You are here: Home > gedragsverandering, meditatie, Stress > Geef de najaarsdip geen kans.

Geef de najaarsdip geen kans.

najaarsdip width=

Geef de najaarsdip geen kans

Die mooie zomer waar geen einde aan leek te komen is nu echt voorbij. De temperatuur is flink gedaald, de bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en en de regen en wind zijn wat vaker opdringerig aanwezig. Een najaarsdip ligt misschien wel op de loer. Met de volgende tips maakt die geen kans.

1. Ga naar buiten

Je blijft misschien binnen vanwege het slechte weer. Maar zoals de Engelsen zo mooi zeggen:”there is no bad weather, only inappropriate clothing”  Eenmaal buiten, merk je pas hoe heerlijk het is. Bovendien is de natuur nu op zijn mooist met al die kleurschakeringen.

2. Let op je voeding

In dit jaargetijde heb je meer behoefte aan verwarmende voeding. Op het moment is er een groot aanbod in groenten van Nederlandse bodem zoals boerenkool, pompoen, pastinaak, koolrabi, wortels, rode kool,venkel, paksoi, rode biet en paddenstoelen, die een goed uitgangspunt zijn voor een gezonde warme maaltijd.  Blijf ook gevarieerd en mindful eten.

3. Vitamine D

De zon laat zich minder zien en is niet meer krachtig genoeg voor je huid om vitamine D aan te maken. Daarom wordt er, vooral voor mensen met een donkere huidskleur, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70, aanbevolen vitamine D als supplement te gebruiken.

4. Zoek het licht op

De dagen worden steeds korter, zodat je misschien in de schemer van of naar je werk reist. Doe je best om naar buiten te gaan op de uren van de dag, dat er het meeste licht is, bijvoorbeeld door tijdens je lunchpauze een wandeling te maken. Daglicht verbetert het concentratievermogen en helpt tegen depressies.

5. Beweeg

Bewegen zorgt ervoor dat je opfleurt. Er worden stofjes in de hersenen aangemaakt die je een goed gevoel geven.

6. Neem voldoende rust

Een goede nachtrust is onontbeerlijk om je lichaam zich te laten herstellen. Je hebt de volgende dag meer energie, zodat je je beter kunt concentreren op je werk.  Bovendien helpt het je om beter om te gaan met de beslommeringen van alle dag en heb je meer zin om aandacht te besteden aan alle andere punten van dit artikel.

7. Sociale contacten

We zijn sociale wezens en doen het gewoon beter als we contact met anderen hebben. Bezoek of bel iemand om gezellig samen te zijn of even bij te praten. Nog beter is het om samen of in een groep een lekkere herfstwandeling te gaan maken. Iedere zaterdagochtend kun je om 10.00 uur met een een zeer gezellige groep dames in het Haagse bos in beweging komen.

8.Meditatie en ademhalingstechnieken

Laden je mentale en lichamelijke batterij weer op en zorgen voor de broodnodige rust en ontspanning.

9. Acceptatie

Ben je toch in de grip van de najaarsdip gekomen? En heb je echt helemaal geen zin om bovenstaande tips toe te passen? Probeer dan eens om die dip “te laten gebeuren”. Omarm het vervelende gevoel, het hoort op dit moment even bij je. Als je kunt accepteren, dat het soms niet zo goed met je gaat, hoef je er niet meer tegen te strijden. Voel maar, wat er te voelen valt en loop niet voor jezelf weg. Je zult merken, dat er dan rust ontstaat. Blijf erbij en zorg zo goed mogelijk voor jezelf. Leg jezelf maar even in de watten. Even helemaal niets moeten. Misschien kun je er dan zelfs van genieten.

Zin om meer te lezen?

Lekkere trek een klein hapje voldoet.

Kom uit je stoel!

Meditatie verandert brein op korte termijn.

Bewegen

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”.

 

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.