You are here: Home > bewust eten, gedragsverandering, leefstijl > Drie geheimpjes om gezonder te eten

Drie geheimpjes om gezonder te eten

Drie geheimpjes om gezonder te eten.gezonder12578713_s

Gezond eten is niet moeilijk. Maak het:

  • makkelijk,
  • aantrekkelijk
  • normaal

Succes verzekerd!

Brian Wansink, de auteur van Slim by Design, analyseerde met een team van onderzoekers 112 onderzoeken naar gezond eetgedrag. Ze kwamen erachter dat de meest gezonde eters, zo eten omdat het ze makkelijk, aantrekkelijk en normaal wordt aangeboden. Ze hoeven er niet over na te denken. Het is geen bewuste keuze, want het gaat vanzelf.

Denk maar eens aan fruit op de fruitschaal. Het is makkelijk, aantrekkelijk en normaal om daar iets van te pakken. Fruit dat verstopt zit in een rommelige zak in de groentela van je ijskast is heel wat stappen verder weg.

Zo laat je kinderen kiezen voor gewone melk

Met deze drie principes kan een eindeloze reeks veranderingen in gang gezet worden om mensen gezonder te laten eten.

Scholen kunnen kinderen overhalen hun chocolademelk in te ruilen voor gewone melk. Als zij een groot gedeelte van de koeling vol zetten met gewone melk in een aantrekkelijkere verpakking, dan wordt het normaal om gewone melk te pakken. Volgens het onderzoek van Wansink leiden dit soort veranderingen tot een verhoging van de gewone melkconsumptie in scholen van 30 tot 60%. Er is dus bewijs dat deze aanpak werkt.

Bron: Foodlog

De voedingsindustrie weet dit al lang.

De voedingsindustrie probeert je met behulp van deze drie strategieën te verleiden om hun producten te kopen. Denk aan het snoep bij de kassa in aantrekkelijke verpakkingen. Geraffineerde tv reclames, die eindeloos worden herhaald. Als je iemand zo vaak een snack ziet eten, wordt het vertrouwd, aantrekkelijk en normaal. Zeker als het een bekende persoonlijkheid is.

Je bent een deel van de samenleving

Als jij op dit moment niet zo gezond eet, is het voor jou op dit moment blijkbaar niet makkelijk, aantrekkelijk en normaal om dit te doen. Dat is niet zo vreemd. We leven in een omgeving waarin we uit verschillende hoeken worden aangemoedigd om ongezond te eten. Dat maakt het lastig.

Veranderingen

Gelukkig ontstaat er een bewustzijn dat er iets moet veranderen. Ik zie steeds vaker gezondere snacks bij de kassa’s van bekende supermarkten. Er is een commercial gemaakt voor een gezonde voeding, als broccoli. En er is het leuke initiatief van Jogg om het water drinken te promoten bij de jeugd.

Hoe gaan we verder?

Fruit, (snoep)groenten en noten bij de kassa. Extra aandacht voor gezonde gerechten in het menu, met creatieve namen en toelichting van de serveerster. Of simpelweg meer ruimte in het koelvak, ten koste van ongezondere producten. Hierdoor wordt het makkelijk, aantrekkelijk en normaal om de gezondere producten te kiezen. Doordat ongezonde producten uit het zicht raken, komen ze letterlijk op de achtergrond.

Wat kun je zelf doen?

Thuis kun je gelukkig zelf bepalen wat er in huis is en waar het zich bevindt.

1. Zet gezond eten, waar je meer van wilt gaan nemen, op een aantrekkelijke manier in het zicht. Bijvoorbeeld een mooie fruit/groenteschaal. Volkorencrackers en noten kun je bewaren in mooie doorzichtige containers.

2. Aardbeien en ander zacht fruit kun je het beste in de koelkast bewaren. Leg ze op een mooi bordje op ooghoogte. Zo kun je er gemakkelijk van snoepen. Bovendien voorkom je hiermee dat ze kneuzen.

3. Minder gezonde snacks berg je op een kast. Liefst wat moeilijker bereikbaar. Gebruik hiervoor een onaantrekkelijk, goed afsluitend bakje, zoals een oud tupperware schaaltje. Dit is minder uitnodigend en bovendien weet je dat je het op deze manier lang kunt bewaren 😉

4. Houd er bij het tv-kijken rekening mee dat je beïnvloed wordt door de reclames. Het is het beste om even op te staan. Maak een kopje thee voor jezelf klaar of doe een huishoudelijk klusje. Wil je toch blijven zitten? Zap dan weg of zet het geluid af en bekijk een gezonde recept in een goed kookboek.

5. Verzin creatieve goed klinkende namen voor je gezonde gerechten en besteed aandacht aan de presentatie. Dit maakt het eten ervan aantrekkelijker, voor jezelf en ook voor je huisgenoten. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor.

6. Eet aan goed gedekte tafel en maak er een gewoonte van om rustig te eten.

7. Haal gezonde voeding in huis, waarmee je op een gemakkelijke manier een aantrekkelijke maaltijd voor jezelf kunt bereiden.

8. Plan! Als je weet dat je na een drukke dag weinig energie hebt om te koken. Zet dan iets klaar, dat met minimale inspanningen opgediend kan worden.

9. Omring je met mensen, voor wie een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is.

Je kunt hiervoor zeker ook bij mij terecht! Maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek! Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

 

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

 

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.