You are here: Home > bewust eten, voeding > Verhogen noten de levensverwachting?

Verhogen noten de levensverwachting?

Dagelijks een half handje noten verhoogt de levensverwachting levensverwachting6357580_s

Het was afgelopen tijd in diverse nieuwsbladen te lezen. We leven langer dankzij een klein hand noten per dag. In de universiteit van Maastricht ontdekten professor Piet van der Brandt en zijn team dat mensen die 15 gram noten per dag eten 23% minder kans hebben om binnen 10 jaar te overlijden.

Het was al langer bekend dat noten beschermen tegen hart en vaatziekten. Maar nu blijkt het eten van noten ook de kans op diabetes, ziekten zoals Alzheimer, kanker en ademhalingsziekten te verminderen.

Er is vastgesteld dat 15 gram per dag genoeg is om de levensverwachting te verhogen. Meer helpt niet.

Pinda’s voldoen ook. Maar de onderzoekers konden geen verband aantonen tussen het eten van pindakaas en een hogere levensverwachting. Dit houdt waarschijnlijk verband met de aan pindakaas toegevoegde stoffen, zoals suiker, zout en transvetten.

Geen causaal verband

In deze studie werden 20.000 mensen vanaf 1986 gevolgd. Ze werden regelmatig onderzocht en moesten vragenlijsten invullen omtrent hun eetgedrag.

Door de aard van dit onderzoek kan er echter geen oorzakelijk verband tussen het eten van noten en de gezondheidsvoordelen worden aangetoond. Daarom kan nog niet met zekerheid gezegd worden of we deze conclusies wel aan het onderzoek mogen verbinden. Het zou kunnen zijn, dat mensen die noten eten, ook andere gezonde gewoonten hebben, waarmee in het onderzoek geen rekening is gehouden.

Toch is met dit onderzoek de waarschijnlijkheid dat het dagelijks eten van een handje noten de levensverwachting verhoogt, weer een beetje groter geworden.

Magic bullet?

Een lang en gezond leven hangt natuurlijk niet alleen af van het eten van noten. Het gaat om het totale plaatje. Gevarieerde puur-gezonde voeding en een goede balans tussen activiteiten en ontspanning zijn daarbij essentieel.

Noten zitten vol goede stoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en onverzadigde plantaardige vetten. Ze kunnen heel goed onderdeel uit maken van een goed en gevarieerd voedingspatroon.

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Stress

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

2 Responses to “Verhogen noten de levensverwachting?”

 1. Piet van Veghel says:

  Amper een week nadat deze noten mythe de wereld in bestuurd werd door de universiteit van Maastricht word het overal alweer terug genomen als zijnde een correlerend studieresultaat (dus alleen maar een cijfermatige samenhang) ook dan nog eens gebaseerd op de veelbejubelde Framnigham-Study die de laatste tijd snoeihard onderuit gehaald word. Diegene die dit wetenschappelijke broddelwerk de hemel ingeprezen word verweten geen logische en kritische kanttekeningen erbij geplaatst te hebben waar toch bijzonder veel reden toe was.Net als bij zulke bewering van de Universiteit Maastricht.

 2. astrid says:

  Dank je voor je reactie Piet. Het is duidelijk dat in dit onderzoek geen causaal verband kan worden aangetoond tussen het eten van noten en levensverwachting. Er is slechts een correlatie. Dat het door de media uit zijn verband wordt getrokken is ook duidelijk. In mijn blog heb ik dit willen relativeren. Wat niet wegneemt, dat in mijn visie, noten een uitstekend voedingsmiddel zijn.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.