You are here: Home > gedragsverandering, leefstijl > Falen als feedback voor succes

Falen als feedback voor succes

Falen is waardevolle feedback

Een cliënte heeft bij het volgen van de cursus “In balans met mindfulness” veel stappen in de goede richting gezet. Ze is gezonder gaan eten en maakt regelmatig een flinke wandeling. Na een tijdje is ze weer teruggevallen in haar oude leefstijl. Ze baalt er flink van. Ik wil haar (en veel anderen) met dit artikel laten zien, dat falen erbij hoort en zelfs onmisbaar is. Het is waardevolle feedback. Je bent met vallen en opstaan iets nieuws aan het leren.

Daarbij ben ik geïnspireerd door een hoofdstukje uit het boek van Meijke van Herwijnen Meer rust”. Dit behandelt het thema falen op een bijzonder mooie manier.

Falen en succes horen bij elkaar as

Falen is een normale gebeurtenis als je dingen leert. Als je iets wilt bereiken moet je namelijk uit je comfortzone treden en nieuwe dingen proberen. Dat gaat vaak mis. Je ervaart hierdoor wat wel en wat niet werkt. Edison zei, nadat hij 700 keer had gefaald om een gloeilamp te maken, “ik heb nu 700 methodes gevonden die niet werken. Hierdoor kom ik steeds dichter bij de manier om de gloeilamp te maken”. Deze instelling zorgde ervoor dat hij leerde van de mislukte pogingen en doorging, totdat het hem uiteindelijk wel lukte.

Mindful omgaan met falen

Als iets dat je je voorgenomen hebt niet lukt, betekent dat niet, dat je als mens tekort schiet. Dat je een mislukkeling bent. Je handelingen schieten tekort. Koppel het los van je oordeel over jezelf als mens. Wees mild en vriendelijk voor jezelf. Jij bent degene die een moedige stap in de goede richting gezet hebt. Degene die zijn weg aan het vinden is. Die aan het uitzoeken is, hoe het moet. En dat kan alleen maar door het fout te doen.

Hoe ga jij met jezelf om?

Het gaat er dus niet om dat je faalt. Integendeel, hoe meer je faalt, des te meer je kunt leren. Het gaat erom wat je er mee doet. Verlies je het vertrouwen in jezelf en zit je bij de pakken neer? Of zie je de verkregen informatie helder onder ogen en ga je vol goede moed verder?

Van zelfkritiek naar zelfcorrectie

Stel dat je leert om golf te spelen. Je leraar zal je swing corrigeren en je laten zien hoe je de bal goed raakt. Hoe zou je het vinden als hij je bij iedere fout een stommeling zou noemen en je met de stick om de oren zou slaan? Zou je het dan sneller leren? Hoe zou je je voelen? Zou je überhaupt nog wel met de lessen door willen gaan? Of zou je het liever opgeven?

Heeft het zin om zo met jezelf om te gaan?

In plaats van jezelf te bekritiseren en naar beneden te halen, kun je jezelf het volgende afvragen. Wat kan ik ervan leren? Is er een betere manier om dit te doen?

Stap voor stap

Rome is niet in 1 dag gebouwd. Je kunt niet van jezelf verwachten, dat je een leefstijl in 1 keer helemaal kunt omgooien.

Neem kleine stapjes en beloon jezelf ervoor. Een vriendelijk woord naar jezelf of een glimlach doet al wonderen. Zo neemt het vertrouwen in jezelf toe en blijft het leuk om door te gaan.

Wil jij dat ik een stukje op jouw pad mee loop? Bel of mail me voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.