You are here: Home > met plezier bewegen > De vetverbrandingszone bij afvallen

De vetverbrandingszone bij afvallen

Trainen op een lage intensiteit?

Als je af wilt vallen moet je op een lage intensiteit trainen, omdat je bij hoge intensiteit voornamelijk suikers verbrandt. Zo blijven je vetreserves intact en verlies je nauwelijks gewicht. Is dit waar?

De vetverbrandingszone

De vetverbrandingszone wordt gedefinieerd als de beweegintensiteit waarbij je lichaam voornamelijk vet verbrandt om aan energie te komen. Wanneer je traint binnen de vetverbrandingszone; dit is op 50% van je maximale hartslag, kan wel 60% van de verbrande calorieën afkomstig zijn van vet. Bij een intensievere training op 75% van je maximale hartslag verbrand je maar 35% vet en 65% glycogeen (suiker).

Het lijkt er dus op dat je met trainen op een lagere intensiteit gemakkelijker vet kunt verliezen. Maar dit is niet waar!

Het gaat om de hoeveelheid

In de vetverbrandingszone verbrand je inderdaad het hoogste percentage vet, maar dit wil niet zeggen dat je absoluut gezien meer vet verbrandt. Als de intensiteit van de workout hoger is, worden er in totaal meer calorieën verbrandt en kan het dus heel goed zijn dat je meer vet verbrand in hetzelfde tijdsbestek.

Aanvullen van de energievoorraden.

Daar komt nog bij, dat er geen rekening wordt gehouden met wat er na de training gebeurd. Na de training zullen de energievoorraden weer moeten worden bijgevuld. De glycogeenvoorraden worden aangevuld vanuit de vetopslag of met de energie van een volgende maaltijd.

Caloriebalans

Voor het afvallen is uiteindelijk de caloriebalans van belang. Het gaat erom dat er over de gehele dag meer calorieën verbruikt worden dan er naar binnen komen.

Doen wat je leuk vindt! 

Met welke vorm van training je dit bereikt maakt niet zoveel uit. Het gaat erom wat jou het meeste aanspreekt, waar jij je goed bij voelt. Want dan blijf je het ook doen.

Lees ook:

Bewegen helpt om je eetlust in bedwang te houden

Joggen of wandelen

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.