You are here: Home > mindful eten, voeding > Van schijf van vijf, naar schijf van jouw lijf

Van schijf van vijf, naar schijf van jouw lijf

Van schijf van vijf, naar schijf van jouw lijf 12578713_s

Wat is nu gezonde voeding? De gezondheidsraad vatte het afgelopen maand zo samen. “Eet meer plantaardig en drink minder suikerhoudende dranken.” Dat is nu wel voor iedereen duidelijk.

Maar niet alles is zo transparant. Voedingsdeskundigen spreken elkaar vaak tegen. Is melk nu goed voor je of juist niet. Is het beter om sojaproducten te gebruiken of beïnvloeden deze je hormoonhuishouding? Is het beter om vegetarisch of zelfs veganistisch te gaan eten? Is suiker zo slecht, dat je het helemaal moet vermijden? Smeer je beter een cholesterolverlagend product als Becel op je brood of liever gewoon roomboter? En hoe zit het met granen en gluten?

Variatie

Er zijn veel vragen en weinig eenduidige antwoorden. Goed onderzoek is lastig en zeer kostbaar. Dit is één van de redenen dat er wordt aangeraden om te variëren. Ieder voedingsmiddel bevat sowieso gunstige en minder gunstige bestanddelen. Door veel te variëren, is de kans klein dat je teveel van de minder gunstige stofjes binnenkrijgt. Het is namelijk de hoeveelheid die bepaalt of iets slecht voor je is of niet. Variatie zorgt er natuurlijk ook voor dat je meer verschillende goede voedingsstoffen tot je kunt nemen.

Wat doet je goed?

Daarnaast raad ik iedereen aan naar zijn eigen lijf te luisteren. Wat doet je goed? Geeft het je energie of juist niet? Hoe voelt het in je maag, darmen en de rest van je lijf? Niet alleen op het moment dat je het eet of drinkt, maar ook in de uren erna.

Onderzoek

Een onlangs gedaan onderzoek bevestigde mij daarin. Er werd aangetoond dat we allemaal verschillend op voedingsmiddelen reageren. Wat goed is voor de één, kan voor de ander helemaal verkeerd uitpakken. Dit geldt ook voor de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. Het onderzoeksteam komt uiteindelijk zelfs tot de conclusie, dat er geen goede en slechte voedingsmiddelen zijn.

Bloedsuikerspiegel

In het onderzoek werd vooral gekeken naar het effect op de bloedglucosespiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel vergroot de kansen op diabetes en obesitas. Daarom zijn veel diëten gericht op het onder controle houden van de suikers in het bloed. Dus, veel voedingsvezel, matig zijn met suiker en verzadigd vet en zuinig met geraffineerde koolhydraten als witbrood. Deze voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op de gemiddelde reactie van proefpersonen.

Maar nu blijkt, dat er weinig “gemiddelde” mensen zijn. De één krijgt een hogere bloedsuikerspiegel van sushi dan van een ijsje. Eén van de proefpersonen kreeg zelfs absurd veel bloedsuikers door het eten van tomaten.

Naar een individueel voedingsadvies

Een gepersonaliseerd voedingsadvies kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel daalt en zorgt voor een verandering in de samenstelling van de darmbacteriën. Wellicht is het binnen enkele jaren mogelijk om op basis van de bacteriën in de darm te zeggen: u kunt beter geen rijst of aardappelen eten, maar een glaasje wijn kan voor u geen kwaad.

Genieten van iets lekkers

Tot die tijd ben je dus afhankelijk van het vermogen om te luisteren naar je eigen lichaam. Dat is soms lastig, want vaak vinden we producten die niet goed voor ons zijn, juist heel erg lekker. Voeding met veel vet en suiker zorgt voor een beloningsrespons. De hersenen scheiden een stofje af, dat ervoor zorgt dat we ons lekker voelen. Er is niets mis met het genieten van iets lekkers. Je lichaam kan kleine hoeveelheden ervan over het algemeen prima verwerken.

Het probleem ontstaat als we het genot willen laten voortduren. We willen meer en meer. Op een gegeven moment overschrijd je een grens. Je lichaam geeft dit aan; je zit vol en je wordt zelfs een beetje misselijk. Dat is het teken, dat het genoeg geweest is. Maar ons “denkhoofd” merkt dit niet op; het kent geen grenzen. Het is toch lekker! Hierdoor kun je het verzadigingssignaal veel te laat opmerken. Je stopt dan pas met eten, als de zak, de rol of de schaal leeg is.

Datzelfde “hoofd”, voelt zich daarna dan weer schuldig. Dat vervelende gevoel is vaak een reden om nog meer te eten.

Luisteren naar je lichaam

Als je naar je lichaam luistert en met aandacht eet, voel je het als het genoeg is. Je merkt dan dat de behoefte om te eten verdwijnt. Natuurlijk komt het wel eens voor dat je teveel eet van iets; gewoon omdat het erg lekker is. Dit overvolle gevoel heeft tot gevolg, dat je later op de dag minder trek hebt. Hierdoor wordt het op een natuurlijke manier gecompenseerd.

Je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen niet goed vallen. Hierdoor weet je welke producten je beter kunt verminderen of misschien zelfs helemaal vermijden. Andere voedingsmiddelen bevallen je misschien heel goed en geven je energie. Daar kun je dan wat extra van eten. Zo ontwikkel je een “schijf van jouw lijf”.

Het komt je gewicht, je gezondheid en je energieniveau ten goede!

In de cursus “In balans met mindfulness” leer je dit in de praktijk brengen.

Meld je nu aan voor de introductiecursus.

Wil je verder lezen?

Laat je hersenen niet zitten; beweeg!

Slim afvallen met wetenschappelijk onderbouwde tips

Goed nieuws voor minder sportieve personen

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 

 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Van schijf van vijf, naar schijf van jouw lijf”

 1. Martha d'Abreu de Paulo says:

  Goedemorgen,

  Ik heb sinds mijn jonge jaren last van schommelingen met mijn gewicht en dat is niet dat ik extreem snoep of echt veel eet. De reden is dat ik niet weet wat ik mijn lichaam moet geven. Ik heb iets aan overgewicht lengte is 160 en gewicht is 64,5. Dat wil ik graag leren wat wil mijn lichaam. Ik loop iedere dag 1 uurtje dus aan beweging kan het niet liggen. Ik ben 66 jaar en ik heb wel een parasiet in mijn darmen. Verder heb ik last daardoor darmklachten. ik gebruik geen medicijfen. Graag hoor ik of er mogelijkheden zijn om mijn lichaam in balans te krijgen

  • astrid says:

   Dank je voor je reactie Martha. Leren luisteren naar je lichaam en het geven wat het nodig heeft is een goede stap om je lichaam weer in balans te krijgen. Ik maak graag vrijblijvend een afspraak met je om te bespreken hoe we hiermee aan de slag kunnen gaan.
   Vriendelijke groet, Astrid

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.