You are here: Home > bewust eten, leefstijl, voeding > Quinoa veelzijdig en gezond!

Quinoa veelzijdig en gezond!

Quinoa veelzijdig en gezond!

Het jaar 2013 is door de FAO uitgeroepen tot het internationale jaar van de quinoa. De inheemse bevolking van de Andes heeft quinoa als voedsel voor huidige en toekomstige generaties weten te handhaven. Quinoa kan een belangrijke rol spelen voor de voedselzekerheid en armoedebestrijding.

Voedingswaarde

Quinoa heeft een milde nootachtige smaak. Het heeft een goede voedingswaarde. De korrels zijn eigenlijk nootjes. Ze bevatten in verhouding tot granen wat meer (onverzadigde) vetten. Bovendien iets meer eiwitten, die alle essentiële aminozuren bevatten, in een voor de mens vrijwel  perfecte balans. Ze bevatten een goede hoeveelheid voedingsvezels, vitamine B2, B6, B11 en E. En ook mineralen als ijzer, koper, kalium en magnesium. Kijk hier voor een vergelijking van de hoeveelheden vitaminen en mineralen in gekookte quinoa ten opzichte van gekookte zilvervliesrijst

Natuurlijke bescherming 

De plant heeft zijn eigen natuurlijke beschermingsstof tegen insecten en ander ongedierte. Daarom zouden er geen bestrijdingsmiddelen nodig moeten zijn*. Deze beschermingsstof wordt  saponine genoemd. Het heeft een wat bittere smaak, die kan worden verminderd door de quinoa in een zeef goed te wassen. Dit wordt vaak al door de producent gedaan.

Hip

Het is goed om te horen dat dit spul is al een tijdje bezig is een cultstatus te verwerven onder de culinairen. In het kookboek van Yotam Ottolenghi vind je een aantal zeer inspirerende recepten.

Bereidingswijze

De eenvoudigste manier om quinoa te bereiden, is de korreltjes te koken zoals je rijst kookt:

Voor twee personen neem je 1 kopje quinoa en 2 kopjes water. Je laat dit aan de kook komen in een gesloten pan. Als het water kookt, zet je  het op een laag pitje, totdat al het vocht opgenomen is. De zaadjes zijn ongeveer in 15 minuten gaar. Ze barsten dan open en er verschijnt een klein wit kiemstaartje.

Voor de broodnodige variatie    Quinoa

Je kunt aan het water wat zout of een bouillonblokje toevoegen. Je kunt de quinoa ook koken in (kokos)melk of wat (sinaas)appelsap aan het water toevoegen voor een zoeter gerecht. Bijvoorbeeld voor je ontbijt.

Als jij of je familie liever langzaam willen wennen aan de nieuwe smaak en textuur van dit pseudograan, kun je beginnen om een beetje quinoa aan je (zilvervlies)rijst toe te voegen en dit zoals gebruikelijk te koken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het graan-dat-geen-graan-is heel lekker met roerbakgroenten en doet het fantastisch in salades. Je kunt er kroketjes, burgers, soufflés, cakes en nog veel meer mee maken. Bedenk het maar en probeer het uit. Ik hoor graag hoe het geworden is!

Google auteur

p.s. Helaas blijkt er ook een keerzijde aan dit mooie verhaal te zitten. De prijs van quinoa is door de grote vraag zo hoog geworden, dat de lokale bevolking van Peru en Bolivia dit niet meer kunnen betalen. De boeren varen er wel bij, maar de bevolking lijdt honger. Lees dit artikel

* Toch blijkt uit een onderzoek van Tros Radar dat er in partijen “biologische” quinoa van verschillende producenten, te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen gevonden zijn.

Lees ook:

Is kaneel een superfood?

Puur gezonde voeding

Wil je verder lezen? Download dan het gratis ebook: op weg naar je optimale gewicht, een verrassende ontdekkingsreis.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.