You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl, met plezier bewegen > Goed nieuws voor minder sportieve personen!

Goed nieuws voor minder sportieve personen!

Goed nieuws voor minder sportieve personen!

Ben je niet zo sportief? Heb je voornamelijk zittende hobby’s? En ben je ook in je werk niet lichamelijk actief? Dan is er goed nieuws voor je! Juist deze groep heeft volgens de onderzoekers van de universiteit van Cambridge het meeste baat bij een klein beetje beweging.

Dagelijks een stevige wandeling van 20 minuten heeft volgens dit onderzoek al een groot effect op zowel je gezondheid als je levensverwachting. Dagelijks een klein beetje bewegen kan zelfs een fiks aantal gezonde jaren aan je leven toevoegen.

Is de sportschool niets voor jou?

Je hoeft daarbij niet alleen te denken aan zweten in de sportschool of een intensieve sport bedrijven. Ook gewone dagelijkse activiteiten kunnen voor de broodnodige dagelijkse hoeveelheid beweging zorgen.

Alles waar je het warm van krijgt en waar je hart wat sneller van gaat kloppen voldoet.

Bijvoorbeeld:

 • een stevige wandeling
 • fietsen op een pittig tempo
 • ramen zemen
 • traplopen
 • tuinieren
 • dansen
 • spelen met kinderen of huisdier

Inactiviteit is ongezonder dan obesitas

Regelmatig bewegen heeft een groter effect op je gezondheid, dan een gezond lichaamsgewicht. De winst die te behalen is met een actieve leefstijl is zelfs twee keer zo groot. Inactiviteit is ongezonder dan obesitas.

Teveel bezig zijn met je gewicht kan er sowieso voor zorgen dat het een obsessie wordt. Laat daarom je humeur niet teveel beïnvloeden door het getalletje op de weegschaal. Kom in beweging!  Het geeft je meteen een beter humeur!

Sterke botten

Voldoende beweging is een voorwaarde om sterke botten te krijgen. Het dieet is daarbij van ondergeschikt belang. Bij het toenemen van de welvaart, is de bewegingsintensiteit van de bevolking sterk afgenomen. Daarom wordt er in de welvarende landen meer aan osteoporose (botontkalking) geleden. Een goede reden om meer te bewegen!

Wandelen in een groep

Onlangs meldde onderzoekers van “The Norwich medical school at UEA” dat regelmatige deelname aan een wandelgroep, bij de deelnemers een daling liet zien van bloeddruk, lichaamsvet, BMI, hartritme in rust en totaal cholesterol. Allemaal factoren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Ook zagen zij een verbeterde longfunctie en algemene fitheid. Bovendien bleek dat de groepswandelaars een kleinere kans op een depressie hadden.

De onderzoekers bevelen aan dat het deelnemen aan een wandelgroep één van de beste en gemakkelijkste wijze is om je gezondheid te verbeteren. De voordelen gaan veel verder dan alleen actiever worden. De gezelligheid en de stimulerende werking van de groep zorgen ervoor dat mensen niet willen afhaken. Regelmatig samen een wandeling maken helpt je ook om andere positieve veranderingen in je leefstijl aan te brengen.

Wandelen met anderen zorgt voor een betere gezondheid en groter gevoel van welzijn. Wandelen in de natuur heeft daarbij nog een groter effect op je mentale gezondheid.

Is wandelen nu beter dan andere vormen van beweging? wandelenFullSizeRender

Bewegingswetenschapper Marieke van Heuvelen van het universitair medisch centrum Groningen stelt in een artikel in de Volkskrant, dat dit afhankelijk is wat men wilt bereiken. Voor twintigers is het over het algemeen te weinig inspannend.

Naast wandelen vindt zij het belangrijk om de coördinatie en de spierkracht te trainen.

Wandelen, trainen van de spierkracht en leuke coördinatieoefeningen in de natuur. Dit is nu precies wat wij iedere zaterdagochtend doen in het Haagse bos. We zijn dus goed bezig!

Wil je met ons meedoen? Je bent van harte welkom! Kijk hier voor de details.

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.