You are here: Home > bewust eten, leefstijl, voeding > Het belang van vezelrijke voeding

Het belang van vezelrijke voeding

Het belang van vezelrijke voeding vezelrijke voeding12578713_s

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Ze geven stevigheid en vorm aan de plant en zijn voor mensen niet te verteren. Belangrijke bronnen van vezels zijn (volkoren)granen en -brood, peulvruchten, aardappelen, groente en fruit.

Gezondheidseffecten

    • In de mond zorgen de vezels ervoor dat de voeding goed gekauwd moet worden, hierdoor kunnen enzymen in het speeksel beter op het voedsel inwerken, wat de spijsvertering vergemakkelijkt.

 

    • In de maag geven vezels een verzadigingsgevoel. Ze leveren geen energie, maar zorgen wel voor een vol gevoel, dat bovendien lang aanhoudt omdat de vezels ervoor zorgen dat de voeding langzamer verteerd wordt.

 

    • In de darmen zorgen de voedingsvezels ervoor, dat de ontlasting zachter en omvangrijker wordt, zodat die gemakkelijker het lichaam kan verlaten. Dit voorkomt obstipatie, aambeien of uitstulpingen van de dikke darmwand.

 

    • Vezelrijke voeding wordt trager afgebroken dan vezelarme voeding. Voor de koolhydraten heeft dit tot gevolg, dat er minder snel glucose zal worden gevormd, zodat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral de consumptie van graanvezels de kans verkleint op het krijgen van Diabetes Mellitus 2

 

    • Vezelrijke Voedingsvezels spelen ook een belangrijke rol in de vetstofwisseling. Ze kunnen in het maagdarmkanaal cholesterol aan zich binden, dat daardoor niet meer in het bloed terecht komt en met de ontlasting verdwijnt.

 

Voedingsadvies

Als richtlijn geldt voor volwassenen zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Het gaat daarbij om vezels die van nature in de voeding aanwezig zijn. Veel mensen krijgen minder vezels binnen dan deze aanbevolen hoeveelheid. Het gemiddelde ligt tussen de 20 en 25 gram.

Het advies van het voedingscentrum is om ten minste 2 ons groente, 2 stuks fruit, ongeveer 4 a 6 sneetjes (afhankelijk van de leeftijd) volkorenbrood en 2 ons aardappelen/volkorenpasta of rijst/peulvruchten per dag te eten. Zo krijg je veel vezels binnen. Wil je minder brood eten? Dat kan heel goed, maar zorg ervoor dat je op een andere manier voldoende vezels tot je neemt. Bijvoorbeeld door extra groenten, fruit, peulvruchten en noten te eten.

Supplementen

Voedingssuplementen met vezels kunnen beter alleen in overleg met arts of diëtist worden gebruikt. Langdurig gebruik kan namelijk klachten geven, zoals een ‘luie’ darm.

Als je wilt weten of je voeding voldoende vezels bevat, kun je je dagelijkse voeding invullen op een online voedingsdagboek op de website van het voedingcentrum.

Verhogen noten de levensverwachting?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.