You are here: Home > emotie-eten, gedragsverandering, mindful eten > Lekkere trek? Een klein hapje voldoet!

Lekkere trek? Een klein hapje voldoet!

lekkere trek

 

Lekkere trek? Een klein hapje voldoet!  

Een recent onderzoek wijst erop dat mensen die kleinere porties van een snack eten, net zo voldaan zijn als mensen die een grote portie eten.

 

 

Voor een experiment werd een groep mensen in tweeën gesplitst. De ene groep kreeg een grote porties lekkers aangeboden: 80 gram chips, 100 gram chocolade en  200 gram appeltaart. De andere groep kreeg kleine porties. 10 gram chips, 10 gram chocolade en 40 gram appeltaart.

 

Wat bleek? De groep die de grote porties aangeboden hadden gekregen, at gemiddeld 77% meer dan diegene die het met veel kleinere porties moesten doen.

 

Na afloop werd hen gevraagd hoe lekker, vertrouwd of saai ze het lekkers vonden en hoeveel trek ze nog hadden. Het was opvallend dat de mensen die een kleinere portie hadden gekregen en minder kilocalorieën naar binnen hadden gekregen, zich net zo voldaan voelden als de mensen die veel meer hadden gegeten. Ook 15 minuten na het experiment was er nog steeds geen verschil in trek en behoefte aan voedsel.

 

Als je dus slim wilt snacken, doe je er goed aan om een kleine portie te bereiden.

 

Heb jij een andere ervaring?

Als je ‘s avonds de kast induikt om een klein stukje chocolade te eten, heb je misschien de ervaring dat het stuk dat er over blijft, net zo lang naar je blijft lonken, totdat je eraan toegeeft en het toch opeet.

Er wordt vaak gezegd, als ik er eenmaal aan begin, kan ik me niet meer inhouden. Dan moet het op!

 

Hoe kun je dit nu voorkomen?

Neem een kleine portie en eet die met al je aandacht. Je weet dat alles wat je aandacht geeft groeit! Ja, de hoeveelheid chocolade (b)lijkt echt te kunnen groeien door het meer aandacht te geven. Zo kan een heel klein stukje verrukkelijk smaken en je een heel voldaan gevoel geven.

 

De illusie

Het probleem is dat ons “denkhoofd” opmerkt dat het eten van wat lekkers een prettige bezigheid is. Het vertelt je om ermee door te gaan. Je gedachten houden je gevangen in de illusie dat het eten lekker blijft en zorgen ervoor dat je je grenzen overschrijdt.

 

De werkelijkheid

Mindful eten laat je loskomen van deze (dwang)gedachten en laat je landen in de werkelijkheid, waar je opmerkt dat de lekkere smaak bij iedere hap minder wordt en dat je steeds meer verzadigd raakt.

Als je dit gaat doorzien wordt het gemakkelijk om te genieten van een kleine portie.

Hoe ga jij hier mee om? Ik hoor het graag!

Wil je meer lezen?

Tips om met aandacht te eten

Pas op voor deze valkuil bij het afvallen!

De dooreetfactor

Mindful eten

Download het gratis E-book
Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.