaat ze vaak speciaal voor de gelegenheid halen.

Schuldgevoel helpt je niet

Sophia komt al een tijdje bij mij. Er is al veel veranderd in haar eetgedrag. Voorheen ging ze voor de extra large zakken en die gingen altijd op. Dan voelde zich daarna erg schuldig. Om verlost te worden van dat vervelende schuldgevoel ging ze nog meer eten. Ze was toen ook 20 kg zwaarder.

Acceptatie

Dat is nu heel anders. Ze kiest voor de allerlekkerste chips die ze kan vinden en koopt er een klein zakje van. Schuldgevoel is er nauwelijks. Ze weet dat ze zo in elkaar steekt en heeft dit geaccepteerd van zichzelf. Toch is ze niet helemaal tevreden over dit gedrag en ze merkt op dat ze zich een paar uur daarna meer vermoeid voelt dan gewoonlijk.

Het belang van een goede lunch

Samen stellen we vast dat haar lunch sinds ze verplicht thuis zit een stuk kleiner is geworden. Als ze naar haar werk ging nam ze altijd een grote salade mee. Nu eet ze 2 crackers met beleg en wat rauwkost. Zou het zo kunnen zijn dat ze in de middag zich niet alleen verveeld maar ook gewoon eten nodig heeft? Ze besluit om wat meer werk van haar lunch te gaan maken. Een salade als lunch doet haar goed.

De aantrekkingskracht van de bank

Sinds de sportschool is gesloten kost het haar ook moeite om voldoende te bewegen. Ze weet dat ze het fijn vindt om dagelijks een flinke wandeling in het bos te maken en toch lukt het haar niet om van de bank te komen en het ook te doen.

Evolutie

Ik vertel haar dat veel mensen zo in elkaar zitten. Evolutionair gezien zijn we geneigd om energie te sparen. Er was in vroegere tijden immers niet altijd voldoende voedsel aanwezig. Extra beweging kost extra energie die geleverd moet worden in de vorm van voedsel. Daarom was het voor de overleving erg belangrijk om zuinig met je energie om te springen. Hierdoor krijgt ze begrip voor zichzelf. Ze is niet dom of lui; zo werkt het bij haar gewoon. Toch wil ze meer gaan bewegen; dan voelt ze zich gewoon fijner en energieker. Ze begrijpt ook dat ze hiervoor een duwtje in de rug nodig heeft.

Een duwtje in de rug

Ik vraag haar wat haar zou kunnen helpen. Ze antwoordt dat ze het wil gaan plannen. Ze maakt een afspraak met zichzelf en noteert in haar agenda op op welke dagen ze een half uur gaat wandelen in het nabij gelegen bos.

Er is bij Sophia al veel veranderd sinds onze eerste afspraak zo’n 3 jaar geleden. Toch vindt ze het nog steeds fijn om regelmatig een afspraak met mij te hebben om weer geïnspireerd en gemotiveerd te blijven.

Begrip voor jezelf

Begrip krijgen voor je zelf. Geen schuldgevoel maar inzicht in je gedrag en handvatten om verandering aan te kunnen brengen. Daar gaat het om!

Marathon

Een gezonde leefstijl houden en een gezond gewicht bereiken en behouden is geen sprint, maar een marathon. Gelukkig betekent dit ook, dat je niet te hard te hard van stapel hoeft te lopen, maar dat je alle tijd hebt om rustig die aanpassingen te gaan maken, die jou goeddoen!

Tijdens een motivatie wandeling in de natuur krijg je inzicht in je eigen gedrag en word je geïnspireerd om hiermee direct aan de slag te gaan.

Maak direct een afspraak! De kosten worden vaak door een aanvullende ziektekostenverzekering vergoed.

motivatie wandeling
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.