You are here: Home > emotie-eten > Spelen is belangrijk voor een flexibel brein

Spelen is belangrijk voor een flexibel brein

Spelen voor een flexibel brein

 

Speelsheid is van groot belang voor volwassenen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het vermindert stress, verlaagt je pijngrens, maakt je aantrekkelijker en vergroot je neuroplasticiteit (ofwel flexibiliteit).

Neem spelen serieus

Spelen lijkt een verspilling van tijd en energie, maar onderzoek toont aan dat we spelen serieus moeten nemen.
Wat wil je liever: een lekkernij of even spelen? Die vraag stelde presentator André Kuipers aan willekeurige voorbijgangers. De meeste mensen kozen voor spelen en storten zich vol overgave in een kussengevecht. Want spelen is leuk en voelt lekker. Daarin onderscheiden mensen zich niet van dieren: chimpansees verkiezen ook zeven op de tien keer spel boven eten.

André Kuipers sprak met vooraanstaande onderzoekers op het gebied van spelen om te ontrafelen waarom dieren zoveel tijd en energie steken in spel. Spelen blijkt belangrijk voor het ontwikkelen en het flexibel houden van het brein; het voorkomt dat je geest vastroest.
De Kennis van Nu onderzoekt in deze uitzending: Wat gebeurt er in een spelend brein? Hoe herkent een dier het verschil tussen stoeien en vechten? Waarom moeten we ook als volwassenen blijven spelen.

We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.

George Bernard Shaw

Sport en spel

Sport en spel worden vaak in 1 adem genoemd. Dat is logisch want in iedere sport zit een spelelement. Het is juist dat spelelement wat er voor zorgt dat sporten zo leuk is. Daarbij komt ook nog, dat je de meeste sporten met elkaar beoefend. Gezelligheid en plezier zijn dan gegarandeerd. Tenminste … als er niet te veel op het spel staat!

In de sportieve activiteiten, die ik in het Bezuidenhout begeleid, is er daarom altijd aandacht voor het speelse element. Er is sportief wandelen in het Haagse bos ,er is een wandelgroep op rustig tempo in het Haagse bos en er is een 50+ gymgroep in de gymzaal in de Nutsschool in de Merkusstraat. Kom je een keer meedoen?

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.