You are here: Home > bewust eten, leefstijl, voeding > Is kaneel een superfood?

Is kaneel een superfood?

Is kaneel een superfood?  kaneel

Kaneel als smaakmaker

Kaneel wordt gemaakt van de gedroogde binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Het is een geliefde smaakmaker in vele Hollandse en Oosterse gerechten. Maar is het ook een superfood?

Kaneel als medicijn

In de Chinese en Ayurvedische geneeskunst, wordt kaneel al duizenden jaren gebruikt tegen verschillende aandoeningen.

Volgens deskundigen zou het verwarmend, krampwerend en antiseptisch werken. Het zou een gunstige werking hebben op je darmen en verlichting brengen bij verkoudheden en vermoeidheid.

Het zou kunnen helpen bij gewichtsbeheersing, omdat het je verlangen naar voedsel vermindert, doordat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Diabetes 2

Daarnaast meldde Voeding nu al in december 2010 dat er wetenschappelijk bewijs is dat het een gunstige werking heeft op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau bij patiënten met diabetes 2.

Coumarine

Er is onder de artsen een terughoudendheid om kaneel aan diabetes patiënten voor te schrijven. Kaneel bevat namelijk van nature de smaakstof coumarine.
Bij dieren blijkt coumarine als zuivere stof kankerverwekkend te zijn. Bij mensen verloopt het afbraakproces van coumarine in het lichaam anders, waardoor het minder schadelijk is. Onduidelijk is ook of de natuurlijke coumarine in kaneel hetzelfde effect heeft als de zuivere stof. Er zijn nog onvoldoende onderzoekgegevens, om aan te kunnen geven hoe groot de risico’s voor mensen precies zijn.

Regelgeving

Toch ligt er een strenge regelgeving van het Europese adviesorgaan, voor het verwerken van de smaakmaker kaneel in voedingsmiddelen, op de loer. Deze wordt al overschreden, als je 2 tot 3 stroopwafels of een puntje appeltaart per dag eet. De in Denemarken zo geliefde kaneelbroodjes, zouden helemaal niet meer verkocht mogen worden.

Dit lijkt zeer overdreven, maar het is goed om je te realiseren, dat ook natuurlijke middelen niet altijd volkomen veilig zijn.

Superfoods

Superfoods zijn producten, die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten en een positief effect op ons lichaam hebben. Ze worden vaak in het buitenland geteeld en zijn bij veel mensen onbekend. Daarom is er een marketing, die zich volledig richt op het verkopen van deze vaak dure producten.

Ook bekende groenten, zoals boerenkool en broccoli, avocado, noten, bosbessen, frambozen, vette vis worden vaak terecht als superfoods bestempeld.

Door de hogere concentratie goede voedingsstoffen, kunnen superfoods zeker een bijdrage leveren aan een gezond voedingspatroon. Het gevaar zit ‘m erin dat mensen ten onrechte kunnen denken, dat het goed is om van dat product superveel te eten of dat het eten van een bepaalde superfood een gevarieerd voedingspatroon kan vervangen.

Variatie

Alle levensmiddelen, ook de zogenaamde superfoods, bevatten naast een aantal waardevolle voedingsstoffen, ook stoffen die minder goed voor de gezondheid zijn. De veiligheid van een product komt aan op de gebruikte hoeveelheid en de duur van het gebruik.Variatie in je voedingspatroon blijft daarom van groot belang. Het zorgt ervoor, dat de kans dat je een gevaarlijke hoeveelheid van een bepaalde “antinutrient” binnenkrijgt, heel klein wordt.

Luisteren naar je lichaam

Daarbij kan je een bepaalde overgevoeligheid voor een zekere stof hebben of ontwikkelen, waardoor je heftiger reageert. Vandaag vertelde een cliënte me, dat ze akelig wordt, zodra ze iets eet waar kaneel in verwerkt is. Daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Het laat je vaak weten, of iets goed voor je is of dat je het beter kunt laten staan.

Conclusie

Gezien de vele positieve effecten die aan kaneel worden toegeschreven, waarvan er een aantal ook daadwerkelijk bewezen zijn, zou je kaneel een superfood kunnen noemen.

Toch blijken er ook een aantal nadelen aan een grote inname van kaneel verbonden.

Ik ben er sowieso geen voorstander van om een bepaald product als superfood aan te prijzen. Het gaat om het gehele plaatje!

Geniet!

Geniet gerust van normale hoeveelheden kaneel als smaakmaker. Het voegt een heerlijk aroma toe aan veel zoete en ook hartige gerechten.

Denk je dat de toevoeging van kaneel een positief effect heeft op je bloedsuikergehalte en je verlangen naar voedsel vermindert? Of heb je op een andere manier baat bij het gebruiken van kaneel? Overdrijf het niet en gebruik de fijnere kaneel uit Ceylon. Die bevat in tegenstelling tot Chinese kaneel, nauwelijks coumarine.

Lees ook: Zijn komkommers gezond?

Voorlopige nieuwe richtlijn voor suikergebruik door WHO

Puur gezonde voeding

Verder lezen? Download het gratis Ebook Op weg naar je optimale gewicht

 

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.