You are here: Home > emotie-eten, mindfulness, Stress, voeding, zelfbeeld > Hoe visualisatie je kan helpen bij het leren omgaan met eetbuien

Hoe visualisatie je kan helpen bij het leren omgaan met eetbuien

Hoe visualisatie je kan helpen bij het leren omgaan met eetbuien

Als de voelende/intuitieve geest wordt uitgenodigd om beelden van de situatie op te laten komen, dan wordt vaak duidelijk wat het lichaam met symptomen duidelijk probeert te maken. De visualisatie stelt ons vaak in staat om de situatie beter te begrijpen.

Iemand anders lijkt de sturing over mijn lichaam over te nemen

Een voorbeeld. Danica was onderdirecteur van een bank en 28 jaar oud. Ze had al heel lang een probleem met haar gewicht. Ze was vooral ´s avonds geneigd om teveel  te eten. “Ik weet wat ik zou moeten eten en meestal eet ik ook goed”, vertelde ze me. “Maar dan plotseling sta ik te kijken naar een aangebroken verpakking van een enorme chocoladereep. Het is net of iemand anders de sturing van mijn lichaam overneemt!”

Een overactieve bij

Ik raadde Danica aan om een beeld op te laten komen dat voor het deel van haar zelf stond dat op die manier wilde eten. Ze zag het beeld van een overactieve bij met chaotische vliegpatronen. Danica zei dat dit haar deed denken aan hoe ongemakkelijk ze zich dikwijls voelde. Ik vroeg haar om een ander beeld uit te nodigen, om de bij te helpen te gaan zitten en het beeld van een prachtige bloem kwam in haar op. Ze stelde zich voor dat ze een bloem voor zich hield en dat nadat de gekke bij erop landde en nectar dronk deze steeds tevredener werd. Op hetzelfde moment begon Danica te ontspannen.

Beelden kunnen je helpen om te kalmeren

De keer daarop vertelde ze mij dat ze dit eenvoudige beeld had gebruikt om zichzelf te kalmeren en te centeren zodra ze zich angstig en verloren voelde. Ze merkte ook dat het beeld van de bij haar ertoe bracht om gedurende de dag naar dingen te zoeken die fijn en prettig waren en niet langer domweg rond te rennen om iedereen tevreden te stellen. Ze ontdekte dat ze door de tijd te nemen voor de lunch of voor het eten van snacks, diep adem te halen, korte pauzes nemen en de humor in te zien van situaties, kalmer en energieker werd, net zoals de bij door het ontmoeten van de bloem.

Voeding voor lichaam en geest

Ze vertelde me: ” ik zie als noch mijn lichaam noch mijn geest voldoende gevoed worden, het waarschijnlijker wordt dat ik me ´s avonds helemaal vol stop.” Danica leerde om beter voor zichzelf te zorgen, zodat ze al snel minder last had van eetbuien.

Uit: Maak je geen onnodig zorgen. Martin Rossman.  visualisatie

Lees ook:

Gezond eten op drukke dagen

Is kaneel een superfood?

Kan je afvallen door ‘s avonds na 8 uur niets meer te eten?

Slank denken

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.