You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Flexibele denkers blijven vaker op gewicht

Flexibele denkers blijven vaker op gewicht

Flexibele denkers blijven vaker op gewicht flexibele denkers19664404_s

Zwart-wit denken zorgt ervoor dat het lastiger wordt om op gewicht te blijven. Dit is de conclusie van Katarina Palascha van de universiteit van Wageningen. Zo meldde Voeding Nu onlangs in hun nieuwsbrief.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift “Journal of Health Psychology”. De 241 participanten vulden vragenlijsten in om na te gaan in hoeverre zij starre denkbeelden hebben. Ook werd nagegaan of de deelnemers dit zwart-wit denken toepasten op hun eetgedrag. Daarnaast werden ze gewogen en kregen ze de vraag of het gewicht de afgelopen 5 jaar veranderd was.

Katarina ontdekte dat consumenten die geneigd waren om hun voedselinname te onderdrukken, daarna vaak zwaarder werden. Hierin bleek de mate van zwart-wit denken een grote rol te spelen.

Het is nu toch al mislukt!

Zwart-wit denkers zien voedsel in termen van goed of fout, alles of niets. Deze mensen besluiten eerder dan flexibele geesten dat een dieet mislukt is wanneer ze zich er even niet aan houden. Zwart-wit denkers gaan teveel eten wanneer ze de controle dreigen te verliezen, aldus de onderzoekster.

Doorgaan!

Flexibele denkers zitten niet met een goed-of-fout-schema in hun hoofd. Zij hebben een flexibeler eetstijl. Ze letten de ene dag wat minder op hun dieet, om het daarna weer te omarmen. Ze geven het dus minder snel op en gaan gewoon door. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen die flexibel denken vaker op gewicht blijven.

Wat betekent dit voor jou?

Ben jij iemand die de lat hoog voor zichzelf legt, met als resultaat dat je er de brui aan geeft omdat het niet haalbaar blijkt? Het gevolg is een waardeloos gevoel over jezelf. Waardoor je waarschijnlijk nog meer wilt gaan eten. Wat kun je doen?

  • Accepteer het feit dat je niet perfect bent. Je bent een mens die fouten maakt en dat mag. Het moet zelfs, het betekent dat je buiten je comfortzone treedt en in ontwikkeling bent!
  • Merk op welke gedachten ervoor zorgen dat je het op wilt geven, onderzoek ze en vervang ze door gedachten die je helpen om door te gaan.
  • Denk je wel eens als je aan een verleiding hebt toegegeven “nu kan ik net zo goed verder gaan, want nu is het toch al verpest”? Dat is niet waar! Ieder hapje telt!
  • Richt je op de dingen die wel goed gaan. Alles wat je aandacht geeft groeit.
  • Ondersteun jezelf ten allen tijde, wees mild en vriendelijk
  • Er zijn geen goede of slechte voedingsmiddelen. Het gaat altijd om de hoeveelheden. Eet iets lekkers (dat vaak een hoge energiedichtheid heeft) met al je aandacht. Zo kun je volop van de smaak genieten en merk je dat het goed verzadigd.
  • Leef! Het leven bestaat uit meer dan eten!

Wil je leren om dit in de praktijk te brengen?

Maak dan snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.