You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl > De rol van het geheugen bij afvallen

De rol van het geheugen bij afvallen

De rol van het geheugen bij afvallen 

Weet je precies wat je moet doen om fit en energiek te zijn of om op gewicht te blijven?  Lukt het je desondanks niet om het vol te houden? Lees dan snel verder.

Je maakt een plan. Het grootste gedeelte van de tijd gaat het goed. Er zijn maar enkele momenten, dat je de besturing over jezelf verliest. Zonder dat je het lijkt te willen, geef je toe aan een verleiding. Je verliest het lange termijn doel uit het oog en gaat voor het korte termijn plezier. Je lijkt gewoon niet sterk genoeg. Gebeurt dit af en toe eens, dan is er niets aan de hand. Morgen is er immers weer een dag 😉. Maar als het de volgende dag opnieuw zo gaat, wordt het tijd dat je jezelf een duwtje in rug geeft.

Wilskracht volstaat niet  24939628_l

Het is belangrijk om te beseffen dat de verleiding van voedsel enorm groot is. Eten heeft te maken met de overleving en het weerstaan van een lekker hapje kost veel energie. Wilskracht volstaat niet, omdat het op bepaalde ogenblikken gewoon op is. Daarom moeten we strategieën verzinnen om de gezonde keuze vanzelfsprekend te maken.

Geheugen voor de toekomst

Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn geeft in haar boek “Lang leven de hersenen” een heel bruikbare strategie voor ons probleem. Zij noemt het, naar voorbeeld van de Zweedse wetenschapper David Ingvar, het geheugen voor de toekomst.

Je wilt je namelijk op het juiste moment in de toekomst herinneren dat je iets wilt gaan doen. Op deze manier kun je een eerder voorgenomen doel ook daadwerkelijk bereiken. De toekomst wordt ingelijfd in het geheugen. Het herinneren dat je iets moet doen, doet een beroep op de delen voorin je hersenen, oftewel de prefrontale gebieden.

Maak een concreet plan en visualiseer

Ga na welke situatie bij jou het ongewilde (eet)gedrag triggert. Bedenk dan hoe je het wilt gaan aanpakken. Je doorloopt in je hoofd het hele plan op een gedetailleerde manier. Als je later op die kenmerken stuit, zullen ze automatisch als waarschuwingssignalen fungeren en het stappenplan in je hersenen in werking zetten.

Als jij bijvoorbeeld steeds na het avondeten rond een bepaalde tijd trek in chocolade krijgt en er dan meer van eet dan je zou willen; maak dan eerst een plan. Wat zou je willen in deze situatie? Genieten van een klein stukje of in plaats van de chocolade een stuk fruit of een bakje kwark nemen? Of misschien bedenk je dat je op dat moment helemaal geen eten nodig hebt, maar ontspanning of juist een spannende actie. Vraag jezelf af, waar jij op dat moment het meeste behoefte aan hebt en maak op basis daarvan een concreet plan. Zie jezelf in gedachten na het avondeten op de bank zitten. Zie de scene zo gedetailleerd mogelijk voor je en stel je stap voor stap voor je welke handelingen je uitvoert. Dit vergroot je kans dat je het plan ook daadwerkelijk uitvoert.

Veel succes ermee!

Wil je verder lezen?

7 Redenen om voor volkoren te kiezen

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen15 januari begint er 

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “De rol van het geheugen bij afvallen”

 1. astrid says:

  Hoi Piet,

  Dank je voor je interesse! De bewezen wetenschappelijke tip staat beschreven in dit blog “De rol van het geheugen bij afvallen”.

  Denise Park en collega’s deed onderzoek naar de rol van het van te voren voorstellen en doornemen van een plan bij ouderen, om de kans te vergroten om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Je kunt het onderzoek vinden in: Journals of gerontology. Series B: Psychological sciences& social sciences, 62B, 45-52. Improving cognitive function in older adults.

  Gollwitzer en Sheeran onderzochten de voorstellingsmethoden en kwamen tot de conclusie dat deze methode mensen leert om snel kansen waar te nemen en erop in te spelen. P.M. Golwitscher & Sheeran (2006)”Implementationintentionsand effective goalachievement: a metaanalysesof effects and processes.

  Onderzoekster naar eetgedrag,Denise de Ridder, beschrijft in haar boek: “De grote voedingsverleiding” ook het effect van de als … dan … plannen.

  Vriendelijke groet,

  Astrid Schneiders

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.