You are here: Home > emotie-eten > Goede voornemens vanuit acceptatie

Goede voornemens vanuit acceptatie

acceptatie31277119_sOptiZijn wenst je een gelukkig, sportief, succesvol, liefdevol en wakker jaar 2015!

 

Goede voornemens voor het nieuwe jaar

Heb je een goed voornemen voor dit jaar? Wil je stoppen met roken, minder drinken, gewicht verliezen, fitter worden, gezonder eten, vriendelijker zijn, meer mediteren, harder of juist minder werken?

Misschien had je vorig jaar een gelijksoortig voornemen. Waarom is het toen niet gelukt? Wat kan je dit keer anders doen, om het wel te laten lukken?

Goede voornemens vanuit acceptatie zoals je nu bent

Kun je jezelf accepteren zoals je nu bent? Dus met het overgewicht, het verlangen naar zoetigheid of juist hartige snacks, het onfitte lijf, de behoefte om te luieren, de drang naar alcohol en sigaretten, de gewoonte om te kiezen voor een snelle en minder gezonde hap, de neiging om te stressen over onbenulligheden en onvriendelijk te zijn? Kun je jezelf zien, precies zoals je nu bent. Dat is goed, want dat is de realiteit van dit moment.

Maar … !?

Ik hoor je zeggen, maar dit is juist helemaal niet goed. Zo wil ik helemaal niet zijn. Er is van alles mis met mij. Ik walg van mezelf. Pas als mijn goede voornemens vervuld zijn, kan ik me weer beter over mezelf voelen.

Er is iets mis met mij

Het gevoel dat we niet genoeg zijn, zorgt ervoor dat we ons minderwaardig voelen. Het ondermijnt ons zelfvertrouwen. Het is een vervelend gevoel, dat heel veel energie en levensvreugde kost. Hoe kun je dan nog de energie opbrengen om iets in je leven te veranderen? Het is een catch 22 situatie. Vanuit deze zienswijze gaat het je niet lukken. Het houdt je gevangen in je oude leefstijl.

Goede voornemens vanuit begrip

Als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, krijg je begrip voor jezelf. Er ontstaat mededogen. Je ziet jezelf gewoon als een menselijk wezen, die net zoals ieder ander mens op deze wereld, gelukkig wil zijn.

Vanuit deze begripsvolle gemoedstoestand ga je je beter over jezelf voelen. Het geeft je energie, waardoor je wel in staat om iets aan de situatie te veranderen.

Liefdevolle vriendelijkheid

Je kunt de manier waarop je over jezelf denkt niet zomaar veranderen. Het vergt oefening om te leren liefdevol, vriendelijk en mild voor jezelf te zijn.

Je kunt beginnen met jezelf te observeren. Wees geïnteresseerd in jezelf. Bestudeer je gewoonten zonder er over te oordelen. Zo kun je jezelf in alle openheid beter leren kennen. Het geeft je waardevolle informatie over jezelf.

Het zal je opvallen, dat je jezelf toch regelmatig aan het veroordelen bent. Zo zitten we in elkaar. Het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat veroordelen, omdat je aan het oordelen bent 😉  Blijf bewust mild en vriendelijk voor jezelf.

Alles is goed zoals het is

Als alles goed is zoals het is, dan kan ik toch gewoon doorgaan met de ongezonde leefstijl?

Als je jezelf onbevooroordeeld en met begrip gaat observeren, ga je merken, dat je je niet fijn voelt bij een ongezonde leefstijl. Je zult merken, dat je wilt gaan kiezen voor een leefstijl die je energie en vitaliteit geeft. Een leefstijl waarbij je je goed voelt. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de langere termijn.

Wil je meer weten over een mindvolle leefstijl? Kom dan naar de introductiecursus: “In balans met mindfulness”

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.