You are here: Home > emotie-eten > Het einde van de superfoods?

Het einde van de superfoods?

Is het einde van het superfoods tijdperk aangebroken?

Superfoods zijn al een tijdje een geliefd discussieonderwerp in de media. De aanhangers zeggen dat onze hedendaagse voeding zo verarmd is, dat voeding met een hoger gehalte aan goede voedingsstoffen een noodzakelijke aanvulling is op ons dagelijkse dieet. Volgens de andere partij zijn ze totaal overbodig. Het gaat volgens hen vooral om een superwinst voor de bedrijven die ze op de markt brengen.

De superfoods zijn intussen al behoorlijk ingeburgerd. Ze hebben bijna in iedere supermarkt en drogistketen een plaatsje veroverd.

Het voedingscentrum waarschuwde er vorig jaar al voor. Het eten van superfoods zou tot een te eenzijdig voedingspatroon kunnen leiden.

Ondervoeding

Dit bericht in het AD blijkt het te bevestigen. Het Juliana kinderziekenhuis in Den Haag geeft aan dat in de afgelopen tijd in 2.5 week maar liefst 7 kinderen van hoog opgeleide ouders zijn opgenomen met klachten ten gevolge van ondervoeding.

Deze ondervoeding is natuurlijk niet het gevolg van het eten van superfoods. Als je graag een handje gojibessen of chiazaad toevoegt aan je bakje yoghurt is dat prima.

Gezondheidsrage

Maar zo’n gezondheidsrage kan doorslaan. Er ontstaat dan het idee dat normale voeding slecht voor je zou zijn. Voedingsmiddelen zoals brood, boter, melk of vlees worden door een aantal “voedingsdeskundigen” ter discussie gesteld. Het gevolg is dat er een angst ontstaat om deze producten te eten en er steeds minder over blijft, dat wel gegeten kan worden. Hierdoor kunnen, vooral bij kinderen in de groei, ernstige tekorten ontstaan. De kop van het artikel luidt dan ook zeer treffend: “Geef ze af en toe een patatje en niet alleen superfoods”.

Ook Linda eet weer een patatje

Ook Linda de Mol rekende deze week af met de hype rondom superfoods. Zij prijkte deze week in haar magazine glunderend met een zak patat op de voorpagina. Voor haar geen chiazaad en tarwegras, maar gewoon gezond eten en af en toe een lekker zakje friet.

Tegenwicht

De hele gezondheidsrage is natuurlijk een tegenreactie op ons veranderende voedingspatroon. We eten gemiddeld (te)veel geraffineerde koolhydraten, frisdrank, snoepgoed, koek, chocolade repen, chips en voorverpakte voeding. Daarmee kunnen we wel degelijk een tekort aan goede voedingsstoffen krijgen. De samenstelling van deze producten zorgt er bovendien voor dat we er gemakkelijk teveel van eten, waardoor we te zwaar worden.

We eten nog steeds veel te weinig groenten en fruit. Slechts 5% komt aan de door het voedingscentrum voorgeschreven hoeveelheid.

Het is jammer dat daar tegenover een kleine groep staat, die naar de andere kant doorslaat en alleen op superfoods denkt te kunnen leven.

Terug naar normaal eten

Door al deze hypes, zijn we vergeten wat normaal eten is. Wat mij betreft komt de puur gezond piramide aardig in de buurt. Hij heeft veel overeenkomsten met de aloude schijf van vijf, maar is nog iets gevarieerder. De nadruk ligt op zoveel mogelijk onbewerkte voeding.

Daarbij is het belangrijk, dat je goed naar je lichaam luistert. Als een voedingsmiddel je niet goed bevalt, eet je er minder van en zoek je naar een goede vervanging voor dit product. Als je zomaar een groep voedingsmiddelen uit je dieet weglaat, kunnen er tekorten ontstaan. superfoods

Enne …  een patatje met mayonaise of een stuk appeltaart met slagroom kan in een normaal eetpatroon zeker een plaats hebben. Alleen … niet altijd en niet overal waar je het tegenwoordig tegenkomt.

 

 

Wil je geïnspireerd worden om je leefstijl duurzaam te verbeteren? Kom dan naar de workshop “In balans met mindfulness”

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Het einde van de superfoods?”

 1. Fred says:

  Superfoods zijn inderdaad eeen modeverschijnsel, (voort)gedreven door het geloof van veel mensen in een gezond leven, een lang leven en natuurlijk gestuurd door de commercie (de mannetjes met hun moeilijke brillen).

  Toch is de aantrekkingskracht van zoiets als superfoods iets van alle tijden. Mensen willen in iets geloven en hebben het misschien zefls nodig. De ontkerkelijking en het verdwijnen van god, zo zegt filosoof Maarten Meester, zorgde voor een leegte en die werd opgevuld door spiritualiteit. Velen geloven in veel te veel en dan noem ik alleen maar anti-vaccinatie, chemtrails, MSG (Ve-tsin), etc. Het geloof in de kracht van superfoods maakt van die denkpatronen een onlosmakelijk deel uit.

  • astrid says:

   Mooi gezegd Fred. Mensen willen in iets geloven en hebben het misschien zelfs nodig. In dit daglicht gezien, kunnen de superfoods inderdaad een aanzet zijn om gezonder te gaan eten.

   • Fred says:

    Precies. Ieder excuus om gezonder te gaan eten is een goed excuus, zolang het maar niet in het extreme getrokken wordt. We zien al een toename van een probleem dat men orthorexia noemt: je zo extreem richten op gezonde voeding, dat je eigenlijk ongezond mager dreigt te worden.
    Het gekke is natuurlijk ook dat de voordelen van die zogenaamde superfoods ook allemaal gelden voor een sinaasappel of een aardbei.
    En kijk eens wat er voor onzin wordt verteld over kokosolie, dat in ons land kokosvet is vanwege het lage stolpunt. Boordevol verzadigde vetzuren, maar mensen geloven dat het gezonder is dan, zeg, olijfolie dat boordevol meervoudig onverzadigde vetzuren zit.
    Waarom? Gewoon omdat men een ‘geloof’ nodig blijkt te hebben.

 2. astrid says:

  Weer bedankt voor deze mooie bijdrage Fred. Wij mensen lijken inderdaad en geloof nodig te hebben. En daarbij hebben we de neiging om te overdrijven.
  Als iets gezond is, geloven we dat meer ervan ervan gezonder is. Maar het gaat altijd om de balans. Voldoende water drinken is bijvoorbeeld essentieel voor de gezondheid. Teveel water drinken kan dodelijk zijn.
  Er wordt inderdaad veel onzin verteld over kokosolie. Kokosolie lijkt door de stabiliteit tijdens verhitting een goede keuze, als je iets bij hoge temperaturen wilt bakken. Maar het heeft zeker mijn voorkeur om je voeding onder lagere temperaturen te bereiden (koken) en er na afloop een goede olijfolie aan toe te voegen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.