You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl, mindful eten, mindfulness > De macht der gewoonte. Hebben we controle over ons (eet)gedrag?

De macht der gewoonte. Hebben we controle over ons (eet)gedrag?

Hebben we controle over ons (eet)gedrag?  gewoonte

Je wilt gezonder gaan eten, maar toch ga je weer voor die “makkelijke” afhaalmaaltijd.

Je wilt minder snoepen, maar toch gooi je in de supermarkt, die lekkere koekjes in je boodschappenkar.

Je wilt meer gaan bewegen, maar toch pak je weer de auto om je boodschappen te doen.

Je hebt je voorgenomen om ’s avonds na 8 uur niets meer te eten, maar toch sta je om 9 uur weer voor je kast.

Waarom is het toch zo lastig om je voornemens te volbrengen?

Chivo het kennisinstituut vitaliteit zegt hier het volgende over.

De macht der gewoonte

Gewoontes zijn de vormen van gedrag, waar we nauwelijks meer bij na hoeven te denken en in heel veel gevallen zelfs onopgemerkt uitvoeren. Dat is heel erg efficiënt, want je zou er niet aan moeten denken, dat je tijdens het wandelen bij elke stap na moet denken over de afzet, het optillen en zwaaien van het been en het sturen van het evenwicht.

Voorspellen van gedrag

In een interessant onderzoek (Ji MF 2007) bleek dat sterke gewoonten zich moeilijk laten voorspellen.

Er werd aan de deelnemers gevraagd hoeveel keer ze de komende week de bus zouden nemen, het nieuws op televisie zouden kijken en junk food zouden eten. Daarnaast werd gevraagd, hoe vaak ze dit in het verleden deden. Die week noteerden de deelnemers hoe vaak ze de bus namen, het nieuws op televisie zagen en hoe vaak ze junk food aten.

Sterke gewoontes laten zich slecht voorspellen

De resultaten waren interessant. Hoe zwakker de gewoonte, hoe beter de voorspelling. Dus als je bijna nooit de bus neemt, dan blijkt de intentie behoorlijk goed het daadwerkelijke gedrag te kunnen voorspellen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de sterkste gewoontes zich het slechtst laten voorspellen. Als je veel eten haalt in plaats van kookt, dan maakt het niet zoveel uit of je deze week denkt dat je minder gaat halen, want de gewoonte zorgt ervoor dat het toch grotendeels vanzelf gaat.

Controle? 

Hiermee zijn we er nog niet, want de deelnemers werden van te voren namelijk gevraagd, hoe zeker ze waren van hun voorspelling. Het resultaat was verpletterend. De sterkste gewoontes werden niet alleen het slechtst voorspeld, maar deelnemers bleken ook nog eens het meest zeker te zijn van hun voorspelling. Het betekent dat we in controle denken te zijn over dat gedrag, waar we juist het minst vat op hebben.

Compassie voor jezelf

Het doorbreken van sterke gewoontes blijkt dus veel lastiger dan we denken. Goede intentie of wilskracht is niet voldoende, omdat gewoonten bijna onopgemerkt plaatsvinden. Inzicht in dit mechanisme, helpt je om meer compassie voor jezelf te krijgen, als het je niet lukt om veranderingen in je leefstijl aan te brengen. Er is werkelijk niets mis met je!

Blijf ervoor gaan!

Dit wil niet zeggen je het dan maar op moet geven. Het wil wel zeggen, dat je jezelf de ruimte kunt geven om fouten te maken. Een positiever gevoel over jezelf, zal je meer energie geven. Het zal de wens om goed voor jezelf te gaan zorgen versterken. Dit gaat met vallen en opstaan. De kunst is om ervoor te blijven gaan, totdat er nieuwe gewoontes zijn ontstaan.

Ik help en ondersteun je daar graag bij!

Mindful eten

Mindful eten en andere mindfulnessoefeningen, zijn hierbij een geweldige tool! Ze richten zich erop, om je bewust te worden van automatische patronen, zodat je die kunt doorbreken en je weer een keuze hebt.

In de cursus “In balans met mindfulness” leer je stap voor stap, hoe je dit in de praktijk kunt brengen.

Lees ook:

Mindful eten

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust en vitaal leven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.