You are here: Home > mindful eten > De verleidingskracht van geuren

De verleidingskracht van geuren

De verleidingskracht van geuren. geuren8268583_s

Tijdens mijn wandeling naar de supermarkt, loop ik door een gezellige winkelstraat. De geuren van warme speculaas en amandelspijs, komen me tegemoet. Mmm, heerlijk! Het lijkt wel of er in deze tijd van het jaar extra aantrekkingskracht uitgaat van deze warme, zoete en haast koesterende geuren.

Het belang van geur

Geuren hebben een primitief en krachtig effect op de onbewuste geest. De reukzintuigen zijn slechts korte uitlopers van de hersenen. Dit vindt waarschijnlijk zijn oorzaak in het feit dat de overleving van onze voorouders afhankelijk was van hun gevoel voor geur om voedsel te lokaliseren en vrienden van vijanden te onderscheiden.

Smaak

Ook de smaak is afhankelijk van onze mogelijkheid om te ruiken. Onze tong kan maar 5 smaken proeven. Zoet, zout, zuur, bitter en umami. Als je niet meer kunt ruiken is de verfijnde smaak weg. Dat merk je bijvoorbeeld als je verkouden bent. Het eten is dan minder aantrekkelijk.

De juiste geuren laten ons meer eten.

Winkeliers zijn zich zeer bewust van deze aantrekkingskracht. Ze proberen je te verleiden door hun geuren van koffie, appelgebak, pizza of frituur, in de omgeving te verspreiden. Zij weten dat de geur van voedsel het verlangen naar (troost)eten kan doen oplaaien.

In een onderzoekje van Brian Wansink werden plastic kommen geïmpregneerd met een kunstmatige geur van kaneel en rozijnen. In zo’n kom werd er van gewone havermoutpap, duidelijk meer gegeten. Werd er een conflicterende geur aan de kom gegeven zoals ham en kaas, dan werd er juist minder van gegeten.

Oefening : jezelf voeden met geur

Neem iets dat je heel lekker vindt en leg het voor je.

Adem een paar keer diep in en uit.

Maak contact met datgene dat er in je omgaat. Als je onrust of spanning voelt, begroet je deze op een milde en vriendelijke manier, door er een tijdje bij te blijven. Waar in je lichaam, kun je de onrust of spanning voelen? Laat dit gevoel van onrust er zijn, terwijl je rustig in- en uit blijft ademen.

Richt dan je aandacht weer op het lekkers. Breng het in de richting van je neus en snuif de geur ervan op.

Voel hoe bij iedere inademing de specifieke geur in je neus doordringt. Is die geur aan verandering onderhevig of blijft die steeds hetzelfde? Kun je puur met je neus, de verschillende ingrediënten ervan onderscheiden?

Geniet van het aroma en stel je voor dat deze geur je voedt.

Wat merk je? Verandert er iets in je lichaam, hart of geest?

In de praktijk

De volgende keer, dat je aan een verleidelijke en misschien voor jou onweerstaanbare geur wordt blootgesteld, laat je dan niet bij de neus nemen. Je hoeft hierop niet automatisch te reageren, door de bron van die lekkere geur op te eten. Voed jezelf in plaats daarvan met die geur. Adem een paar keer diep in en uit en maak contact met je lichaam. Voel ook de onrust, die de situatie misschien bij je teweegbrengt. Vraag jezelf vervolgens af of het toegeven aan deze verleiding, je goed zal doen.

Door deze korte adempauze heb je in ieder geval een automatisch patroon doorbroken. Je bent geen slaaf meer van je zintuigen en er is weer sprake van een bewuste keuze.

Succes ermee! Ik hoor graag hoe jij met de lekkere geuren in in je omgeving omgaat.

 

Neushonger is één van de zeven soorten honger, die Jan Chozen Bays in het boek “Mindful eten” bespreekt.

In dit blog schreef ik al eerder iets over maaghonger.

Wil je hier verder mee aan de slag? Kom dan naar de introductiecursus: “In balans met mindfulness”

Wil je verder lezen?

Mindful eten

Slank denken

Puur gezonde voeding

Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”

Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.