Bietjes! Lekker en gezond!

Bietjes, lekker en gezond! bietjesCJPR5qDWoAABjol

Bietjes of kroten,  ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel. Dit knolgewas wordt namelijk het hele jaar door geteeld. Je kunt er  heel veel verschillende gerechten mee bereiden.

Bieten zijn knollen met een diep, donkerrode kleur en groen blad met rode nerf. In de winterperiode vind je grote bieten in de handel zonder loof, in de zomermaanden zijn de bietjes kleiner en bevatten ze nog wel het loof. Dit loof kun je trouwens ook eten. Het bevat veel vitamine A, ijzer en calcium. De malse blaadjes zijn lekker in de sla en de wat stuggere delen kun je een paar minuten koken, stomen of roerbakken.

Sinds de 16e eeuw liggen deze rode kanjers, die hun kleur te danken hebben aan de stof betanine, regelmatig op ons bord. Deze stof betanine wordt in de voedselindustrie als E162 gebruikt om producten mee te kleuren.

Hoe bewaar je bieten?
Rauwe bieten moeten stevig aanvoelen wanneer je ze koopt. Ze zijn in ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Winterbieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele plaats. Gekookt kun je ze 2 dagen in de koelkast bewaren. In de supermarkt zijn ook wel vacuümverpakte gekookte bietjes te verkrijgen, die je veel langer kunt bewaren.

Hoe bereid je ze?
Rauwe bieten maak je schoon onder stromend water. Je hoeft de schil voor het koken niet te verwijderen, zo houdt je al het sap in de bieten. Bovendien is de schil na het koken heel erg makkelijk te verwijderen. Zomerbietjes kunnen al in 25 minuten gaar zijn en de wat grotere winterbieten hebben wel zo´n 1 a 1.5 uur kooktijd nodig. Je kunt de bietjes ook rauw eten, stomen, in de magnetron bereiden, bakken of in de oven roosteren.

Ideeën
Vaak eten we onze gekookte bietjes warm met aardappels en vlees, maar je kunt veel meer met bietjes!

      • Maak eens een lekkere salade met gekookte aardappels, gekookte bietjes (kant-en-klaar te koop in de supermarkt) wat gemengde sla of witlof, vette vis als forel, makreel of zalm en een dressing (lekker met wat mierikswortel of rodewijnazijn en mosterd).
      • Of snijd van wat bietjes, augurken, koude aardappels en een appel blokjes en maak aan met een dressing van een gesnipperd uitje, olijfolie, citroen, peper, zout dille en mosterd.
      • Op zoek naar iets anders dan bietjes met een uitje erdoor? Probeer dan eens een dressing van een paar eetlepels sinaasappelsap en eventueel wat sinaasappelrasp van een biologische sinaasappel en wat mosterd.
      • Bietjes met yoghurt: snijd koude gekookte bietjes in blokjes en besprenkel met een dressing van citroensap, olijfolie, verse peterselie, peper en zout en leg ze in een schaal. Maak de (Griekse) yoghurt op smaak met een beetje peper en zout en schep het over de bietjes. Garneren met wat sesamzaadjes.
      • Bietjes zijn ook goed te roosteren in de oven. Schil hiervoor de rauwe bietjes, voeg wat kruiden toe zoals tijm of rozemarijn maar ook komijn smaakt er heerlijk bij. Verpak de bietjes in aluminiumfolie en gaar ze in uur in de oven, op 200 graden.
      • Gekookte bietjes pureren met wat feta en op deze puree een paar stukjes haring leggen. In een leuk glaasje of op een lepeltje is dit een leuke amuse, maar op een bedje van sla een leuk voorgerechtje.
      • Bietjes smaken ook heerlijk in een curry of verstop ze eens, geraspt, in een cake.
      • Maak eens een overheerlijke carpaccio van bietjes op een bedje van sla. Leg hiervoor een plukje fijngesneden sla op de borden en drapeer er flinterdun gesneden plakjes rode biet over. Sprenkel er wat balsamico azijn en olijf- of walnotenolie overheen en garneer met in plakjes gesneden olijven.

Mogelijk positieve sporteffecten door het drinken van bietensap

Een artikel in Voeding Nu vermeldde onlangs dat het drinken van bietensap de sportprestaties zou kunnen verbeteren. In een onderzoek dronken gezonde mannelijke proefpersonen 15 dagen lang bietensap. Dit zorgde voor een lagere bloeddruk en meer verwijde bloedvaten in rust en tijdens inspanning. Het hart ging tijdens inspanning minder zuurstof gebruiken. Dit is volgens de onderzoekers belangrijk voor de sportprestaties.

Verder lezen?

Tips voor een lekkere en gezonde lunchbox.

De zoete verleiders

Morgen ga ik aan de lijn!

Nog meer lezen? Download gratis het Ebook: “Op weg naar je optimale gewicht”        bietjes

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS